«Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι μια απεχθής, δειλή πράξη.Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει την ελευθερία. Και η ελευθερία του τύπου ίσως είναι η πιο ιερή από όλες. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται με ασφάλεια» αναφέρει στο μήνυμά της στα ελληνικά η Ούρσουλα φορ ντερ Λάιεν.

Δηλώσεις έχουν κάνει και άλλοι κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Να αποσαφηνιστεί εάν η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έχει σχέση με τη δουλειά του ζητεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα ο Νταβίντ Σασσόλι αναφέρει:

«Συντετριμμένος από την είδηση της δολοφονίας του Έλληνα δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.Οι έρευνες πρέπει να αποσαφηνίσουν επειγόντως εάν η δολοφονία συνδέεται με τη δουλειά του. Τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους φίλους του».

Την απονομή δικαιοσύνης για τη δολοφονία του δημοσιογράφου ζητεί και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα.

Ειδικότερα σημειώνει: «Είμαι βαθιά σοκαρισμένη μετά τις αναφορές ότι ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ πυροβολήθηκε στη Αθήνα. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους συναδέλφους του. Πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη και η ασφάλεια των δημοσιογράφων πρέπει να εγγυηθεί».

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί μόνο με μία δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, που δήλωσε ότι «η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ μας σόκαρε όλους» προσθέτοντας ότι «ι αρχές διερευνούν ήδη την υπόθεση, προκειμένου οι δράστες να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Στους οικείους του εκφράζουμε τη θλίψη μας και τα ειλικρινή συλληπητήριά μας».

Δεν υπάρχουν μέχρι αυτήν την ώρα, δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αλλά ούτε κάποια ανάρτηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στη δολοφονία του δημοσιογράφου αναφέρεται και το Διεθνές Δίκτυο για την Ελευθερία του Τύπου (IPI), που με ανάρτησή του δήλωσε πως «τρομοκρατήθηκε από αυτή τη δολοφονία, η οποία από τις τρέχουσες πληροφορίες φαίνεται να φέρει όλα τα σημάδια μιας στοχευμένης δολοφονίας». Πρόσθεσε ακόμα πως «ανεξάρτητα από το κίνητρο, η δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ είναι ένα τραγικό γεγονός για τη δημοσιογραφική κοινότητα στην Ελλάδα και μια σκοτεινή μέρα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».