Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο προσωπικός γιατρός είναι ένας θεσμός, ο οποίος άργησε να έρθει στη χώρα γιατί πολλά τεχνικά ζητήματα εμπόδιζαν την εφαρμογή του από την Πολιτεία, αλλά και γιατί η σημασία του προσωπικού γιατρού «υποτιμήθηκε» τόσο από την ιατρική κοινότητα όσο και από τους ίδιους τους πολίτες, όπως είπε. «Δεν είναι τυχαίο έτσι ότι σχεδόν το 44% των ασφαλισμένων σήμερα δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο σύστημα του προσωπικού γιατρού» παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός.
Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς ανέφερε ότι «δυστυχώς για τη ΝΔ η Υγεία είναι εμπόρευμα και αποδεικνύεται και με αυτό το νομοσχέδιο», τονίζοντας ότι από τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο χάθηκαν στο δρόμο 20.000 χειρουργεία. Μάλιστα, αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη τόνισε ότι «δεν είναι σύμβουλός υγείας ή διαιτολόγος ο Πρωθυπουργός για να μας δίνει συμβουλές υγείας. Καλές είναι, αλλά οι καρκινοπαθείς καλούνται να καλύψουν στο 100% τη μορφίνη. Πάλι θα ακουμπήσει στην ατομική ευθύνη των πολιτών».
Νωρίτερα, ο Μητσοτάκης είπε «να δούμε αν το ΠΑΣΟΚ θα πει πάλι όχι σε όλα. Ο κοινοβουλευτισμός επιβάλει τεκμηριωμένη κριτική, όχι όμως την κομματική περιχαράκωση ή το φλερτ με συγγενικούς χώρους». «Δείγμα αγωνίας σας να αντικαταστήσετε το ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθείτε να αντικαταστήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στα λάθη του. Πριν ακόμη διαλυθεί σπεύδετε να πάρετε τη θέση του. κάτω από τη σκιά του λεφτόδεντρου» είπε.
Τροπολογία κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ
Τροπολογία στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Πιο αναλυτικά, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σημειώνουν:
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) αποτελεί την επιτομή της πολιτικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δημιούργημα – πολιτικό τέκνο της Δημοκρατικής Παράταξης. Άλλωστε και στη συνείδηση των πολιτών , η Κοινωνική Πολιτική, με πυρήνα το Ε.Σ.Υ. είναι ταυτισμένη με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και στον ίδιο δρόμο συνεχίζουμε μέχρι σήμερα: σταθερά υπέρ ενός δημόσιου, καθολικού συστήματος υγείας που καλύπτει με επάρκεια και ποιότητα όλους τους πολίτες. Που τους αντιμετωπίζει με σεβασμό και αξιοπρέπεια.
Ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ θεωρούμε ότι είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που διασφαλίζει την άμεση και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και συμβάλλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση, και, επομένως, στην παροχή πιο ποιοτικών υπηρεσιών από τη Β’ θμια και Γ΄θμια Περίθαλψη.
Ωστόσο, η κατάσταση στη χώρα μας στο χώρο της Υγείας πάσχει σοβαρά. Είμαστε δεύτεροι σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας , έχουμε από τις χαμηλότερες χρηματοδοτήσεις υγείας πανευρωπαϊκά (αφού υπολειπόμεθα κατά 2% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο)και ακόμη πιο χαμηλή χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και έχουμε την χειρότερη θέση σε ακάλυπτες ανάγκες υγείας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Κι όλα αυτά, ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι καταβάλλουν υπέρογκες εισφορές για υγειονομική περίθαλψη. Ιδιαίτερα οι 2.500.000 συνταξιούχοι της χώρας μας , που είναι οι κύριοι καταναλωτές υπηρεσιών υγείας, επιβαρύνονται με εισφορές που ανέρχονται στο 6% επί του ακαθάριστου ποσού της κύριας σύνταξης + 6% επί της επικουρικής σύνταξης , που μάλιστα προσαυξάνονται περαιτέρω σε περίπτωση απασχόλησης του συνταξιούχου με τις εισφορές υγειονομικής περίθαλψης του άρθρου 41 του ν. 4387/2016. Κι όλα αυτά, την ώρα που 6 στους 10 συνταξιούχους παίρνουν σύνταξη λιγότερη από 1.000 ευρώ .
Σε αυτή τη χώρα , λοιπόν, με αυτή την αγοραστική δύναμη που συνεχώς φθίνει από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, είναι προφανές ότι απαιτείται η διάταξη της περ. ε της παρ. 1 του άρθρου 5 του νομοσχεδίου, δεν μπορεί να γίνει δεκτή, διότι μετακυλίει το κόστος της πρωτοβάθμιας φροντίδας στον πολίτη, τον εργαζόμενο και συνταξιούχο. Τον πολίτη που δεν εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό, όχι γιατί δεν θέλει αλλά γιατί δεν βρίσκει προσωπικό γιατρό να εγγραφεί.
Για τη θεραπεία αυτής της στρέβλωσης, με την τροπολογία αυτή προτείνεται το εύλογο κόστος του ιδιώτη γιατρού να το επωμίζεται η Πολιτεία, εφόσον βέβαια η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό στάθηκε αδύνατη λόγω μη επάρκειας των προσωπικών γιατρών και υπερκάλυψης από τον καθένα από αυτούς στους οποίους ο λήπτης είχε τη δυνατότητα εγγραφής (εγγεγραμμένοι στα όρια του Δήμου ή όμορου Δήμου ή Περιφερειακής Ενότητας) του ανώτατου εφικτού εγγεγραμμένου πληθυσμού.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ -ΠΡΟΣΘΗΚΗ
“Στο άρθρο 5 , παράγραφος 1, περίπτωση ε’ του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: “Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας”, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
“Στην περίπτωση αυτή και εφόσον δεν κατέστη εφικτή η εγγραφή του λήπτη υπηρεσιών υγείας σε προσωπικό γιατρό, λόγω κάλυψης του ανώτατου εγγεγραμμένου πληθυσμού του άρθρου 6 από τους προσωπικούς γιατρούς που είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο που δημιουργείται στο Δήμο ή σε όμορο Δήμο ή στην Περιφερειακή ενότητα στην οποία ανήκει ο λήπτης, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τον λήπτη σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Υγείας που εκδίδεται με βάση το άρθρο 38 παρ. 1”
Οι προτείνοντες βουλευτές
Τσίμαρης Ιωάννης
Καζάνη Αικατερίνη
Λιακούλη Ευαγγελία
Μουλκιώτης Γεώργιος
Πουλάς Ανδρέας
Σταρακά Χριστίνα]
Μητσοτάκης: «Καταθέσατε τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ» – «Πριν ακόμα διαλυθεί σπεύδετε να πάρετε τη θέση του κάτω από τη σκιά του λεφτόδεντρου»
«Καταθέσατε μια τροπολογία που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2020» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την τροπολογία, κρίνοντας πως η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί σαφές δείγμα της Χαριλάου Τρικούπη να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ «στα λάθη του».
«Πριν ακόμα διαλυθεί, σπεύδετε να πάρετε τη θέση του κάτω από τη σκιά του λεφτόδεντρου» επέκρινε, ισχυριζόμενος ότι σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες για κάθε επιπλέον δαπάνη θα πρέπει να διευκρινίζεται τι θα περικόπτεται.
Απορρίπτοντας οριζοντίως και καθέτως τη ρύθμιση που επανέφερε το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως εάν ισχύσει η εν λόγω τροπολογία τότε «την επόμενη μέρα 7.500 γιατροί και νοσηλευτές θα συνταξιοδοτηθούν» διότι το όριο πέφτει από τα 67 έτη στα 62 λόγω των βαρέων και ανθυγιεινών.
Κόντρα στη Βουλή μεταξύ Γεωργιάδη – Μάντζου με αφορμή την τροπολογία – «Έχετε κάνει τα βαρέα και ανθυγιεινά σημαία»
Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την ένταξη γιατρών και νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά, προκάλεσε αντιπαράθεση πριν από λίγο στην ολομέλεια, ανάμεσα στον υπουργό Υγείας ‘Αδωνι Γεωργιάδη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζο. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ακολούθησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος και αναφέρθηκε στα τεστ πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
«Έχετε μπλέξει τη Βουλή με τον εθνικό κήπο και νομίζετε ότι με το ΠΑΣΟΚ θα κάνετε περίπατο. Αυτό δεν θα συμβεί όμως», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος και απάντησε στην κριτική που δέχθηκε το κόμμα του από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε σχέση με την τροπολογία για την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.
«Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε ιδιαίτερο χρόνο. Το θεωρούμε κολακευτικό το γεγονός ότι μετά από 22 φορές, τέσσερα χρόνια τώρα, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί, διαβάζουν την τροπολογία μας…Μας είπατε ότι αν ισχύσει η τροπολογία μας, θα φύγουν από το δημόσιο σύστημα υγείας χιλιάδες γιατροί αν και τους έχουμε ανάγκη. Αναπαράγετε fake news. Μας λέτε ότι με το πάτημα ενός κουμπιού, άνθρωποι που έχουν συμπληρώσει χρόνια εργασίας θα βγουν στη σύνταξη. Η αλήθεια είναι ότι με την τροπολογία που εμείς καταθέτουμε, αυτοί οι άνθρωποι δεν φεύγουν. Για να φύγει κανείς, με βαρέα και ανθυγιεινά, χρειάζεται 3.600 ένσημα, χρειάζεται 12 χρόνια σε βαρέα και ανθυγιεινά. Συγγνώμη, θέλετε να τους βαλσαμώσουμε κιόλας; Να μην παίρνουμε νέους, να τους βαλσαμώσουμε και εν τέλει εσείς να έχετε τη χαρά ότι το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί», σχολίασε ο Δημήτρης Μάντζος και τόνισε ότι η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ είναι δίκαιη και κοινωνικά αναγκαία και δεν τη ζητάει μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά τη ζητάει ο υγιειονομικός κόσμος και η ίδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας που το εισηγήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.
«Έχετε κάνει σημαία τα βαρέα και ανθυγιεινά», απάντησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Είναι προφανές λάθος. Διότι αν εσείς γινόσασταν κυβέρνηση, δεν θα μπορούσατε να το ψηφίσετε. Και ο μόνος λόγος που το φέρνετε εδώ ως σημαία, είναι για να κοροϊδέψετε τους εργαζομένους στο ΕΣΥ. Ξέρετε γιατί είναι λάθος; Τι θα πει βαρέα και ανθυγιεινά; Θα πει ότι θα βγαίνουν γρηγορότερα στη σύνταξη. Δεν μου λέτε κύριοι συνάδελφοι, αφού συμφωνούμε όλοι εδώ ότι το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι η έλλειψη προσωπικού, αφού συμφωνούμε όλοι εδώ ότι δύσκολα βρίσκουμε προσωπικό για το ΕΣΥ, λέτε να είναι μια καλή ιδέα, με το πάτημα μιας τροπολογίας, να φύγουν 7.500 άνθρωποι από το ΕΣΥ; Αυτό λέτε; Αυτό σημαίνει βαρέα και ανθυγιεινά. Στην πραγματικότητα, για να χαϊδέψετε αυτιά, λέτε στον κόσμο ότι θα μείνει χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές. Αυτό κάνετε. Και ταυτόχρονα, καίτοι ως κυβέρνηση είχατε αυξήσει και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, θα μου πείτε μνημόνιο, γιατί και αυτό το έχετε κάνει ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, έρχεστε τώρα και πουλάτε συριζαίικο λαϊκισμό;».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε και όσα είπε ο πρωθυπουργός, σε σχέση με τον προσωπικό γιατρό. «Ο πρωθυπουργός δεν είπε πώς φτάσαμε έως εδώ, με ένα ανεπαρκές και αποδιοργανωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τον ακούσαμε να λέει ότι ακόμα και οι πολίτες φταίνε, γιατί υποτίμησαν τον προσωπικό γιατρό και δεν τον αγκάλιασαν ως θεσμό. Δεν ακούσαμε τίποτα για την διαρκώς αυξανόμενη ιδιωτική δαπάνη υγείας, που έρχεστε σε αυτή τη χώρα, που είναι ήδη ψηλά, στην κορυφή της Ευρώπης, να πείτε στους πολίτες ότι θα πληρώνουν εκείνοι τους ιδιώτες γιατρούς που δεν θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Είπε ο πρωθυπουργός για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και δεν μας είπε με ποια κριτήρια θα γίνεται η επιλογή. Αν θα είναι και αυτά αντικείμενο ρουσφετιού βουλευτών και υπουργών και φυσικά δεν είπε τίποτα για τα πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη σε σχέση με τις παράνομες χρεώσεις ιδιωτικών κλινικών», ανέφερε ο Δημήτρης Μάντζος.
Καραμέρος: «Έρχεται ο Μητσοτάκης στη Βουλή και κάνει τον πλασιέ των τεστ»
Ακολούθως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος, σχολίασε ότι λαϊκισμό συνιστά αυτό που έκανε το υπουργείο «με το περιβόητο sms για το τεστ που αφορά την αιμοσφαιρίνη». «Το περιγράψατε ως τεστ του καρκίνου του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα ένα σεβαστό ποσοστό να βρίσκει θετικό το τεστ του και να υπάρχει πανικός, για λίγες ημέρες, ότι οι άνθρωποι νοσούν από καρκίνο, αντί να πείτε τη διευκρίνιση που έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός», είπε ο κ. Καραμέρος και είπε για τον κ. Μητσοτάκη ότι έρχεται στη Βουλή “και κάνει τον πλασιέ των τεστ των εταιρειών και κάνει υποδείξεις τύπου life coach”.
Παράλληλα κάλεσε τον υπουργό Υγείας να απαντήσει και τι θα ισχύσει για το σύστημα παροχής ανακουφιστικής φροντίδας, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες πολίτες που συνωστίζονται στα ιατρεία πόνου των ογκολογικών νοσοκομείων και θέλουν να γνωρίζουν αν θα πληρώνουν συμμετοχή για τη μορφίνη ή όχι.
Επίθεση Γεωργιάδη – Αγαπηδάκη σε Καραμέρο: «Οι ψηφοφόροι σας έχουν ανάγκη να γλιτώσουν από τον καρκίνο – Τους καλώ να σας αγνοήσουν»
Η επίθεση του κ. Καραμέρου για το ζήτημα του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Υγείας.
«Κύριε Καραμέρε πραγματικά σας μιλάω και είστε ένας νέος άνθρωπος, είναι θλιβερό αυτό το πράγμα που κάνετε. Τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ, το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, είναι γιγαντιαίο πρόγραμμα που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα ποτέ και έχει γίνει σε ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη. Για το τεστ του καρκίνου του παχέος εντέρου που μόλις τώρα είπατε, πρέπει να σας πω ότι έχουν ήδη γίνει τα πρώτα χειρουργεία ανθρώπων που βρήκαν ότι είχαν καρκίνο, λόγω του τεστ αυτού, και έχουν σώσει ήδη τη ζωή τους, λόγω αυτής της δράσης και αυτό το κατηγορείτε!», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και τόνισε ότι από την πρώτη ημέρα, όποιος πατούσε το link για να κάνει το τεστ, του έλεγε ότι “θετικό τεστ δεν σημαίνει ότι έχεις καρκίνο” και έδειχνε στη συνέχεια τη διαδικασία για να πάει στον γαστρεντερολόγο.
Στα τεστ για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο ειδικός αγορητής της “Νίκης” Νίκος Παπαδόπουλος και έλαβε απάντηση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. «Ως αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, δεν θα σας επιτρέψω να θέτετε ζωές ανθρώπων σε κίνδυνο. Οι ψηφοφόροι σας έχουν ανάγκη να γλιτώσουν από τον καρκίνο. Τους καλώ λοιπόν να σας αγνοήσουν, να εκμεταλλευτούν τα μέσα της ιατρικής, τα δωρεάν εμβόλια, τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Μπορεί να εξακολουθήσουν να σας ψηφίζουν αλλά μην σας ακούσουν σε αυτό το πράγμα και να πάνε να κάνουν τις εξετάσεις οι άνθρωποι να σωθούν. Ελπίζω και εσείς κάποτε να αντιληφθείτε την ευθύνη και είτε να τους αντιπροσωπεύετε καλύτερα, είτε να συναισθανθείτε την ευθύνη που έχετε ως γιατρός και ως πολιτικός και να μην παραπλανάτε τον λαό», είπε η κ. Αγαπηδάκη.
Κουτσούμπας: «Υγεία και φάρμακο εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό;»
Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε πως «το δίλημμα είναι απλό: Υγεία και φάρμακο εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό; Τόσο απλά είναι τα πράγματα και σε άλλα ζητήματα που συζητάμε σήμερα». Όσον αφορά το σημερινό νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, ο Κουτσούμπας σημείωσε ότι δεν αποτελεί πραγματική αναβάθμιση, αλλά υποβάθμιση του ρόλου του οικογενειακού γιατρού, καθώς επιτρέπει σε ανειδίκευτους γιατρούς να εκτελούν χρέη προσωπικού γιατρού, ενώ δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της υποστελέχωσης και της έλλειψης εξειδικευμένου εξοπλισμού. Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Κουτσούμπα, είναι η περικοπή των δαπανών και η προσαρμογή της ΠΦΥ σε οικονομικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες υγείας.
Κωνσταντοπούλου: «Επιχειρείτε με κοινωνικούς αυτοματισμούς να στρέψετε τις κοινωνικές ομάδες την μία εναντίον της άλλης»
Σχετικά με το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού» τοποθετήθηκε και η Πλεύση Ελευθερίας, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να τονίζει ότι «τα νομοσχέδια της κυβέρνησης μόνο σοβαρές μεταρρυθμίσεις δεν είναι», ενώ στάθηκε και στα νομοσχέδια, για τον δικαστικό χάρτη, το κτηματολόγιο, με το οποίο όπως ανέφερε, «το 85% των περιουσιών στην Κέρκυρα δεν θα καταγραφεί», καθώς και για την Υγεία, όπου έκανε λόγο για «σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα υγείας». «Επιχειρείτε με κοινωνικούς αυτοματισμούς να στρέψετε τις κοινωνικές ομάδες την μία εναντίον της άλλης. Η αντιπολίτευση όμως θα είναι εδώ και θα σας δίνει τις απαντήσεις που πρέπει» σημείωσε ακόμα. Κατηγόρησε, τέλος, τον πρωθυπουργό ότι «έφυγε σαν κλέφτης από την Βουλή αποφεύγοντας να απαντήσει σε κρίσιμα ζητήματα», για τα οποία, όπως σχολίασε, έχει καταθέσει επανειλημμένα επίκαιρες ερωτήσεις, αλλά «η δημοκρατία προϋποθέτει διάλογο, παρουσία και ζωντανή Βουλή την οποία ωστόσο η κυβέρνηση την θέλει μόνο ως εργαλείο επικύρωσης νομοσχεδίων χωρίς ουσιαστική συζήτηση και χωρίς την συμμετοχή της κοινωνίας».
Θεανώ Φωτίου – Νέα Αριστερά: «Παγκόσμιες επικίνδυνες πρωτοτυπίες»
Η βουλεύτρια Νοτίου Τομέα της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, τόνισε ότι το σημερινό νομοσχέδιο το Υπουργείο Υγείας αποτελεί συνέχεια της αποτυχίας του νόμου Πλεύρη , που «κατάφερε» να χει προσωπικό βοηθό το 55% του πληθυσμού και να έχουν ενταχθεί στο θεσμό οι μισοί από τους διαθέσιμους ιατρούς, και όλες αυτές οι «επιτυχίες» κάτω από απειλές για αυξημένη συμμετοχή στις εξετάσεις και τα φάρμακα. «Σήμερα ο κ. Γεωργιάδης ευτελίζοντας περαιτέρω την ουσία μίας αναγκαίας μεταρρύθμισης έρχεται να «αναβαθμίσει» τον προσωπικό ιατρό βαφτίζοντας τους αγροτικούς ιατρούς και τους ειδικευόμενους της γενικής ιατρικής σε «προσωπικούς» ιατρούς. Παγκόσμιες επικίνδυνες πρωτοτυπίες που αναγορεύουν τον ειδικευόμενο σε ειδικευμένο με ένα μήνα εκπαίδευση και άρα ακυρώνουν στην πράξη της ειδίκευση των γιατρών.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη 5 χρόνια τώρα αντί να ενισχύσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για να υλοποιήσει το θεσμό του οικογενειακού ιατρού που απαιτεί συνέργειες, ολιστική προσέγγιση και εξατομικευμένη και μακροχρόνια σχέση με την οικογένεια και γνώση του ιστορικού της, επιλέγει ένα χρεοκοπημένο μοντέλο, αυτό του προσωπικού ιατρού. Κερασάκι στην τούρτα του αντικοινωνικού και χρεοκοπημένου μοντέλου αποτελεί η ουσιαστική λήξη του θεσμού του προσωπικού στον παιδικό πληθυσμό, καθώς σύμφωνα με το νομοσχέδιο καθιστά ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ την εγγραφή των παιδιών σε προσωπικό ιατρό!
Η Νέα Αριστερά είναι κάθετα αντίθετη με τη διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπως αυτή επιχειρείται και με το νομοσχέδιο Γεωργιάδη και προτείνει ένα άλλο μοντέλο που έχει ως βασικούς άξονες:
- Την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του δικτύου πρωτοβάθμιων δημόσιων δομών (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία) σε όλη τη χώρα.
- Την επαρκή στελέχωση των δομών αυτών με ειδικευμένους ιατρούς και με στόχο την καθολική εγγραφή του πληθυσμού, ενηλίκων και παιδιών
- Την συμπληρωματική κάλυψη από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες
- Την ουσιαστική μισθολογική αναβάθμιση των αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών του ΕΣΥ και τη θέσπιση ουσιαστικών κινήτρων για τις άγονες περιοχές.
- Την ουσιαστική αναμόρφωση του ψηφιακού περιβάλλοντος – ηλεκτρονικός φάκελος, σύστημα ραντεβού και παραπομπών.
Μαζί με τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τους συλλόγους ασθενών και τους πολίτες θα δώσουμε τη μάχη για την ανατροπή όλων των αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της υγείας και το σχεδιασμό ενός πραγματικά καθολικού, δωρεάν και ποιοτικού εθνικού συστήματος υγείας, πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου».