Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας πως «Η φετινή ΔΕΘ γίνεται στη σκιά ενός μεγάλου πένθους. Η συγκυρία αποτελεί θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης», αλλά και πως «Έχει σπάσει το συμβόλαιο που μας κρατούσε ενωμένους ως κοινωνία, αυτή η άρρητη συμφωνία εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας, μεταξύ παραγωγής και οικονομίας».
Επίσης εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του για «την αύξηση της υπογεννητικότητας» καθώς έτσι «η Ελλάδα σταδιακά γερνάει και χάνει τον οικονομικό της δυναμισμό», ενώ προειδοποίησε πως «O κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει. Όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής» για να ζητήσει «από τους Έλληνες να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης».
«Σε 12 μήνες θα έλθω στην ΔΕΘ ως πρωθυπουργός» είπε ακόμα, ενώ συνεχίζοντας την κριτική του στην κυβέρνηση, ανέφερε πως «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από το χθες και ανέδειξαν τις χειρότερες όψεις του. Θα φύγουν όπως τους αξίζει. Όχι απλώς ηττημένοι αλλά κυρίως απαξιωμένοι».
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο στη συνέχεια για έξι στόχους που «μπορούν να γίνουν σημείο συνάντησης και συμπόρευσης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας». Όπως τους ανέφερε χαρακτηριστικά:
- Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους.
- Στόχος δεύτερος: Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά.
- Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό.
- Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία.
- Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας και
- Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες».
«Η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%»
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε επίσης στους στόχους τους για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια. Υποσχέθηκε δημιουργία 700 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας που θα δώσει μήνυμα για επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού στην Ελλάδα, και μέσο ρυθμό ανάπτυξης το 4% τα επόμενα 10 χρόνια.
«Η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%. Το χρέος της να μειωθεί δραστικά» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ακόμα πως «Τα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην πατρίδα τους».
Αναφερόμενος ειδικά στην φορολογία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «θα μειώσουμε παντού την φορολογία και τις εισφορές» ενώ υποσχέθηκε και «δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων». Συνεχίζοντας είπε ακόμη πως «ο φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα» και ότι «μέχρι το 2021 καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος».
Τέλος «Υλοποιούμε στα επόμενα δύο χρόνια τη δέσμευση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%» ενώ «αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών».
«Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης .
«Η ΝΔ θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, είτε τώρα, είτε στην επόμενη Βουλή»
Αναφερόμενος στη Συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι το κόμματου θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όποτε κι αν αυτή έρθει στη Βουλή.
«Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Είτε τώρα, είτε στην επόμενη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως πρόκειται για μια «Συμφωνία ντροπής για το σκοπιανό» που «εκχωρεί για πρώτη φορά τη Μακεδονική ταυτότητα και τη Μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας». Παράλληλα έστειλε και μήνυμα στην κυβέρνηση των Σκοπίων, πως «αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».
Κατάργηση υποκατώτατου – Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού
«Δεσμεύομαι ότι θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο μισθό που δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Εξηγώντας τη συγκεκριμένη αναφορά του, σημείωσε πως «Ο κατώτατος μισθός θα μπορεί να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Και προφανώς πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας».
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο ακόμα για μεταφορά αρμοδιοτήτων «για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους». Σημείωσε πως «Πιστεύουμε στην παραχώρηση περισσότερων κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα που θα γίνει κυρίως, μέσω Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα», ενώ τέλος υποσχέθηκε πως «Κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού».
«Καταργείται ο νόμος Κατρούγκαλου»
Όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε «κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου» και στη συνέχεια εξήγησε το σχέδιό του:
«Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό» και συμπλήρωσε ότι «Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%».
Ακόμα «Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις» για να εξηγήσει πως «Η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου που θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα».
Κάλεσε σε «εθνική συστράτευση»
Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, το κόμμα του κατάφερε να διευρυνθεί και στοχεύει στο να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτική. Κάλεσε εθνική συστράτευση με κυβέρνηση της ΝΔ, επισημαίνοντας πως μπορούν να ενώσουν δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα.
«Η ΝΔ άλλαξε, διευρύνθηκε, έγινε πιο συμμετοχική, με ενεργά μέλη και στελέχη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ήρθαν κοντά μας και μας έδωσαν οξυγόνο, συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση των πολιτικών μας. Ελάτε να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτική. Και μην ξεχνάτε -απευθύνομαι κυρίως στους νέους- ότι η ιστορία γράφεται πάντα από αυτούς που συμμετέχουν και όχι από αυτούς που απέχουν. Εμείς ενώνουμε δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα σε ένα κοινό όραμα. Η χώρα χρειάζεται μια νέα εθνική συστράτευση που θα μας κάνει ξανά όλους υπερήφανους που είμαστε Έλληνες. Η ΝΔ θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μπορούμε επιτέλους να πάμε την Ελλάδα μπροστά».