του Θάνου Καμήλαλη
Μιλώντας τη Δευτέρα στον Real FM, σε διάλογο του με τον βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια, ο Κατρούγκαλος ανέφερε συγκεκριμένα:
«Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία μνεία για περικοπή στις συντάξεις και αυτό που λέτε είναι καθαρό ψέμα. Σας λέω λοιπόν πως αν μου φέρεται τη διάταξη στην οποία αναφέρεστε εγώ θα παραιτηθώ και περιμένω από εσάς μια συγγνώμη γι΄αυτό που είπατε. Η συμφωνία δεν έχει τίποτα για συντάξεις. Είναι κακό για έναν πολιτικό να στηρίζει τον λόγο του στο ψέμα. Αποδείξτε αυτό που λέτε και θα παραιτηθώ. Θα παραιτηθώ αν ο κύριος Κικίλιας φέρει τη φράση που γίνεται λόγος για περικοπές στις συντάξεις».
Έχει απόλυτο δίκιο ο Υπουργός. Στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν υπάρχει ούτε μία φορά η λέξη «μείωση» στο θέμα των συντάξεων. Κάθε άλλο. Να, κοιτάξτε τι ωραία που τα γράφει το πολυνομοσχέδιο στην αιτιολογική του έκθεση:
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θεσμοθετήθηκε με τους νόμους 4336/15 και 4387/16, έθεσε τις βάσεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Με το ν. 4336/15 εναρμονίστηκαν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μεταξύ των ασφαλισμένων, όσον αφορά στα όρια ηλικίας και στους αντίστοιχους χρόνους ασφάλισης, αποτρέποντας ταυτόχρονα σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα την αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Παράλληλα, με το ν.4387/16 ρυθμίστηκαν θέματα που αφορούν στην αποκατάσταση της ισονομίας μεταξύ παλαιών ασφαλισμένων, αλλά και μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων, καθώς και στην ενίσχυση του κοινωνικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.
Για το έτος 2019 συνεχίζεται η εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, εξασφαλίζοντας:
- Λειτουργία του ενοποιημένου φορέα κύριας ασφάλισης ΕΦΚΑ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι συντάξεις του Δημοσίου, με ριζική απλοποίηση του συστήματος απονομής σύνταξης και βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του.
- Εφαρμογή κανόνων ισονομίας με ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών για το σύνολο των ασφαλισμένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
- Μείωση γραφειοκρατικού κόστους, ευκολότερη και ταχύτερη απονομή συντάξεων.
Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την εφαρμογή από 1/1/2019 των διατάξεων του ν.4472/2017. Ήδη, με τις διατάξεις του ν. 4387/2016, όπως ισχύουν και μετά την τροποποίησή τους με τον ν. 4472/2017, προκύπτουν υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τα χαμηλότερα εισοδήματα, λόγω της λειτουργίας της εθνικής σύνταξης, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η χορήγηση υψηλότερων συντάξεων σε όσους έχουν καταβάλλει υψηλότερες εισφορές και συνταξιοδοτούνται με πολλά έτη ασφάλισης. Επομένως, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο διασφαλίζει ότι οι συνταξιοδοτικές παροχές βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις αποδοθείσες εισφορές, προστατεύοντας παράλληλα τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες.
Δεν είναι καταπληκτικό; Ισονομία, Αποτελεσματικότητα, χορήγηση υψηλότερων συντάξεων και ούτω καθεξής, με μια ρητορική που θα ζήλευε το οργουελιανό καθεστώς. Καμία αναφορά σε μείωση. Αξίζουν και μπράβο δηλαδή στον Γιώργο Κατρούγκαλο, που επί υπουργίας του συν'εβη αυτό το θαύμα της «μεταρρύθμισης» του ασφαλιστικού. Ήταν άλλωστε ο ίδιος υπουργός που το 2016 υποστήριζε μετ'επιτάσσεως ότι «δεν θα υπάρχει καμία μείωση στις κυρίες συντάξεις», αφήνοντας πολύ βολικά εκτός συζήτησης τις επικουρικές, το ΕΚΑΣ κλπ. Βέβαια, με βάση όλα τα παραπάνω προκύπτει, με κάποιον… μαγικό τρόπο, από το σχετικό παράρτημα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που αποτελεί πολυετή προϋπολογισμό, περικοπή σχεδόν 2,9 δισ. τo 2019 από την κρατική δαπάνη για τις συντάξεις (με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς κλπ.). Εδώ όμως πρόκειται για «παρεμβάσεις» όχι για «μείωση», επομένως και πάλι δεν συντρέχει κάποιος λόγος ώστε να παραιτηθεί ο Κατρούγκαλος
Στα μνημόνια γενικότερα συμβαίνει το ίδιο. Σε κανένα κείμενο μνημονίο δεν θα βρείτε αναφορά σε «μείωση». Μπορείτε να διαβάσετε για «αναπροσαρμογή», «εξορθολογισμό», «αναθεώρηση του ισχύοντος υστήματος» και πολλά ακόμα ευφάνταστα. Το χαμήλωμα του αφορολογήτου, για παράδειγμα, κάποτε «κόκκινη γραμμή» για τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν είναι μείωση. Είναι «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», που θα συνεχιστεί και το 2020 (το αργότερο).
Γράφεται συχνά και δεικτικά ότι «αν η προαγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί σας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Την ώρα που ο Κατρούγκαλος επιδεικνύει προκλητικό θράσος, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι η νέα συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δεν καθιστά τη δημόσια περιουσία «ενέχυρο» του χρέους, αλλά «εγγύηση» και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης κατακεραυνώνει τα νέα μέτρα και τις δεσμεύσεις, ελάχιστες μέρες πριν ψηφίσει «ναι σε όλα», όπως κάνει με ό,τι διαφωνεί (δηλάδή με όλα») τα τελευταία τρία χρόνια. Ένα αέναο παιχνίδι με τις λέξεις, που καταντάει παιχνίδι με τη νοημοσύνη μας.