Η εικόνα που παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ είναι τραγική.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει η Δημοτική Παρέμβαση «Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή» :

  • Σε όλη την έκταση του δήμου, τα πεζοδρόμια είναι τόσο μικρά και συνήθως κατειλημμένα από ΙΧ, μηχανάκια, σκουπίδια, δέντρα, παράνομα εκτεταμένα περίπτερα, κοκ, που οι κάτοικοι με προβλήματα – αμαξίδια αναγκάζονται να κυκλοφορούν πάνω στο δρόμο, με σοβαρούς κινδύνους.
  • Οι τυφλοί πολύ απλά δεν έχουν καμία τύχη. Οι πλάκες με σήμανση για τυφλούς είναι κατεστραμμένες αφού δεν συντηρούνται, και οι ρίζες από τις ακακίες των πεζοδρομίων τις έχουν σηκώσει. Το ότι σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες ή στις πεζογεφυρες υπάρχει ράμπα για ΑμεΑ είναι δώρο αδωρο γιατί τα ΑμεΑ αδυνατούν να φτάσουν μέχρις εκεί.
  • Η εντύπωση που σχηματίζει ο τυχαίος επισκέπτης της πόλης (και δυστυχώς όχι μόνο της πόλης μας) είναι ότι η μέριμνα για τους κατοίκους με αναπηρία είναι μια πολυτέλεια πολύ χαμηλά στον κατάλογο των προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής. Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει και να αλλάξει ριζικά και το ταχύτερο. γενικ εικόνα της πόλης από την άποψη της προσβασιμότητας τα ΑΜΕΑ αδυνατούν να φτάσουν μέχρις εκεί. Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει και να αλλάξει ριζικά και το ταχύτερο.

«Θεωρούμε κομβικό να μελετηθούν μαζί με τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας οι διαδρομές μέσα στη πόλη ώστε αυτές να γίνουν προσβάσιμες με ράμπες και επέκταση πεζοδρομίων στα κατάλληλα σημεία. Με μικρές τεχνικές παρεμβάσεις μπορούν να υπάρξουν πολύ σημαντικές βελτιώσεις.

Παράλληλα είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η προσβασιμότητα σε όλες τις δημόσιες υποδομές (δημοτικά και δημόσια κτίρια) τόσο με κατάλληλες ράμπες ή αναβατόρια αλλά και θέσεις μέσα στις αίθουσες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 1ο Λύκειο στο οποίο υπήρχε ζήτημα πρόσβασης τόσο για διδάσκοντα όσο και για μαθητή.

Κυρίως όμως θα πρέπει να προχωρήσει η κατάρτιση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που αποτελεί υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής (νόμος 4784/2021), ένα σημαντικό μέρος του οποίου οφείλει να ασχοληθεί και να προτείνει λύσεις που θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα των υποδομών της πόλης από όλους τους κατοίκους της, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, και με σεβασμό στο περιβάλλον. Η δημοτική Αρχή Ζορμπά είναι και σε αυτό το ζήτημα έκθετη απέναντι στους δημότες, αφού σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί η κατάρτιση του Σχεδίου ήδη από το Μάρτιο του 2022. Παραμονές των δημοτικών εκλογών του 2023, δεν έχει γίνει ούτε το πρώτο βήμα για την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου, η δημιουργία δηλ. της σχετικής ομάδας εργασίας…».