
«Κάνετε Τεμπορυχία όχι απλά τυμβωρυχία» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας να κάνει λογοπαίγνιo από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών και τα αδικήματα του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα - Αχ. Καραμανλή. «Αποφάσισα να βρεθώ στη Βουλή σήμερα για να καταγγείλω μια αντιπολίτευση, που δύο ολόκληρα χρόνια δηλητηριάζει την κοινή γνώμη» είπε επικεντρώνοντας όλη του την ομιλία στην στάση της αντιπολίτευσης, ενώ με θράσος αργότερα δήλωσε ότι «δίνω το παρών για να τιμήσω και να τιμήσουμε τα θύματα των Τεμπών».
Μεγάλο κομμάτι της τοποθέτησης του αφορούσε την πρόταση, που παρουσίασε η Μαρία Καρυστιανού, προέδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, και την οποία υπογράφουν 32 βουλευτές και βουλεύτριες από την Πλεύση Ελευθερίας, την Ελληνική Λύση, τη Νίκη και ανεξάρτητοι/ες που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας και περιέχει το μέγιστο αδίκημα της «εσχάτης προδοσίας». Ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα ήταν γελοία εάν δεν ήταν επικίνδυνη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε για ακόμα μία φορά πως η αντιπολίτευση επιχειρεί την «εργαλειοποίηση της τραγωδίας», ενώ μίλησε και για μια «ετερόκλητη συμμαχία» της Πλεύσης Ελευθερίας, της Ελληνικής Λύσης, του κόμματος Νίκη και του Στέφανου Κασσελάκη για νέα προανακριτική για τα Τέμπη.
«Δεν θα κρύψω ότι προβληματίστηκα πολύ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η σημερινή ομιλία για εμένα έχει μια ιδιαιτερότητα. Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των τεσσάρων, πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης, να μετατρέψουν ένα δράμα σε μια πολιτική σκευωρία. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές σε αυτήν την αίθουσα για την τραγωδία των Τεμπών και έχω αναφερθεί εκτενώς στη δική μου ερμηνεία, όχι μόνο για το τι προκάλεσε αυτό το περιστατικό, αλλά κυρίως για το πώς θα το αντιμετωπίσουμε από εδώ και στο εξής και κυρίως για το πώς θα κάνουμε τα τρένα μας πιο ασφαλή» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημειώνεται, στο σημείο αυτό, πως δύο χρόνια μετά το έγκλημα των Τεμπών, οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομοι καταγγέλλουν την έλλειψη των συστημάτων ασφαλείας και την υποστελέχωση του κλάδου.
«Δεν θα μπορούσα όμως, να μην αντιδράσω σε μία χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα συλλογικό δράμα σε μία άθλια πολιτική σκευωρία, φτάνοντας στο πιο ακραίο και γι’ αυτό είμαι σήμερα εδώ, με αιχμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, να κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό της χώρας για εσχάτη προδοσία. Με άλλα λόγια να συκοφαντήσουν εμένα και τη Νέα Δημοκρατία ως τάχα υπονομευτές του πολιτεύματος, με στόχο την κατάλυση του» συνέχισε τον σχολιασμό του για την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας.
«Συκοφάντησαν εμένα και τη Νέα Δημοκρατία ως υπονομευτές του πολιτεύματος με στόχο την κατάλησή του», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Είναι μια αθλιότητα εναντίον της παράταξης που επανέφερε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Είναι μια αθλιότητα ενός εκλεγμένου πρωθυπουργού σε τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απευθυνόμενος στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε: «Ο πολιτικός αμοραλισμός πάντα ενώνει τα άκρα», με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας αντιδρά έντονα από το ακροατήριο στις προσβολές του πρωθυπουργού.
«Ένα στόχο έχετε από τη τραγωδία των Τεμπών. Να πέσει η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης» συνέχισε στο ίδιο μοτίβο. «Η κατηγορία περί εσχάτης προδοσίας, που συνυπέγραψαν 32 βουλευτές, δεν είναι παρά το ύστατο αδιέξοδο μιας απόπειρας να χτυπηθεί η κυβέρνηση» τόνισε.
Στην συνέχεια ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως, «θεωρώ ότι τη συγκεκριμένη πρόταση εκτροπή του κοινοβουλευτισμού και προσβολή της ίδιας της δημοκρατικής τάξης και γι’ αυτό και αρνούμαι να συζητήσω το περιεχόμενο της. Δεν πρόκειται να καταστήσω συνομιλητή μου κανέναν συκοφάντη. Ούτε και θα γίνω συνένοχος σε μια δραματική υποβάθμιση του πολιτικού διαλόγου».
Με έπαρση, σημείωσε ακόμα πως «δεν είμαι εδώ για καμία εσχάτη προδοσία, για κανένα κακούργημα, για καμία άλλη απίθανη επινόηση. Δίνω το παρών για να τιμήσω και να τιμήσουμε τα θύματα των Τεμπών, επιμένοντας στη θέση ότι την κάθαρση σε αυτό το δράμα μπορεί τελικά να τη φέρει μόνο η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Και με το φυσικό δικαστή να κρίνει όποιο πολιτικό πρόσωπο σχετίζεται με την υπόθεση. Ειδικά από τη στιγμή που το ζητά και ο ίδιος».
«Αλίμονο αν η ελληνική κοινωνία ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η καινούργια ετερόκλητη παρέα της» ειρωνεύτηκε και συμπλήρωσε πως η έρευνα θα πρέπει να αναδείξει την αλήθεια σε κάθε επίπεδό της, προσωπικό, διοικητικό και «ασφαλώς το πολιτικό».
Μητσοτάκης: «Για πάμε στο Μάτι»
Σε μία συζήτηση στη Βουλή που αφορά ξεκάθαρα το έγκλημα των Τεμπών, ο πρωθυπουργός επέλεξε να ανοίξει για πολλοστή φορά τη συζήτηση για την τραγωδία στο Μάτι και να καταφύγει σε συγκρίσεις. Συγκεκριμένα, είπε πως οι τότε υπουργοί δεν έχουν βρει τίποτα λάθος, ενώ αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε αμέσως και το πολιτικό βάρος και την πολιτική ευθύνη αυτής της τραγωδίας.
«Και τα στελέχη της, πιστεύοντας στην αθωότητά τους, είναι πρόθυμα να εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Πότε στην ιστορία της μεταπολίτευσης έχει γίνει κάτι ανάλογο από την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία με τη σύμφωνη γνώμη στελεχών της, ουσιαστικά να παραπέμπει στελέχη της, στο Δικαστικό Συμβούλιο, μόνο και μόνο για να μπορέσουν αυτά να βρούνε όπως τα ίδια αισθάνονται, πραγματική, δίκαιη αντιμετώπιση» είπε, ευλογώντας τα γένια της παράταξης του.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι, «θα προτείνουμε την αναθεώρηση του άρθρου 86. Έτσι ώστε να περιοριστεί ο ρόλος της Βουλής και οι υποθέσεις να φτάνουν πιο γρήγορα στον φυσικό δικαστή».
Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε ξανά στην πτέρυγα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα μιλώντας στον Νίκο Παππά, είπε: «Εσείς πήγατε στην ελληνική Δικαιοσύνη, εσείς καταδικαστήκατε από την ελληνική Δικαιοσύνη. Σιγά τα αίματα. Δεν θα μας δείρετε, σιγά κύριε», του είπε.
«Είστε πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Είστε εγκλωβισμένοι στις αντιφάσεις σας», είπε κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατέβηκε από το βήμα λέγοντας προκλητικά ότι «η συνεδρίαση αυτή θα περάσει στο χθες».