Η μήνυσή του έγινε με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», στις 3 Δεκεμβρίου 2019, και στρέφεται εναντίον του εκδότη της εφημερίδας και της δημοσιογράφου που υπέγραψε το κείμενο, ενώ αφορά στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Στο δημοσίευμα, ο Ν. Ρωμανός φερόταν να βρίσκεται στις 2 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στην πλατεία Συντάγματος και να παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια ο οποίος βρισκόταν σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Το σχετικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία» – Στα δεξιά η «αποκάλυψη» για τον Ν. Ρωμανό.

Στη μήνυσή του ο Νίκος Ρωμανός αναφέρει ότι «το άρθρο βρίθει ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών», καθώς, όπως τονίζει δεν βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος εκείνη την ώρα, στις 2 Δεκεμβρίου, δεν είναι ο «άσχετος άνθρωπος» που εμφανίζεται στη φωτογραφία του ρεπορτάζ και δεν παρακολουθούσε τον Έλληνα ΥΠΕΞ.

«Οι ψευδείς και ανυπόστατοι αυτοί ισχυρισμοί συνδυάζονται με αναφορές στην 6η Δεκέμβρη, στην δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στο τελεσίγραφο του Μ. Χρυσοχοΐδη για την εκκένωση καταλήψεων και σε υποθέσεις για τις οποίες δικάστηκα και έχω εκτίσει τις ποινές που μου επιβλήθησαν. Με τον τρόπο αυτό με στοχοποιούν, με καθιστούν ύποπτο τέλεσης παράνομων πράξεων και μου αποδίδουν πράξεις και συμπεριφορές με τις οποίες δεν έχω καμία σχέση», αναφέρει χαρακτηριστικά στη μήνυσή του ο Ν. Ρωμανός.

Λίγες ημέρες πριν από την υποβολή της μήνυσης, ο Νίκος Ρωμανός είχε δημοσιεύσει στο indymedia ανακοίνωση όπου διέψευδε κατηγορηματικά τα όσα αναγράφονταν στο επίμαχο δημοσίευμα.