«Το φετινό καλοκαίρι μας βρίσκει με απανωτούς καύσωνες, ισχυρούς ανέμους, στη Ρόδο έχουμε επίμονους ανέμους που ξεπερνούν τα 6 μποφόρ εδώ και μέρες. Στη Ρόδο μετά τη 2η μέρα που η φωτιά είχε δείξει κάποια σημάδια ύφεσης, η φωτιά έκανε νέα μέτωπα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφαλή σημεία. Ευγνωμονούμε πυροσβεστική, πολιτική προστασία, ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, εθελοντές για την αυταπάρνησή τους», συνέχισε.

«Για τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να είμαστε σε μόνιμη επιφυλακή. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν. Η Ρόδος αντιμετώπισε πρόβλημα στο 10% των κλινών της. Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης, όταν κάνουμε και τον συνολικό μας απολογισμό», συνέχισε.

«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, θα εκδηλώνεται παντού στη Μεσόγειο με μεγαλύτερες καταστροφές, η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται στην όποια πρόοδο έχουμε πετύχει, αλλά να προσαρμοζόμαστε γρήγορα στις νέες συνθήκες. Η αλλαγή στο κλίμα απαιτεί και αλλαγή κουλτούρας σε όλους. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι από αυτή τη δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. Αντίθετα, ήταν παρών.

Να αναλογιστούμε πού θα βρισκόμασταν αν δεν είχαν γίνει αλλαγές. Τάχα αρκούμαστε στις εκκενώσεις. Είναι πολύτιμο το 112, έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, πρώτο μέλημά μας πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτό μάθαμε από την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι».

Σημειώνεται πως η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια ξεκίνησε το πρωί με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων και σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Προέδρων ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών που θα θελήσουν να λάβουν το λόγο η ολοκλήρωση και η ψήφιση του νομοσχεδίου να ολοκληρωθεί αύριο.

Για την ψήφιση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την συνταγματική διάταξη (Σ.51παρ.4) , απαιτούνται τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους στην Ολομέλεια.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η σημερινή επέτειος αποκατάστασης της δημοκρατίας βρίσκει τη χώρα μας σε μάχη με τις φωτιές.

Ζήσαμε τον όλεθρο και δυστυχώς στη Ρόδο το νησί πληγώθηκε. Ευτυχώς όμως παρά την πρωτοφανή επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, για να αποδειχθεί και πάλι όταν απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν είναι αρκετό.

Στη Ρόδο έχουμε επίμονους ανέμους σε αντίθεση με την υπόλοιπη επικράτεια. Στη Ρόδο μετά τη δεύτερη ημέρα που η φωτιά είχε δείξει σημάδια ύφεσης, αναζωπυρώθηκε.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφάλεια σημεία. Ευγνωμονούμε την πυροσβεστική, την αστυνομία την πολιτική προστασία το στρατό τους εθελοντές. Εχουμε ακόμα τρεις δύσκολες ημέρες, μετά θα υπάρχει ύφεση του καύσωνα, αλλά θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι. Είμαστε σε πόλεμο, προσανατολισμένο στο μέτωπο της φωτιάς. Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιωθούν οι πολίτες. Ο απολογισμός θα έρθει ψύχραιμος, την ώρα που πρέπει και θα είναι συνολικός είτε αφορά πιθανές καθυστερήσεις στην πρόληψη ή το ενδεχόμενο εμπρησμού από δόλο ή αμέλεια.

Όλο το νησί, οι κάτοικοι ενώθηκαν ενάντια στη φωτιά. Ευχαριστώ όλους του πολίτες και κατοίκους της Ρόδου. Οι τουρίστες το αναγνωρίζουν.

Κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ θα εκδηλώνεται ολοένα και περισσότερο με μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές και η κυβέρνηση οφείλει να προσαρμόζει τα σχέδια της σε νέες συνθήκες, αλλά και πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ. Απαιτείται αλλαγή κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα.

Δεν μπορεί να κανείς να πει ότι το κράτος απουσιάζει, αντιθέτως. Το 112 σώζει ζωές, μπορούμε πλέον να κάνουμε εκκενώσεις με ασφάλεια.

Ένα θέμα τ οποίο όπως και η κλιματική κρίση πρέπει να μας ενώνει. Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων που κατοικούν εκτός Ελλάδας.

Ο Νίκος Καζαντζάκης έλεγε ότι οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα, τόσο περισσότερο την σκέφτονται και την αγαπούν. Αυτόν τον πανίσχυρο δεσμό υπηρετεί και το νομοσχέδιο.

Θα θυμάστε ότι από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε δύο φορές να δώσει αυτό το δικαίωμα, όμως για να υπάρξει αυτό το δικαίωμα αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμβιβασμούς. Η δεύτερη φορά που προσπαθήσαμε, αλλά συναντήσαμε την άρνηση της αντιπολίτευσης. Σήμερα χαίρομαι που διαπιστώνουμε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες.

Η ρύθμιση διορθώνει λάθη και αστοχίες. Με μεγάλη προσπάθεια είχαμε 25.000 εγγεγραμμένους, οι 18.000 ψήφισαν στις πρώτες κάλπες και λίγοι λιγότεροι στις 2ες.

Ολες οι δυσχέρειες αίρονται σήμερα. Οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίζουν από τον τόπο που κατοικούν. Το ίδιο και ο κάθε Έλληνας που θα γνωρίζει ότι θα απουσιάζει από τη χώρα. Τόσο απλά, τόσο Δημοκρατικά.

Από το 1975 το Σύνταγμα προβλέπει τη δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν, αλλά χρειάστηκαν 48 χρόνια για να μπορέσουμε να το κάνουμε πράξη. Είναι μία πράξη δικαιοσύνης. Κανένα κόμμα συνεπώς δεν επιτρέπεται να γυρίσει την πλάτη του σε μία ώριμη εθνική αλλαγή και υποχρέωση στην ελληνική διασπορά. Ιδανικά θα θέλαμε να συγκεντρώσουμε 300 ψήφους για να στείλουμε ένα μήνυμα σεβασμού προς τον πολίτη, δεν είναι ούτε αριστερά ούτε κεντρώα πολιτική. Δεν είναι ιδεολογικό θέμα. Δεν υπάρχουν ψηφοφόροι δύο ταχυτήτων.

Ολοι αποτελούν πρεσβευτές της χώρας που γίνονται μαχητές όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Το χρέος μας αφορά και τους νέους που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και πρόκοψαν όπου κι αν πήγαν χωρίς να ξεχάσου την πατρίδα. Εμείς τους λέμε ότι θέλουμε να συμμετέχουν, θεωρούμε ότι είναι η ελπίδα του αύριο.

Θέλω να συγχαρώ τα κόμματα που παρά τις ενστάσεις του να υπερψηφίσουν. Θέλω να μιλήσω και για τις τρεις αρνήσεις. Δεν θα ασχοληθώ με την επιλογή του ΚΚΕ που ακολουθεί το δρόμο του μοναχικού αναδρομισμού.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνύει ότι η παράταξη παραμένει αδιόρθωτη και όμηρος ενός κακού παρελθόντος. Ενώ μεσολάβησαν τόσα και τόσα για το κόμμα σας ανασύρετε τα ίδια που έλεγε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος όμως πλέον απουσιάζει. Εκείνα τα επιχειρήματα έχουν πλήρως αποδομηθεί. Θα ήθελα πολύ να ακούσω και τις απόψεις των υποψηφίων για την προεδρεία του κόμματος. Να δούμε αν συμφωνούν με τις απόψεις του κ.Τσίπρα. Να αφουγκραστείτε αυτή τη φωνή των συμπολιτών μας από το εξωτερικό και να μην κρύβεστε πίσω από φτηνές δικαιολογίες. Θα ήταν πολύ καλό αν έστω και με καθυστέρηση αλλάζατε της στάση σας. Μπορείτε να πάρετε κάποια διδάγματα από την υπεύθυνη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Είδατε πως τα φέρνει η ζωή, η κυρία Κωνσταντοπούλου να είναι πολύ πιο υπεύθυνη από εσάς. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους όπως θα κρίνει και τον κ.Βελόπουλο. Πριν από ένα χρόνο ψηφίσατε την ίδια ακριβώς ρύθμιση. Τώρα ψηφίζετε παρών μάλλον έπαιξε ρόλο το 0,7% που πήρατε από τους Ελληνες του εξωτερικού για να αλλάξετε την ψήφος. Νισάφι πια με τους πατριώτες της φακής.

Αυτή η στάση μας συνιστά μία πράξη ευθύνης.

Η φωνή της Ελλάδας και του κάθε Έλληνα θα αντηχεί δυνατά ανεξαρτήτως το πού κατοικεί.