«Ένα ακόμα ανάχωμα στην εισαγόμενη ακρίβεια» χαρακτήρισε το ημίμετρο του market pass ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα ανέφερε πως οποιαδήποτε κριτική απέναντι στο πολυδιαφημιζόμενο μέτρο της κυβέρνησης φανερώνει “επιπόλαιες προσεγγίσεις” «που φανερώνουν την αδυναμία των “αριστερών του χαβιαριού” αλλά και των “φιλελεύθερων πολυτελείας”».

Και εξήγησε το σκεπτικό: «Οι πρώτοι θα πρέπει κάποτε να μάθουν ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση οφείλει να είναι στο πλευρό της κοινωνίας όταν δοκιμάζεται. Δεν υπάρχει ευημερία αν αυτή δεν είναι συλλογική, αλλά και οι δεύτεροι, είναι καιρός να καταλάβουν ότι η δίκαιη αναδιανομή του εθνικού πλούτου δεν ανταγωνίζεται ούτε την ανάπτυξη, ούτε την δημοσιονομική ισορροπία. Πολύ περισσότερο όταν εδώ μιλάμε για πόρους οι οποίοι δεν επιβαρύνουν, θα το ξαναπώ, δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Και οι οποίοι, επαναλαμβάνω, διατίθενται με σχέδιο για συγκεκριμένο χρόνο για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, όπως μια παγκόσμια αναταραχή».

Ενοχλημένος από την κριτική που ασκήθηκε στο μέτρο, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως όσα άκουσε ήταν «τόσο αντιφατικά που ουσιαστικά αλληλο-διαψεύδονται». «Δεν μπορεί τα 650 εκατομμύρια να είναι ταυτόχρονα και «ψίχουλα» και «υπερβολικά».

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα το μέτρο να υπερψηφιστεί και από την αντιπολίτευση «όχι μόνο γιατί αποτελεί ένα πρόσθετο στήριγμα μετά τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα, το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, το ‘Καλάθι του Νοικοκυριού’ για τους πιο ευάλωτους, αλλά γιατί είναι ένα σημαντικό μέτρο το οποίο αφορά και τη μεσαία τάξη, επιστρέφοντας μάλιστα στην κοινωνία ένα σημαντικό μέρος των υπερεσόδων των πιο ισχυρών».

Ρεκόρ νομοθετικού έργου χάριν της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός «ήδη έχουμε ψηφίσει, από τον Ιούλιο του 2019, 375 νόμους» εκ των οποίων 131 το 2022. «Νομίζω ότι αποτελεί μία χρονιά ρεκόρ. Αλλά, βέβαια, η δουλειά μας συνεχίζεται» δήλωσε.

Έκλεισε την εισήγηση με την εξής ευχή: «Καλές γιορτές, υγεία, δύναμη, υγεία ψυχική, σωματική, λίγη ξεκούραση, να φορτίσουμε όλοι τις μπαταρίες μας για ένα δύσκολο αλλά και ταυτόχρονα ελπιδοφόρο 2023».