Στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με το οικονομικό επιτελείο. Στη συζήτηση που έγινε σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, οι υφυπουργοί κΑπόστολος Βεσυρόπουλος, Γιώργος Ζαββός και Θόδωρος Σκυλακάκης.

Οι «μεταρρυθμίσεις» θα ανακοινωθούν κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων μεταξύ 20 και 22 Ιουλίου. Επιπλέον, κατά τις ίδιες πληροφορίες,  στην συνάντηση «εξασφαλίστηκε η δέσμευση της κυβέρνησης να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, ότι «η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελούν βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας».

Στα σκαριά και το νομοσχέδιο για την φορολογία

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να προετοιμάζει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Αυγούστου. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πρόκειται να επέλθουν μειώσεις στην φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές σε ποσοστό 55% – 60%. Η μείωση των επιβαρύνσεων θα ξεκινήσει από το νέο έτος και ο φορολογικός συντελεστής θα διαμορφωθεί γύρω στο 42%. Επιπλέον σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπει την σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, και επιπλέον τη μείωση της προκαταβολής φόρου.

Όσο αφορά τις επιχειρήσεις, προωθείται μείωση του συντελεστή επί των κερδών σε ποσοστό της τάξεως του 20% στα επόμενα δύο χρόνια σε αντίθεση με το 28% που ισχύει σήμερα, καθώς και μείωση στα διανεμόμενα κέρδη κατά 5%.