Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το ζήτημα της προστασίας των ανηλίκων από τον εθισμό τους στα κοινωνικά δίκτυα και είπε ότι στις 30 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την εθνική στρατηγική.
«Χρειαζόμαστε τους γονείς συμμάχους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «προκειμένου να προστατευθούν τα παιδιά χωρίς αυστηρές οριζόντιες απαγορεύσεις» και πρόσθεσε ότι η ψηφιακή ενηλικίωση θα είναι τα 15 χρόνια.
Συγκεκριμένα είπε:
«Στις 30 του Δεκέμβρη θα παρουσιάσουμε ένα πολύ συγκροτημένο και καλά μελετημένο πλαίσιο για το πώς θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής, και τα μέτρα που αφορούν τα παιδιά κάτω των 16 – 15 ετών».
Ενώ πρόσθεσε, ερωτηθείς για το κατά πόσο πρόκειται για ένα θέμα που η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της, και για το αν απαιτείται μια συντονισμένη Ευρωπαϊκή δράση:
«Πια υπάρχει μια μεγάλη ευαισθησία της κοινής γνώμης συνολικά για τα ζητήματα αυτά. Βλέπετε πόσο θετικά αποδεκτή έγινε η πρωτοβουλία μας για εφαρμογή της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία, κάτι το οποίο γίνεται στην πράξη.
Τα παιδιά παρακολουθούν πιο εύκολα το μάθημα, έχουν λιγότερη διάσπαση προσοχής, παίζουν περισσότερο στα διαλείμματα, αλλά είναι το πρώτο βήμα το οποίο κάναμε στα πλαίσια μιας συνολικής στρατηγικής, της οποίας θα ξεδιπλώσουμε σ’ αυτόν τον σκοπό πάλι, να διαμορφώσουμε και ευρωπαϊκές απαντήσεις πάνω σε ένα πρόβλημα το οποίο νομίζω ότι αφορά κάθε ελληνική οικογένεια».
Αναφερόμενος στα μέτρα για τις τράπεζες ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στόχος της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ήταν… να δώσει ένα μήνυμα σταθερότητας:
«Επιχείρησα να εντάξω την Ελλάδα σε ένα συνολικό γεωπολιτικό πλαίσιο και να εκπέμψω την σιγουριά της Ελλάδας σε ένα αβέβαιο περιβάλλον. Σε άλλες χώρες δεν μπορούν να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, αλλά εμείς δεν είμαστε εκεί. Για τις τράπεζες… Δεν κάναμε τώρα τις πρώτες κινήσεις. Είχαμε μειώσει ήδη προμήθειες. Είχαμε σπρώξει το IRIS που χρησιμοποιούν οι πολίτες. Τώρα οι τράπεζες πατούν καλά στα πόδια τους και είναι ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε μια πιο τολμηρή πρακτική. Κάναμε δομημένη κίνηση που ανακουφίζει τους πολίτες. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα ήταν δώρο άδωρο. Με έκτακτο φόρο δεν θα μειώνονταν οι προμήθειες».
Κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία υποστηρίζει πως αυτή ήταν που έθεσε την ατζέντα και πως στην ουσία η κυβέρνηση ακολούθησε μια πρόταση που έκανε το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε:
«Κατ’ αρχάς το ΠΑΣΟΚ για τις τράπεζες είπε τουλάχιστον τρία διαφορετικά πράγματα και νομίζω ότι η τροπολογία την οποία κατέθεσε ήταν -θα έλεγα- ένα παράδειγμα σύγχυσης και θα έλεγα έλλειψης και κατανόησης βασικών κανόνων λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
Αλλά από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι έχει κανένα ιδιαίτερο νόημα. Αυτός ο εσωτερικός πολιτικός ανταγωνισμός.
Αυτό το οποίο μένει τελικά και αυτό το οποίο αξιολογούν οι πολίτες είναι ότι η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση η οποία ανακουφίζει εκατομμύρια Έλληνες πελάτες των τραπεζών και διευκολύνει πολύ, ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βαρύνονται δυσανάλογα από τέτοιου είδους προμήθειες.
Θέλω να θυμίσω αυτό το οποίο κάναμε εμείς είναι τελικά διαφορετικό αυτό το οποίο πρότεινε το ΠΑΣΟΚ στην τελευταία εκδοχή της τροπολογίας του ότι είχαν ακολουθήσει προφανώς και άλλες προτάσεις, αλλά εγώ δεν έχω καμία δυσκολία.
Αν υπάρχει μια σωστή πρόταση από την αντιπολίτευση και να την χαιρετήσω και να την υιοθετήσω, δεν θεωρώ ότι ντε και καλά δεν πρέπει να δίνουμε, να αποδίδουμε τα εύσημα όταν αυτό συμβαίνει. Αλλά κατά κανόνα δεν συμβαίνει, αυτό το οποίο δυστυχώς βλέπω και από το ΠΑΣΟΚ.
Είναι μια σοβαροφάνεια, θα έλεγα, μια προσπάθεια να αρθρώσει έναν διαφορετικό λόγο.
Όταν όμως σκαλίζουμε λίγο και μπαίνουμε στην λεπτομέρεια των προτάσεων, διαπιστώνουμε ότι συχνά είναι και ατεκμηρίωτες και κοστολογημένες».
Για τους έμμεσους φόρους είπε ότι «οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να συνοδεύεται και από άλλους φόρους η κυβέρνηση έχει μειώσει φόρους. Έχουμε μειώσει 72 φόρους. Είναι υγιές ότι έχουμε περισσότερα έσοδα. Το κράτος εισπράττει περισσότερα από την ανάπτυξη της οικονομίας και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση έχει δείξει αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα και το μέρισμα επιστρέφει στην κοινωνία. Αυτά που παίρνουμε από τους λίγους που φοροδιαφεύγουν τα επιστρέφουμε στους πολλούς. Όσο η πολιτική αυτή αποδίδει μόνιμες αυξήσεις φόρων θα μπορούμε να μιλάμε και για μόνιμες μειώσεις φόρων. Το 2025 είναι το πρώτο βήμα για άλλους προϋπολογισμούς. Όσο θα αποδίδουν τα μέτρα θα στρεφόμαστε στη φορολόγηση της μεσαίας τάξης».
Ερωτηθείς για το εάν η Τουρκία ενισχύεται πολιτικά και διπλωματικά από τις εξελίξεις στη Συρία, ο κ. Μητσοτάκης είπε «αφήστε να το δούμε αυτό. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κρίνουμε».
Οσον αφορά την επιλογή προσώπου και τις ανακοινώσεις για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να ευχηθεί «καλά Χριστούγεννα», τοποθετώντας πάντως το χρονικό σημείο της αποκάλυψης της πρότασής του στο β’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.