Την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες απεργάζονται σχέδια αντιμετώπισης ενός δύσκολου χειμώνα και χωρίς φυσικό αέριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε για το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Αφού διαφήμισε εκτενώς τα ημίμετρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, επανέλαβε την ανάγκη για ευρωπαϊκή λύση ώστε να αποσυνδεθεί η ηλεκτρική ενέργεια από το φυσικό αέριο, ενώ σημείωσε ότι η Αθήνα θα κάνει ενέργειες αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη «πριν φτάσουμε σε ακραία σενάρια περιορισμού της ζήτησης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι προσωπική του εκτίμηση είναι πως δεν θα επαληθευτούν τα ακραία σενάρια γιατί θα πληγεί οικονομικά και η Ρωσία, όμως τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το ακραίο σενάριο, στο οποίο θα υπάρξουν επιπτώσεις και για την οικονομία της Ευρωζώνης».

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της ενεργειακής ακρίβειας» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε πως «τα οριζόντια μέτρα φαίνεται πως δεν αποδίδουν, όπως σημείωσε και η πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη πρόταση μας για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, και επιμένουμε για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα».

Ολοκληρώνοντας τη απάντησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Θέλω να είμαι σαφής: εσχάτως παρατηρείται μία αποκλιμάκωση στην τιμή του πετρελαίου και αυτή πρέπει να φθάσει στην αντλία. Και είμαστε σε θέση να κάνουν ελέγχους, που θα το διασφαλίσουν αυτό».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, αφού επανέλαβε πως η Αθήνα καλύπτεται από το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, σημείωσε «προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Τα μηνύματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σαφή. Υπάρχουν για την Τουρκία δύο δρόμοι: ο ένας είναι αυτός της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου και ο άλλος της κλιμάκωσης, που είναι βέβαιο πως οδηγεί την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια και κρατά ανοιχτή τη λήψη περαιτέρω μέτρων κατά της Τουρκίας».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, ούτως ή άλλως η Ελλάδα έχει απαντήσει τεκμηριωμένα και σε κάθε πρόκληση. Πάντα θα καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο, ωστόσο είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας με αποφασιστικότητα. Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, που έχει ως στόχο το εσωτερικό ακροατήριο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός για το ίδιο θέμα.

Σε ερώτηση που του έγινε, αν είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στην Μαδρίτη, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και τι θα κάνει αν η Τουρκία θέσει θέμα με την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Συνεχίζω να πιστεύω πως θα πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Ως προς την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι διαφορετική η ατζέντα και να είστε βέβαιοι πως εάν η Αθήνα προκληθεί θα απαντήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο και θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και προσπάθησε να μαζέψει ελαφρώς τους προεκλογικούς τόνους που είχε ενστερνιστεί τις τελευταίες ημέρες.

«Έχω εξαντλήσει το θέμα για τις πρόωρες εκλογές, δεν έχω να προσθέσω τίποτε» απάντησε σε ερώτηση αν η “εκλογολογία” όλο το τελευταίο διάστημα έχει οδηγήσει τους υπουργούς της κυβέρνησης «να κατεβάσουν τα μολύβια».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την δουλειά της, κανείς υπουργός δεν έχει κατεβάσει τα μολύβια. Καταλαβαίνω πως είναι πολύ δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές και ανασχηματισμός μιας και συνέχεια αυτά με ρωτάτε» συμπλήρωσε στην απάντησή του ο πρωθυπουργός.