Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί να βοηθήσει η γερμανική πλευρά στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το PSI καθώς και για τα σενάρια που ακούγονται σχετικά με συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ, ο Γκ. Βέστερβελε ήταν σαφής τονίζοντας ότι δεν συμμετέχει σε τέτοιου είδους εικασίες, όπως τις χαρακτήρισε, και πρόσθεσε ότι «δεν θα δυσχεράνουμε τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη συζητώντας τέτοιες εικασίες».
Μάλιστα, σημείωσε «Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες αλλά είναι απαραίτητες και καλή τη πίστη θα φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα».
«Η επίσκεψή μου δίνει ένα μήνυμα ενθάρρυνσης, ταυτόχρονα όμως υπάρχει και η προσδοκία, ο δύσκολος δρόμος των μεταρρυθμίσεων να συνεχιστεί» είπε χωρίς περιστροφές ο κ. Βεστερβέλε.
«Η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν ένα κοινό στόχο και αυτός είναι περισσότερη ανταγωνιστικότητα, περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερη ευημερία. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι ένα σταθερό νόμισμα» είπε. Η γερμανική αλληλεγγύη έχει εκφραστεί όχι μόνο με έργα αλλά και με λόγια (υπενθύμισε τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ της Γερμανίας προς την Ελλάδα). Και δεν παρέλειψε να πει ότι πρέπει να τηρούνται οι αμοιβαίες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί – φωτογραφίζοντας το τι αναμένει προσεχώς το Βερολίνο.
Ο κ. Βεστερβέλε επανέλαβε ότι χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη για να τερματιστεί η κρίση χρέους. «Αυτό σημαίνει να έχουμε κυρώσεις, να έχουμε πειθαρχία και κυρίως να καταλαβαίνουμε ότι μόνο μέσω της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μακροπρόθεσμα την κρίση στην Ευρώπη. Η Γερμανία», υπογράμμισε, «η οποία είναι σχετικά μεγάλη στην Ευρώπη, θα ήταν πολύ μικρή σε όλο τον κόσμο, σε παγκόσμιο επίπεδο, να αντιμετωπίσει την παγκοσμιοποίηση και τη φιλελευθεροποίηση». Τόνισε μάλιστα ότι ίσως να έχει έρθει η ώρα για τη δημιουργία ευρωπαϊκών οίκων αξιολόγησης.
Από την πλευρά του, ο κ. Δήμας επισήμανε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες προσωπικές θυσίες και ανησυχούν για το μέλλον, ενώ τόνισε πόσο σημαντική είναι η συμπαράσταση και η στήριξη της γερμανικής πλευράς για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση αλλά και για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης.
«Η Ελλάδα δεν έχει ένα προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας, αλλά χρέη σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει με τις δικές της οικονομικές δυνάμεις. Στόχος του κουρέματος είναι να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2020», επεσήμανε η Γερμανιδα Καγκελάριος Αγκελα Μερκελ, σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Μετά την διακοπή των συζητήσεων την Παρασκευή για το PSI ο Τσαρλς Νταλάρα αναμένεται να επιστρέψει αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, πιθανότατα την Τετάρτη, όπως διέρρεαν κυβερνητικές πηγές. Στο μεσοδιάστημα, επανεξετάζονται οι παράμετροι της διαπραγμάτευσης. Οι ιδιώτες επιρρίπτουν ευθύνες στην πλευρά της τρόικας και κυρίως στο ΔΝΤ, το οποίο ζητά επίμονα χαμηλά επιτόκια προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο. Από την πλευρά τους οι ιδιώτες πιστωτές πιέζουν για το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.