Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας για την προστασία του εναέριου χώρου της εμπόλεμης χώρας λέγοντας πως δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά και πως δεν θα υπέγραφε τίποτα εν κρυπτώ. Θυμίζουμε πως μόλις χθες ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο X ανακοίνωσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό επιτεύχθηκαν συμφωνίες.

«Η Ελλάδα στηρίζει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται χωρίς σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων μας» είπε από τις Βρυξέλλες σήμερα ο πρωθυπουργός. «Είναι διαρκής η στήριξή μας στην Ουκρανία και έχει δρομολογηθεί ένα επίπεδο συζήτησης για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση της στρατηγικής μας αυτονομίας με επένδυση στην ευρωπαϊκή άμυνα και είναι μια νέα προσθήκη στη συζήτηση που κάνουμε γιατί για πρώτη φορά ακουμπάμε το ζήτημα της χρηματοδότησης της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας».

Σχετικά με τα ευρωομόλογα υπογράμμισε πως «Όταν συμφωνήσαμε για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2020 λέγανε πως δεν θα γινόταν ποτέ και έλεγαν τότε δεν θα γίνει και ίσως  και τώρα γίνει πάλι αυτό. Ίσως κάποιες χώρες που είναι πιο συγκρατημένες, το συζητούν πλέον και αυτό το θεωρώ εξέλιξη».

Αναφορικά με τα Τέμπη ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν είναι καλή εξέλιξη η πολιτικοποίηση της τραγωδίας λέγοντας δε πως κάτι τέτοιο δεν έχει κάνει ποτέ η Νέα Δημοκρατία, ξεχνώντας μάλλον πώς στάθηκε η κυβέρνησή του και ο ίδιος μπροστά στην τραγωδία στο Μάτι. «Καμία τραγωδία δεν θα έπρεπε να κομματικοποιείται. Αυτοί που μιλούν για συγκάλυψη γιατί μιλάνε; Η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και η εκδίκαση κινείται με γρήγορους ρυθμούς. Μην κάνετε πολιτική σπέκουλα η Δικαιοσύνη θα μιλήσει. Δεν θα είναι κομματικά ωφέλιμη. Έσκυψα το κεφάλι από σεβασμό, είπαμε δύο πράγματα να λάμψει η δικαιοσύνη και το κλίμα που επικράτησε στη Βουλή δεν θα ξανασυμβεί ποτέ και θα κάνουμε και άλλα βήματα για να γίνουν τρένα ασφαλή», είπε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Καταφέραμε μετά από μεγάλη προσπάθεια και μετά από 5 μήνες ουσιαστικά να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο συμπερασμάτων σχετικά με αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα.  Ένα πλαίσιο το οποίο καλεί ανοιχτά σε ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε μια μόνιμη εκεχειρία προφανώς συνοδευόμενη από την απελευθέρωση των ομήρων.  Θέτει όμως θα έλεγα και το Ισραήλ προ των ευθυνών του, λέγοντας ξεκάθαρα ότι πρέπει να αποφευχθεί μία εισβολή στη Ράφα, που μπορεί να οδηγήσει σε μία ακόμα πιο εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση.

Και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι ως ΕΕ ενωμένοι στέλνουμε αυτό το μήνυμα ότι η προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί αυτή τη στιγμή μια κεντρική προτεραιότητα για την Ε.Ε.  Θεωρώ επίσης σημαντικό ότι επαναφέρουμε σε κάθε συζήτησή μας το επιχείρημα ότι μόνη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα είναι η δημιουργία δύο κρατών» .

Για το αγροτικό ζήτημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Να σταθώ στο γεγονός ότι συζητήσαμε τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζουμε την ανάγκη να περιορίσουμε την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία για την πράσινη μετάβαση και να ενισχύσουμε το εισόδημα των αγροτών μας και να τους διευκολύνουμε σε αυτή τη μετάβαση, που κανείς δεν αρνείται αλλά κάποιοι αμφισβητούν την ταχύτητα με την οποία αυτή θα επιτευχθεί».

Τέλος, για την ακρίβεια αρκέστηκε να πει μόνο ότι «θα ακούσετε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο της προσεχούς Τετάρτης (27/3)».