του Θάνου Καμήλαλη
Ο Πρωθυπουργός, που κατά τα λοιπά υποσχέθηκε «ειλικρίνεια» και κηρύσσει ότι πέτυχε το «τέλος του λαϊκισμού» εδώ και δύο μήνες, απέφυγε να αναφερθεί ευθέως σε ένα ζήτημα που η Νέα Δημοκρατία έκανε σημαία της ως αντιπολίτευση κι απασχόλησε την κοινή γνώμη για περίπου ενάμιση χρόνο. Για το «Μακεδονικό» ξόδεψε μόνο μερικά δευτερόλεπτα της ομιλίας του, κάνοντας απλά μία έμμεση αναφορά σε «πραγματική Μακεδονία» και υποσχόμενος «την προστασία και ενίσχυση των μακεδονικών προϊόντων με τη δημιουργία και διεθνή πιστοποίηση ενός συλλογικού σήματος για αυτά». Στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής επίσης, ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι παραμένει συνεπής, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «επιζήμια», αλλά το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνησή του είναι να κοιτάει αυστηρά την εφαρμογή της. Ανέφερε τέλος, ότι αυτήν την άποψη τη μεταφέρει «ε όλες τις διεθνείς επαφές του», μόνο που δεν έχουμε δει μια σχετική δημόσια τοποθέτηση.
Η Νέα Δημοκρατία πέρασε ενάμιση χρόνο στην αντιπολίτευση φωνάζοντας για τις Πρέσπες, σε ένα μείγμα ανοησίας και πατριδοκαπηλίας. Επιφανή της στελέχη φώναζαν ολημερίς για «προδοτική συμφωνία», για «εθνική ήττα», στηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα τα συλλαλητήρια , όπου πρωτοστατούσε η ακροδεξιά (και μη καταδικάζοντας τις φασιστικές επιθέσεις που γίνονταν στο περιθώριό τους). Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θυμήθηκε να παραστήσει ξανά τον Μακεδονομάχο, ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, κατέθετε ερωτήσεις για δήθεν απαγόρευση του «Μακεδονία ξακουστή». Τα συστημικά ΜΜΕ δημιουργούσαν κλίμα πόλωσης και πόρωσης και τα fake news κυκλοφορούσαν από τις γνωστές φυλλάδες μέχρι την Ολομέλεια της Βουλής. Κι όλα αυτά, για να φτάσουμε σε μια αναφορά είκοσι δευτερολέπτων στη ΔΕΘ για το «brand των μακεδονικών προϊόντων».
Όπως σπεύδει να ενημερώσει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, η θέση της ΝΔ ήταν ότι η κύρωση τη Συμφωνίας από τη Βουλή δημιουργεί αποτελέσματα και ο Μητσοτάκης ποτέ δεν υποσχέθηκε ακύρωσή της, αφού ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ισχύει, όπως ισχύει επίσης ότι προεκλογικά, ΝΔ και ΜΜΕ εξαφάνισαν το θέμα του Μακεδονικού από την ατζέντα, αποφεύγοντας να εκτεθούν περισσότερο. Αλλά, επειδή στην ίδια χώρα ζούσαμε, αυτά είναι η μισή αλήθεια. Γιατί ισχύει επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία υποσχόταν επίσης «βελτιώσεις» στη Συμφωνία, κλείνοντας το μάτι στο ακροατήριό της και τώρα, μέσω των αρμόδιων υπουργών, ζητάει «πλήρη εφαρμογή».
Και τελικά, αυτό ήταν όλο; Δεν είναι το Μακεδονικό τόσο σοβαρό θέμα ώστε να απασχολήσει λίγο παραπάνω τον Πρωθυπουργό κατά την πρώτη του ομιλία στη Θεσσαλονίκη μετά την ανάληψη της εξουσίας; Δεν είναι τελικά ένα «εθνικό ζήτημα» μείζονος σημασίας για την χώρα και το έθνος; Μία «προδοτική συμφωνία», μία «εθνική ήττα»; Κοίτα να δεις που δεν είναι.
Το Μακεδονικό ήταν εξαρχής μια επικοινωνιακή φούσκα, κατάλληλη για πολιτική εκμετάλλευση, γύρω από μια Συμφωνία που το μόνο που μπορεί να πει κανείς βάσιμα είναι ότι είναι ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδας ή ότι έγινε πράξη υπό την έντονη πίεση των «Μεγάλων Δυνάμεων». Με τα επιχειρήματα να μην παίζουν ρόλο και την «ψύχραιμη», «μετριοπαθή» και «κατά του λαϊκισμού» ΝΔ να στοχεύει στο εθνικιστικό θυμικό αντί στη λογική και να βάζει σε πρώτο πλάνο τις σάρισσες ,τις περικεφαλαίες και το εμπόριο «πατριωτισμού». Μετά από όλα αυτά, ο Πρωθυπουργός αρκείται να πει ότι είναι απλά «επιζήμια» η Συμφωνία, αλλά κοιτάμε το μέλλον και τον Μακεδονικό χαλβά.
Είναι σίγουρο με αυτήν τη στάση της η ΝΔ απογοητεύει ένα μέρος των ψηφοφόρων της, που είτε ανήκουν στην ακροδεξιά, είτε παρασύρθηκαν από όλη αυτήν την ψευδοπατριωτική έγερση, είτε πίστεψαν γενικά κι αόριστα ότι «κάτι θα κάνει». Αυτοί πάντως, δεν θα μείνουν παραπονεμένοι. Λίγο οι απελάσεις προσφύγων, λίγο η Ιστορία με βάση την «εθνική συνείδηση» της Κεραμέως, λίγο οι επιθέσεις των ΜΑΤ στα Εξάρχεια και το «καθάρισμα», θα βρεθούν οι θύελλες για να αφεθούν ελεύθεροι και ικανοποιημένοι οι άνεμοι που έσπειρε η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη.