“Πιστεύω ότι θα το κάνουμε το επόμενο έτος”, ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο συνέντευξής του, σχετικά με την απόφαση να τεθεί πλαφόν στις επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων. Οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περιορισμό των θέσεων ελλιμενισμού, ή μια διαδικασία προσφορών για λιμενικές χρονοθυρίδες, όπως ανέφερε.

Η Ελλάδα υποδέχθηκε 32,7 εκατ. τουρίστες το 2023, αριθμό αυξημένο κατά 18% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ μόνο το α’ τρίμηνο του 2024 ο αριθμός των επισκεπτών παρουσίασε αύξηση σχεδόν 25%. Η κρουαζιέρα απέφερε στη χώρα έσοδα 847,4 εκατ. ευρώ πέρυσι, υπερδιπλάσια από τα έσοδα του 2022.

Το Bloomberg σημειώνει ότι οι νέοι κανόνες δεν αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικό πλήγμα στον τεράστιο τουριστικό τομέα της χώρας, καθώς τα κρουαζιερόπλοια θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τα δημοφιλέστερα ελληνικά νησιά, ενώ πολλά κρουαζιερόπλοια έχουν ως βάση τους το λιμάνι του Πειραιά.

«Η Σαντορίνη από μόνη της αποτελεί πρόβλημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια αποσύνδεση του μεγάλου αριθμού κρουαζιερόπλοιων που ελλιμενίζονται στο νησί και του πόσο συμβάλλουν στην τουριστική οικονομία. Επιπλέον τόνισε ότι ο αυξημένος αριθμός των κρουαζιεροπλοίων θα μπορούσε να αποτρέψει άλλους επισκέπτες να πάνε στη Σαντορίνη.

«Υπάρχουν άνθρωποι που δαπανούν πολλά χρήματα για να επισκεφθούν τη Σαντορίνη και δεν θέλουν το νησί να πλημμυρίζει με κόσμο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «επιπροσθέτως, το νησί δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά (αυτόν τον αριθμό), ούτε από πλευράς ασφάλειας».

Η Ελλάδα, όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν είναι η πρώτη μεσογειακή χώρα που έχει αναγκαστεί να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του υπερτουρισμού. Η Ιταλία απαγόρευσε το 2021 τη διέλευση μεγάλων κρουαζιεροπλοίων από το κανάλι που οδηγεί στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας, μετά τη ζημιά που προκάλεσε ο υπερτουρισμός, ενώ πλέον επιβάλει και φόρο στους ημερήσιους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των περιόδων αιχμής.

Η Σαντορίνη δεν είναι όμως το μόνο ελληνικό νησί που υφίσταται πιέσεις από τον υπερτουρισμό. Η Μύκονος υποδέχθηκε το 2023 τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουαζιεροπλοίων, συνολικά 749, αριθμό επίσης αυξημένο κατά 23% σε σύγκριση με το 2022.

«Η Σαντορίνη είναι η πιο ευάλωτη, η Μύκονος θα ακολουθήσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι αυτά τα δύο νησιά είναι αυτά που «κυρίως υποφέρουν» αλλά δεν είναι τα μόνα.