«Η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν επιτρέπεται να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. «Βαδίζουμε, όπως όλα δείχνουν, στην τελευταία αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο. Από τη μία πλευρά έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες test του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self-test στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας. Από την άλλη εχθρός παραμένει η κούραση, όμως, η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση» είπε και συμπλήρωσε πως «προχωράμε βήμα-βήμα, αποφεύγοντας υπερβολές. Έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στο δρόμο που χαράξαμε» τόνισε.
Αναφορικά με τα self-tests, τα χαρακτήρισε «ένα σημαντικό πρόσθετο αμυντικό όπλο» και τους εμβολιασμούς «ένα σοβαρό προγεφύρωμα προς το τείχος ανοσίας το οποίο χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς». Ζήτησε μάλιστα από τους βουλευτές να μεταφέρουν το μήνυμα στις περιφέρειές τους σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, ότι είναι μία πράξη ευθύνης για τους ίδιους τους. «Το όφελος από τον εμβολιασμό είναι απείρως μεγαλύτερο από το όποιο ρίσκο κάποιος αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να έχει που να τον οδηγεί τελικά στην επιλογή να μην εμβολιαστεί», ανέφερε.
«Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι» σημείωσε, ζητώντας «να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται», καθώς «η απειλή παραμένει και προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς και αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα» υπογράμμισε.
Για το εργασιακό νομοσχέδιο ανέφερε ότι καταρτίζει «τον νέο χάρτη για την εργασία που, ύστερα από σαράντα χρόνια και φέρνει και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο», προστατεύοντας τον από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασία, καθώς στην ψηφιακή του κάρτα ο εργαζόμενος θα δηλώνει ο ίδιος το πόσο δούλεψε. Τόνισε επίσης πως «θεσπίζει πρώτη φορά άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι, κατοχυρώνει για πρώτη φορά το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία και θέτει ένα πλαίσιο ασφάλισης αλλά και ασφάλειας για όσους εργάζονται σε εργασίες delivery και κούριερ. Επίσης εξισώνεται, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων».
Υποστήριξε επίσης ότι «η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκοπής με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου».
Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση ώστε να διαλυθούν και μύθοι. «Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει. Εκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά. τόσο λειτουργικά. Τις άλλες καινοτομίες με κορυφαία την προστασία των γυναικών και την προώθηση ισότητας», εξήγησε.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να φέρει αναδιοργάνωση της εργασίας, με συλλόγους εργαζομένων να αντιδρούν, τονίζοντας πως μέσω του νομοσχεδίου, επιχειρούνται δύο καίρια πλήγματα στις ζωές τους: η νομική κατοχύρωση των απλήρωτων υπερωριών και η θεσμική κατάργηση του 8ωρου. Όπως ορίζει: «Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας».
Στον αέρα θα βρίσκονται οι πληρωμές των υπερωριών, ενώ και το σύστημα του «ψηφιακού ωραρίου» που εισάγεται μπορεί να αξιοποιηθεί από την εργοδοσία για την εντατικοποίηση της εργασίας και τον περιορισμό των διαλλειμάτων. Στο κάδρο του ζοφερού αυτού νομοσχεδίου μπαίνει και η Κυριακάτικη Αργία, με προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη μεγάλη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή. Το νομοσχέδιο επίσης κάνει λόγο για σύναψη «συμφωνίας» μεταξύ εργοδότη – εργαζομένου όσον αφορά το ωράριο. Κάτι τέτοιο γίνεται εύκολα αντιληπτό πως είναι δύσκολο να ισχύσει με εργοδότες που στόχο έχουν την μεγιστοποίηση των κερδών τους, με κάθε κόστος για το εργαζόμενο. Ακόμα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το νέο πλαίσιο για επέκταση της τηλεργασίας. Ο εργαζόμενος οφείλει να αποδεχτεί την πρόταση του εργοδότη για τηλεργασία, όταν συντρέχει σοβαρός λόγος, με τον εργαζόμενο να μην έχει δικαίωμα επιλογής.
Τέλος, στο πλαίσιο περιορισμών που θέτει η κυβέρνηση στο όνομα της «ασφάλειας», κάθε προσπάθεια συγκρότησης κινητοποιήσεων αντιστάσεων θα μπορεί να βγαίνει παράνομη, εφόσον θεωρηθεί πως είναι ριζοσπαστική ή «ασκεί ψυχολογική βία», όπως ορίζεται στο νέο νομοσχέδιο, με τον εργοδότη να έχει το δικαίωμα να θέτει μια απεργία εκτός νόμου.