Του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Στις 10 Απριλίου, στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την ψήφο δυσπιστίας για την απομάκρυνση του Ιμράν Χαν του κόμματος Tehreek-e-Insaf (PTI) από την πρωθυπουργία, καθώς οι εταίροι του συνασπισμού τον εγκατέλειψαν, αφήνοντας το κόμμα του στο Πακιστάν Tehreek-e-Insaf (PTI) στη μειοψηφία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστανικού Μουσουλμανικού Συνδέσμου Nawaz (PMLN) και του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP) ψήφισαν υπέρ της δυσπιστίας. Το προηγούμενο διάστημα, από την 1η Μαρτίου, οι επικεφαλής 22 διπλωματικών αποστολών, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, δημοσίευσαν κοινή επιστολή καλώντας το Πακιστάν να υποστηρίξει ένα ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζει τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση του Πακιστάν υπέγραψε μια μεγάλη συμφωνία εισαγωγής 2 εκατομμυρίων τόνων σίτου καθώς και φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ρουβλιών, με τον Ιμράν Χαν να σηκώνει το γάντι στις δυτικές επικρίσεις: «Τι νομίζετε για εμάς; Ότι είμαστε σκλάβοι σας;».

Ο αστέρας του κρίκετ που έγινε πολιτικός ηγέτης είχε προειδοποιήσει ότι μια ξένη δύναμη, υπονοώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιδίωκε να τον ανατρέψει λόγω της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής του, η οποία είδε το Πακιστάν να πλησιάζει τη Ρωσία και την Κίνα. Σε μια μακρά δημόσια ομιλία στις 8 Απριλίου, μετά από πρόταση δυσπιστίας, κατονόμασε ευθέως την Ουάσιγκτον ως τον κύριο υποκινητή της συνωμοσίας για την αλλαγή του καθεστώτος, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι δωροδόκησαν τους πολιτικούς του συμμάχους με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να εγκαταλείψουν τον συνασπισμό του. «Οι φίλοι των Ηνωμένων Πολιτειών είναι προδότες» δήλωσε αφού διέλυσε την Εθνοσυνέλευση, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για συμμετοχή στην επιχείρηση «αλλαγής καθεστώτος». Στην ανατροπή του Χαν συμμετείχε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το οποίο έκρινε την διάλυση της Εθνοσυνέλευσης ως παράνομη και επανέφερε τη πρόταση δυσπιστίας, που τον καθαίρεσε.

Το χέρι της Ουάσιγκτον στο «μαλακό πραξικόπημα»

Ο Χαν κατέδειξε τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών για θέματα Νότιας και Κεντρικής Ασίας Ντόναλντ Λου ως τον εγκέφαλο της επιχείρησης, αποκαλύπτοντας ένα διπλωματικό τηλεγράφημα του πρεσβευτή του Πακιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες Ασάντ Ματζίντ Χαν, στο οποίο υποστήριξε ότι ο Λου είχε ουσιαστικά απειλήσει τη χώρα του με πραξικόπημα αν δεν άλλαζε αμέσως πορεία. Αντίθετα, αν ο Χαν καθαιρεθεί, «όλα θα συγχωρεθούν» και το Πακιστάν θα μπορούσε να επιστρέψει στο καθεστώς του ευνοούμενου των ΗΠΑ. Παρότι, ο Χαν κάλεσε αρκετούς δημοσιογράφους, μέλη του υπουργικού του συμβουλίου και πράκτορες ασφαλείας να δουν το έγγραφο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ μπλόκαρε αμέσως τη δημόσια διάδοση του τηλεγραφήματος με την αιτιολογία ότι ο Χαν θα παραβίαζε τον όρκο του περί απορρήτου. «Πρόκειται για μια απίστευτη, κραυγαλέα πράξη ανάμειξης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Φυσικά, όποιος γνωρίζει τη βασική ιστορία των ΗΠΑ γνωρίζει ότι έχουν οργανώσει πραξικοπήματα και παραπομπές και έγχρωμες επαναστάσεις σε όλο τον κόσμο για πολλές δεκαετίες, αλλά αυτό έγινε λίγο πολύ στο φως της ημέρας», δήλωσε ο δημοσιογράφος Μπεν Νόρτον.

Όπως διαπιστώνει ο Άλαν Μακλέοντ στο MintPress News, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δια στόματος της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζαλίνα Πόρτερ, αρνήθηκαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη, με τoν Λου, ωστόσο να αρνείται να επιβεβαιώσει ή όχι την αυθεντικότητα του εγγράφου. Οι διπλωμάτες που πρόσκυνται στον Πακιστανικό Μουσουλμανικό Σύνδεσμο, tην πολιτική δύναμη που ανέλαβε τη διακυβέρνηση μετά την ανατροπή του Χαν, δεν αμφισβήτησαν την ύπαρξη του εγγράφου, περιοριζόμενοι απλώς να επικρίνουν τον Χαν ότι «παραβίασε την αρχή της ασφαλούς και εμπιστευτικής επικοινωνίας». Ο Σεχμπάζ Σαρίφ, ο οποίος κατάγεται από τη μία από τις δύο κύριες πολιτικές δυναστείες του Πακιστάν, μικρότερος αδερφός του πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος απομακρύνθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας το 2017 λόγω αδήλωτης και ανεξήγητης περιουσίας, διαδέχθηκε τον Χαν στο πρωθυπουργικό αξίωμα εκ μέρους του Μουσουλμανικού Συνδέσμου, σηματοδοτώντας την αλλαγή κατεύθυνσης για το Πακιστάν έναντι της Ουάσινγκτον: «Οι ζητιάνοι δεν μπορούν να επιλέγουν…Πρέπει να θρέψουμε το έθνος μας… πρέπει να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο- δεν μπορούμε να τσακωνόμαστε με κάποιον, δεν μπορούμε να υψώνουμε συνθήματα εναντίον άλλων». 

Ο πακιστανικός στρατός, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και έχει μακρύ ιστορικό σε διενέργεια πραξικοπημάτων, απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Χαν για ένα πραξικόπημα που υποστηρίζεται από ξένες χώρες, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου, υποστράτηγου Μπάμπαρ Ιφτικχάρ. Πράγματι, κανένας από τους 29 πρωθυπουργούς του Πακιστάν δεν έχει ολοκληρώσει ποτέ μια πλήρη θητεία, λόγω επέμβασης του-εξοπλισμένου από τις ΗΠΑ- πακιστατικού στρατού, που αυτή τη φορά αρκέστηκε στο να καλύψει ένα «μαλακό πραξικόπημα». ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Καμάρ Τζάβεντ Μπάτζουα, μιλώντας στο Διάλογος για την ασφάλεια στο Ισλαμαμπάντ, λιγότερο από 24 ώρες πριν από τη καθαίρεση, τόνισε τη σημασία της διατήρησης και βελτίωσης των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ναρκοθετώντας την αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πακιστάν

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Ιμράν Χαν στη Μόσχα την παραμονή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, εκτός από την υπογραφή αρκετών διμερών συμβάσεων στους τομείς της γεωργίας και της ενέργειας, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν φέρεται να προσέφερε στο Πακιστάν σύστημα αεράμυνας S-300, για να αντικαταστήσει την εξάρτηση της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν από αμερικανικά F-16 και μια σειρά προηγμένων ρωσικών στρατιωτικών εξοπλισμών. Μαζί με την Κίνα, την Ινδία και το Ιράν, το Πακιστάν υπό την ηγεσία του Χαν ήταν μια από τις λίγες χώρες, που κράτησαν αποστάσεις από την καταδίκη της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, παρά τη διπλωματική πίεση από την Ουάσιγκτον. Το Πακιστάν, το οποίο συμμετείχε στις αντικομμουνιστικές περιφερειακές συμμαχίες SEATO και CENTO τη δεκαετία του 1950, έχει γυρίζει την πλάτη του στη δαγκάνα της Ουάσινγκτον, από την οποία εξαρτιόταν από την ίδρυσή του, αθετώντας την αποπληρωμή του χρέους του προς το ΔΝΤ, γεγονός που προκάλεσε ακόμα μια δυσφορία για τους νεοφιλελεύθερους του Λευκού Οίκου.

Πρόσφατα οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη κυβέρνηση του Πακιστάν πως υποστηρίζει τους Ταλιμπάν, αλλά στην πραγματικότητα είναι η CIA που ίδρυσε και χρηματοδότησε -μέσω των πετρομοναρχιών του Κόλπου- τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες και ένοπλες δυνάμεις, κατά της άλλοτε Λαϊκής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν. Ακόμη και πριν κερδίσει τις εκλογές του 2018, ο Χαν ήταν ένθερμος επικριτής του λεγόμενου «πόλεμου κατά της τρομοκρατίας» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν , και των επιθέσεων με drone στο Πακιστάν, ενώ χαιρέτισε την ταπεινωτική έξοδο των ΗΠΑ μετά από 20 χρόνια πολέμου εναντίον του αφγανικού λαού. «Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε οποιεσδήποτε βάσεις, οποιοδήποτε είδος δράσης από το πακιστανικό έδαφος στο Αφγανιστάν» ξεκαθάρισε. Η κυβέρνηση του Χαν συμμετείχε σε σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες, μαζί με τη Κίνα και τη Ρωσία, ενώ με το Ιράν δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στο Αφγανιστάν, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην απομονώσουν τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «θα έχουμε μια ανθρωπιστική κρίση, θα έχουμε αστάθεια και θα έχουμε ένα κενό ασφαλείας που μπορεί να καλύψουν οι τρομοκράτες, στοχεύοντας πάλι πρώτα το Πακιστάν και μετά τον δυτικό κόσμο». 

Το σοβαρότερο «αμάρτημα» του Χαν είναι η συμμετοχή του στη κινεζική πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος», μέσω του Νέου Οικονομικού Διαλόγου Κίνας-Πακιστάν, ένα δίκτυο υποδομής 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων,ένα τεράστιο δίκτυο δρόμων και σιδηροδρομικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας που διασχίζουν τη χώρα και συνδέουν μεγάλες πόλεις του Πακιστάν με τον εμπορικό κόμβο του Κασγκάρ στα δυτικά της Κίνας, στην περιοχή Σινγιάνγκ. Πριν από αυτό, ο Χαν επισκέφτηκε το Πεκίνο τον Ιανουάριο, αψηφώντας την έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Έχοντας συγχαρεί τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, το Πακιστάν ελπίζει όχι μόνο στην οικονομική αναπτυξη της χώρας, πέρα από τις δυτικές εξαρτήσεις, αλλά και ότι αυτό θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν στην άνοδο της τρομοκρατίας. Η ανατροπή του Χαν έβαλε φρένο στην αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πακιστάν, αλλά παραμένει αμφίβολο αν η νέα ηγεσία υπό τον Σαρίφ, θα φτάσει στο σημείο να διακόψει τις κινεζικές επενδύσεις, οι οποίες άλλωστε ξεκίνησαν επί της διακυβέρνησης του αδερφού του. Άλλωστε, χιλιάδες υποστηρικές του ανατραπέντα προέδρου έχουν κινητοποιηθεί για την επαναφορά του, με τον Σαρίφ να πρέπει να αντιμετωπίσει συνεχή αμφισβήτηση ενός λαού που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια πορεία αυτόνομη από τις δυτικές ντιρεκτίβες. To λιμάνι Γκουαντάρ, στην περιοχή Μπαλουχιστάν του Πακιστάν, είναι κόμβος της πρωτοβουλίας «Ζώνη και Δρόμος». Όπως στην περιοχή Σινγιάγνκ, στο Μπαλουχιστάν αναπτύσσεται ένα αυτονομιστικό κίνημα, που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στη Δύση.

Το αυτονομιστικό κίνημα των Μπαλούχων

Ο αυτοαποκαλούμενος «Απελευθερωτικός Στρατός των Μπαλούχων» (BLA) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σκότωσε τρεις Κινέζους δασκάλους και έναν Πακιστανό οδηγό κοντά στην πύλη του Ινστιτούτου Κομφούκιου στο Πανεπιστήμιο του Καράτσι του Πακιστάν. «Εκατοντάδες άριστα εκπαιδευμένοι άνδρες και γυναίκες μέλη της Ταξιαρχίας Στρατού Ματζίντ του Απελευθερωτικού Στρατού των Μπαλούχων είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν θανατηφόρες επιθέσεις σε οποιοδήποτε μέρος του Μπαλουχιστάν και του Πακιστάν», απείλησε ο εκπρόσωπος της ομάδας, Τζέγιαντ Μπαλόχ, σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στα αγγλικά, ενώ απείλησε το Πεκίνο με «ακόμη πιο σκληρές» επιθέσεις, εκτός εάν η Κίνα σταματήσει τα «προγράμματα εκμετάλλευσης» και «την κατοχή του πακιστανικού κράτους», μια αναφορά στη κινεζική πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος». Ο Κινέζος αξιωματούχος χαρακτήρισε τα γεγονότα ως προμελετημένη τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον Κινέζων στη χώρα. Εκτιμάται ότι οι τρομοκράτες έβαλαν στο στόχαστρο τους δασκάλους, κάτι που αντιπροσωπεύει μια πολύ ποταπή και αποτρόπαια πράξη, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Κίνας καταδικάζει το γεγονός. Ο Γουάνγκ Γουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, έκανε λόγο για μια πολύ ποταπή και αποτρόπαια πράξη, που έβαλε στο στόχαστρο δασκάλους, προαναγγέλλοντας την κοινή δράση με το Πακιστάν για τη σύλληψη των δραστών. Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Μπαλοχιστάν είναι η μεγαλύτερη από τις αποσχιστικές ομάδες που υποστηρίζουν τον διαμελισμό του Πακιστάν, μεταξύ των οποίων τζιχαντιστικές φατρίες, όπως η Ανσάρ αλ-Φουρκάν.

Το Μπαλοχιστάν έχει μια ωκεάνια ακτογραμμή που εκτείνεται μαζί με μια από τις πιο σημαντικές ναυτιλιακές διαδρομές στον κόσμο, δηλαδή τα Στενά του Ορμούζ, ενώ είναι προικισμένο με φυσικούς πόρους, διαθέτοντας πολλά ορυκτά, όπως άνθρακα, θείο, χρωμίτη, σιδηρομετάλλευμα, βαρύτες, μάρμαρο, χαλαζίτη και ασβεστόλιθο, ενώ έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα χαλκού και χρυσού στον κόσμο, καθώς και τεράστια αποθέματα πετρελαίου. Έχουν υπολογιστεί κοιτάσματα ορυκτών αξίας σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, που περιλαμβάνουν σίδηρο, χαλκό, κοβάλτιο και ορισμένα άλλα κρίσιμα βιομηχανικά μέταλλα όπως το λίθιο. Οι γεωλόγοι λέγεται επίσης ότι είναι αισιόδοξοι για τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού στις περιοχές των Παστούν στο νότιο Αφγανιστάν που συνορεύει με την επαρχία Μπαλουχιστάν του Πακιστάν. Το μόνιμο παράπονο των Μπαλούχων είναι ότι η κεντρική κυβέρνηση του Πακιστάν αντλεί σημαντικά κοιτάσματα από την περιοχή, οι αυτονομιστές Μπαλούχοι υποστηρίζουν ότι είναι οικονομικά περιθωριοποιημένοι και φτωχοί σε σύγκριση με το υπόλοιπο Πακιστάν.

«Οι πόροι του Μπαλουχιστάν ανήκουν στον λαό των Μπαλουχιστάν και το Πακιστάν και η Κίνα δεν έχουν το δικαίωμα να λεηλατούν, να λεηλατούν και να εκμεταλλεύονται τους πόρους του Μπαλουχιστάν ενάντια στη θέληση και τη συναίνεση του λαού του Μπαλουχιστάν», δήλωσε ο Δρ. Βαχίντ Μπαλόχ, πρόεδρος του Εθνικού Κογκρέσου του Μπαλουχιστάν (BNC), καλώντας «την παγκόσμια κοινότητα να σταματήσει το Πακιστάν και την Κίνα από τη λεηλασία και τη λεηλασία των πόρων του Μπαλουχιστάν έως ότου αποκατασταθεί το καθεστώς του Μπαλουχιστάν ως ανεξάρτητου και Ελεύθερου Κράτους και οι Μπαλόχοι είναι σε θέση να αποφασίσουν πώς να χρησιμοποιήσουν τους φυσικούς τους πόρους για το δικό τους όφελος και αναζωογόνηση». Ωστόσο, η Κίνα έχει επενδύσει 46 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων υποδομών ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας. Tο Πακιστάν υποστηρίζει πως η ανάπτυξη της περιοχής είναι κορυφαία προτεραιότητα, καθώς τα αναπτυξιακά σχέδια για την περιοχή προβλέπουν κεφάλαια ρεκόρ για την προώθηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, λαϊκής κατοικίας κα. Πρόσφατα, ο BLA προχώρησε σε ακόμα ένα τρομοκρατικό χτύπημα, αυτή τη φορά κατά Κινέζων εργατών στη πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος». «Το αίμα του κινεζικού λαού δεν πρέπει να χυθεί μάταια και αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτό το περιστατικό σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Θα μπορούσε η Ουάσιγκτον να υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Μπαλουχιστάν;

Οι ΗΠΑ δηλώνουν επίσημα ότι δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Μπαλουχιστάν, ενώ σε μια φαινομενικά κίνηση καλής θέλησης όρισαν τον «Απελευθερωτικό Στρατό των Μπαλούχων» ως τρομοκρατική οργάνωση, το 2016. Ωστόσο, ήδη τη δεκαετία του 1980 η CIA, η ιρακινή Υπηρεσία Πληροφοριών, η πακιστανική σουνιτική εξτρεμιστική ομάδα Σίπα-ε-Σαχάμπα Πακιστάν και η Μουτζαχεντίν ε-Καλκ υποστήριξαν μια εξέγερση της φυλής των Μπαλουχων κατά του Ιράν.. Σύμφωνα με τον συγγραφέα Μαρκ Πέρι, υπομνήματα της CIA αποκάλυψαν ότι το 2007 και το 2008 Ισραηλινοί πράκτορες εμφανίστηκαν ως Αμερικανοί κατάσκοποι και στρατολόγησαν Πακιστανούς πολίτες για να εργαστούν για την Τζουνταλάχ (θυγατρική του BLA) και πραγματοποίησαν επιχειρήσεις προβοκάτσιας κατά του Ιράν. Η Εταιρεία Μπαλούχων της Βόρειας Αμερικής (BSO-NA) ήταν μια ομάδα πίεσης των Μπαλόχ που ιδρύθηκε το 2004 στην Ουάσινγκτον από τον Δρ Βαχίντ Μπαλόχ, απόφοιτο του Ιατρικού Κολέγιου Μπολάν, ο οποίος είχε αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1992. Μεταξύ του 2004 και του 2014, η ομάδα του προσπαθούσε να κερδίσει την αμερικανική και ισραηλινή υποστήριξη για την ανεξαρτησία του Μπαλουχιστάν, πραγματοποιώντας συναντήσεις με αρκετούς Αμερικανούς βουλευτές και φέρεται να είχε συναντήσεις με αρκετούς αξιωματούχους της CIA. Τον Ιανουάριο του 2014 δημοσίευσε μια επιστολή με την οποία απηύθυνε έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ για άμεση βοήθεια στην αποτροπή ενός φερόμενου «ξεσπάσματος δολοφονιών του λαού των Μπαλούχων από τον πακιστανικό στρατό».

Ο Βαχίντ Μπαλόχ ίδρυσε ίδρυσε στη συνέχεια το Εθνικό Κογκρέσο του Μπαλουχιστάν με έδρα τις ΗΠΑ, το οποίο καλεί ανοιχτά την Ινδία να κηρύξει πόλεμο στο Πακιστάν και να υποστηρίξει την ίδρυση κράτους των Μπαλούχων, τους οποίους προτρέπει να μποϊκοτάρουν τις εκλογές στο Πακιστάν. Ο Σέχλιγκ Σ. Χάρισον του Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής ζήτησε την υποστήριξη «αντι-ισλαμιστικών δυνάμεων» κατά μήκος της νότιας ακτής της Αραβικής Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των «εξεγερμένων Μπαλούχων που αγωνίζονται για ανεξαρτησία από το Πακιστάν», ως μέσο αποδυνάμωσης της «αυξανόμενης παλίρροιας του αντιαμερικανικού πάθους» στο Πακιστάν και αποτροπής οποιασδήποτε συμμαχίας μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Πεκίνου. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον που διέρρευσαν το 2011 από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, που κυκλοφόρησαν από το Wikileaks, δείχνουν ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να «φτιάξουν αντάρτες» στην περιοχή του Μπαλουχιστάν, με ρητό σκοπό να «διαταράξουν τους κινεζικούς αγωγούς πετρελαίου». Οι Hνωμένες Πολιτείες είναι δραστήριες στην περιοχή του Μπαλουχιστάν μέσω του Οργανισμού για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) και του Εθνικού Ταμείου για τη Δημοκρατία (NED). Σύμφωνα με τον Μπεν Νόρτον, το 2012, οι ακροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές Στιβ Κινγκ και Ντάνα Ροραμπάχε παρουσίασαν ένα νομοσχέδιο για την υποστήριξη ενός ανεξάρτητου Μπαλουχιστάν που αποσχίζεται από το Πακιστάν, ενώ το 2017 ο Ροραμπάχε επικρότησε την επίθεση του ISIS στο Ιράν και ζήτησε να δοθεί περισσότερη υποστήριξη στο ISIS. Εκτός από τους νεοσυντηρητικούς των ΗΠΑ που φαντασιώνονται να χαράξουν τη Νότια Ασία σε εθνοσεκταριστικές γραμμές, οι φιλελεύθεροι ιμπεριαλιστές στους New York Times δημοσίευσαν χάρτες που προτείνουν το ίδιο είδος νεοαποικιακής διαίρεσης της Δυτικής Ασίας.

Όπως παραδέχεται ο Μίχαελ Ρούμπιν, ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute και πρώην αξιωματούχος στο Πεντάγωνο, όπου ασχολήθηκε με θέματα σχετικά με τη Μέση Ανατολή, καθώς και πολιτικός σύμβουλος της Προσωρινής Αρχής Συνασπισμού στο Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, μια σειρά Αμερικανών στρατηγικών εγκεφάλων εξετάζουν την προώθηση της ανεξαρτησίας του Μπαλουχιστάν, καθώς ο πόλεμος κατά της Ρωσίας και ιδιαίτερα της Κίνας αποτελεί το νέο στρατηγικό δόγμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Πεδίο δόξης λαμπρό για τη νεοαποικιοκατία και τους συμμάχους της, που -μετά την Ουκρανία- μπορεί να βρήκαν νέο πιόνι στη σκακιέρα τους.