Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η χώρα βιώνει πρωτοφανή δημοκρατικό εκφυλισμό», προσθέτοντας πως “τις τελευταίες ημέρες βιώσαμε απαράδεκτες μεθοδεύσεις που είχαν σκοπό την πίεση σε δικαστές ενόψει της διάσκεψης του ΣτΕ  για την Συνταγματικότητα του νόμου Παππά. Μεθοδεύσεις που δεν παραπέμπουν σε κράτος Δικαίου” και διάβασε ένα απόσπασμα της ανακοίνωσης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επαναφέρει την τροπολογία για το κλείσιμο των καναλιών. “Προειδοποιώ την Κυβέρνηση να μη συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να μην κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Να αφήσει τη Δικαιοσύνη να πάρει την απόφασή της ανεπηρέαστη. Και όχι υπό την απειλή κάποιας νέας νομοθετικής ρύθμισης, που θα ρίξει «μαύρο» στα Μ.Μ.Ε. και θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες καταστάσεις, οδηγώντας χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία”, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. “Δεν φαντάζομαι, μέσα στα αδιέξοδά σας, να διανοηθείτε να επαναφέρετε την πραξικοπηματική τροπολογία. Το μαύρο στην πολυφωνία και την ενημέρωση δεν θα περάσει”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «διαχρονικά υποστηρίζει την λειτουργία  ισχυρών Ανεξάρτητών Αρχών, που επιτελούν με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα το ρόλο τους. Μακριά από παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας». Αναφερόμενος ειδικότερα στη  στάση της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., σημείωσε πως «η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για καμία συναίνεση. Ζητά συνενόχους και ψάχνει για προθύμους που τη διευκολύνουν στον έλεγχο που θέλει να ασκεί στα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν βρίσκει, όμως, συμμάχους. Είναι απομονωμένη. Άλλωστε, η στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα του Ε.Σ.Ρ. είναι ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή».

Και συνεχίζοντας τόνισε πως «βάλαμε μια και μόνο προϋπόθεση, προκειμένου να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ. Την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας. Την ακύρωση, δηλαδή, του νόμου Παππά και την ανάκτηση των αρμοδιοτήτων που η Κυβέρνηση υφάρπαξε από το Ε.Σ.Ρ. Η σύνθεση του Ε.Σ.Ρ. είναι μεταγενέστερο θέμα. Τι νόημα δηλαδή θα έχει ένα Ε.Σ.Ρ. από το οποίο ο κ. Παππάς έχει αφαιρέσει τις αρμοδιότητες, που του έχει αναθέσει ο συνταγματικός νομοθέτης; Θα αναμένουμε, λοιπόν, την οριστική απόφαση του δικαστηρίου. Και εφόσον το δικαστήριο κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, η Κυβέρνηση θα έχει μια μόνο επιλογή. Να επιστρέψει τις αρμοδιότητες για τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στην Ανεξάρτητη Αρχή και να καταργήσει τον απαράδεκτο περιορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών».