Η Μεγάλη Βρετανία, παρά τις επιθυμίες του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη να μπουν έστω κάποια ελληνικά νησιά στην πολυπόθητη «πράσινη» λίστα, προειδοποιεί τους κατοίκους της να χρησιμοποιήσουν «κοινή λογική» και να αποφύγουν τις «πορτοκαλί» χώρες. Μέσα σε αυτές, φυσικά, και η Ελλάδα.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον απέτρεψε τους πολίτες της χώρας του από το να ταξιδέψουν σε «πορτοκαλί» χώρες: «Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσει ο κόσμος τι είναι μία πορτοκαλί χώρα. Δεν είναι μία χώρα στην οποία θα πρέπει να πηγαίνουν για διακοπές. Ας είμαι πολύ ξεκάθαρος για αυτό. Αν κάποιοι παρόλα αυτά πάνε σε χώρα της πορτοκαλί λίστας, αν απαραιτήτως χρειάζεται να πάνε για κάποια επείγουσα οικογενειακή ή άλλη έκτακτη υπόθεση, τους παρακαλώ να έχουν κατά νου ότι θα πρέπει να θέτουν εαυτό σε απομόνωση για δέκα ημέρες όταν επιστρέψουν και αυτή η περίοδος απομόνωσης θα επιβάλλεται με πρόστιμα έως και 10.000 λιρών»

Με δηλώσεις του στο Sky News, και ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Γκόρντον Σαπς, προέτρεψε τους βρετανούς πολίτες να χρησιμοποιήσουν την «κοινή λογική», να αποφύγουν τις χώρες της «πορτοκαλί» και της «κόκκινης» λίστας και να πάνε μόνο σε «εξαιρετικές περιπτώσεις».

Όσοι ταξιδιώτες γυρίζουν από τις «πορτοκαλί» χώρες, είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε καραντίνα για δέκα μέρες με έξοδο στις πέντε εφόσον κάνουν τεστ Covid με δικά τους έξοδα με αποτέλεσμα αρνητικό. Παράλληλα ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα, έχουν πραγματοποιηθεί 30.000 επισκέψεις στα σπίτια των επιστροφέων, για να διαπιστωθεί αν βρίσκονται σε καραντίνα.

Ο υπουργός Μεταφορών, διευκρίνισε επίσης πως η κυβέρνησή του αξιολογεί τις λίστες αυτές κάθε τρεις εβδομάδες και πως έχει σκοπό να επεκτείνει τις «πράσινες» χώρες, που μέχρι στιγμής είναι 12, αλλά οποιαδήποτε απόφαση θα εξαρτηθεί από δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα του ιού και τους εμβολιασμούς σε χώρες.

Παρόλα αυτά, τα παραπάνω αποτελούν «σύσταση για αποφυγή αυτών των ταξιδιών και όχι απαγόρευση» σύμφωνα και με τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, καθώς έχει αρθεί η απαγόρευση των ταξιδιών και αφήνεται στην κρίση των βρετανών πολιτών.