Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος είναι ο πρώτος Αμερικανός ΥΠΕΞ που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ με την περιοχή της βόρειας Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν καλά νέα στο ενεργειακό μέτωπο, καλά νέα για τα λιμάνια, κάθε είδους πράγματα που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη ζωή για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της περιοχής».
Ερωτηθείς για τις αμερικανικές επενδύσεις στην περιοχή, έφερε ως παράδειγμα τις Cisco και η Pfizer και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι αυτής της περιοχής μπορούν σίγουρα να περιμένουν πως εάν κάνουν τα σωστά πράγματα, αν είναι φιλόξενοι, θα δουν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις εδώ, γεγονός που θα είναι εξαίσιο για κάθε μία από τις χώρες μας».
Ο Πομπέο στάθηκε και στην αξία που έχει για τις ΗΠΑ ο τομέας των ενεργειακών στην περιοχή, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρχει εξάρτηση από τη ρωσική Gazprom. «Σίγουρα δεν είναι μόνο η ενέργεια. Υπάρχει πραγματική γεωστρατηγική σημασία σ’ αυτό. Η πολιτική του προέδρου Τραμπ για όλη την Ευρώπη είναι να ενισχύσει την ικανότητά της, έχοντας ένα διαφοροποιημένο σύνολο ενεργειακών πηγών. Και να μην εξαρτάται από τη Ρωσία και την Gazprom. Αυτό δεν είναι καλό, δεν είναι ασφαλές. Δημιουργεί κίνδυνο και ειλικρινά κοστίζει στους ανθρώπους περισσότερα χρήματα για τη θέρμανση των σπιτιών τους και για τη χρήση άλλων μεθόδων ενέργειας. Αυτό που έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε, μπορείτε να το δείτε με την αντίθεσή μας στο Nord Stream 2, και το αντίστροφο εδώ είναι οι επενδύσεις και η υποστήριξή μας σε προσπάθειες, είτε πρόκειται για τον IGB είτε για τη χωρητικότητα σε LNG που έχει προχωρήσει σε ολόκληρη την περιοχή αλλά και τη διασύνδεση της περιοχής σε ό,τι αφορά αυτές τις διάφορες πηγές ενέργειας, όχι μόνο για το αέριο αλλά και για τα πετρελαϊκά προϊόντα και το πετρέλαιο».
Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί αλλά «πρέπει να είναι βασικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την Ευρώπη στα Δυτικά Βαλκάνια», ενώ αφήνοντας αιχμές κατά της Ρωσίας δήλωσε ότι «βλέπουμε την περιοχή να απομακρύνεται από την αρνητική επιρροή, πράγματα που έχουν αποδειχθεί πραγματικά καταπιεστικά για τους ανθρώπους αυτών των περιοχών. Βλέπουμε λοιπόν μείωση των συγκρούσεων, περισσότερες ευκαιρίες και βλέπουμε την Ελλάδα ως κεντρικό παίκτη και διασφαλίζοντας ότι αυτή η πρόοδος που έχει σημειωθεί σήμερα συνεχίζεται».
Σχετικά με την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Πομπέο εξέφρασε την ικανοποίηση του για την στάση που τηρεί η Ελλάδα και τόνισε πως ευελπιστεί για το ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.
«Ο τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης δεν είναι μέσω επίδειξης δύναμης, ή μέσω επίδειξης εξουσίας, αλλά μέσω διαλόγου, μέσω διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, συνομιλιών, διαλόγου. Έτσι θα έπρεπε να επιλυθούν αυτές οι θαλάσσιες διαφορές. Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν. Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο. Ελπίζουμε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες όχι μόνο θα ξεκινήσουν σωστά, αλλά είναι σημαντικό να παρθούν αποφάσεις με τρόπο που να παράγουν αποτελέσματα που κάθε ένα από τα δύο έθνη βρίσκουν κάτι περισσότερο από αποδεκτά. Δεν μιλάμε απλώς, πρέπει να βρούμε καλές λύσεις, πρέπει να επιλύσουμε αυτές τις συγκρούσεις με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Ελλάδας καθώς και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».
Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στη Βόρεια Ελλάδα, ο Μ. Πομπέο τόνισε μέσω μηνύματος στο twitter πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την ιδιωτικοποίηση υποδομών στρατηγικής σημασίας της Ελλάδας».
In my meeting with U.S. and regional business leaders, I highlighted our regional energy diversification and infrastructure cooperation. Greece has emerged as an energy hub and the U.S. and @DFCgov strongly support the privatization of strategic Greek infrastructure. pic.twitter.com/szThQO0nPC
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) September 28, 2020