Η δικηγόρος που εκπροσωπεί πολίτες που έλαβαν τέτοιου είδους δάνεια, τονίζει στην αναφορά της, ότι η μεταβολή της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων σε βάρος του ευρώ, έχει ως αποτέλεσμα «οι δανειολήπτες να καταλήξουν να οφείλουν ποσά δανείου σε ευρώ, μεγαλύτερα κατά 50% και πλέον του εκταμιευθέντος ποσού» με ανάλογη επιβάρυνση στις δόσεις.
 
Στην προσφυγή τονίζεται πως η αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ- ελβετικού φράγκου πλέον ευνοεί αποκλειστικά την τράπεζα, καθώς «καταγράφει κέρδη άνω του 50% , οι δε δανειολήπτες υφίστανται αντίστοιχη επιβάρυνση στα οφειλόμενα δάνεια και στις καταβολές εξόφλησης».
 
Επισημαίνεται δε, ότι δεν είναι βάσιμη η απαίτηση της τράπεζας να εξοφλούνται οι δόσεις με βάση την επίμαχη τρέχουσα ισοτιμία, καθώς, όπως αναφέρεται στο δικόγραφο, η Τράπεζα πιθανότατα «δεν έχει προβεί σε (πραγματικό) δανεισμό σε ελβετικό φράγκο».
 
Κατά την μηνυτήρια αναφορά, η τράπεζα «εκμεταλλεύτηκε την υποτίμηση του ευρώ για να αποκομίζει τεράστια κέρδη, εξωπραγματικά στην κυριολεξία για τα επικρατούντα στην νόμιμη δανειστική πρακτική των Τραπεζών και των ευνομούμενων κρατών».
 
Η Ι. Λαχανά, όπως αναφέρει στην προσφυγή της, στρέφεται κατά «όσων συνέπραξαν, συνήργησαν, δεν εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους, ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνέβαλλαν στην αποκόμιση από το Τραπεζικό Ίδρυμα τεράστιων κερδών ή /και ειδικά “bonus” προς τα στελέχη τους εκμεταλλευόμενοι την υποτίμηση του νομίσματος έναντι του ελβετικού φράγκου και εφόσον βέβαια αποδειχθεί ότι δεν έχουν λάβει αντίστοιχα ποσά δανείων σε ελβετικά φράγκα».
 
Η δικηγόρος ζητά να ερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας πως στην προκειμένη περίπτωση «όχι μόνο αδράνησε, αλλά αδιαφόρησε παντελώς, αφήνοντας στην κυριολεξία στην “μοίρα τους” χιλιάδες πολίτες, να προσπαθούν μέσω αγωγών και δαπανηρών δικαστικών διαδικασιών, να προστατεύσουν την περιουσία των και αυτή ακόμη την επιβίωσή τους».
 
Τονίζει επίσης, ότι «παρά μάλιστα τις αλλεπάλληλες αναφορές μας οι αρμόδιοι της ΤτΕ προτίμησαν να ακολουθήσουν την τακτική του “Πόντιου Πιλάτου” αρνούμενες να μας απαντήσουν και στο απλό ερώτημα, εάν ποτέ (σσ η τράπεζα) προέβη σε πραγματικό δανεισμό σε ελβετικό φράγκο προκειμένου να χορηγήσει τα δάνεια αυτά».