«Ειλικρινά μιλώντας, θα έπρεπε να έχουμε δει τα σημάδια πολύ πιο πριν, πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ και αν διαβάσετε την έκθεση Ντράγκι είναι ένας μεγάλος κώδωνας του κινδύνου σε σχέση με τι χρειάζεται να κάνει η Ευρώπη για να διασφαλίσει τη στρατηγική της αυτονομία και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Αυτές οι συστάσεις, που είναι γενναίες, ήδη έχουν συζητηθεί στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αισθάνομαι ένα πολύ ωραίο αυξανόμενο μομέντουμ ότι είμαστε σε ένα συγκεκριμένο σημείο που πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στο CNN.
Στο σημείο αυτό, διευκρίνισε πως «για παράδειγμα να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνά μας, όχι μόνο ατομικά ως κράτη μέλη, αλλά και συλλογικά πιθανόν. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό για να συμπληρώσουμε τον αμυντικό μας προϋπολογισμό, όταν η αυτοάμυνα καθίσταται μια προτεραιότητα. Θα μπορέσουμε άραγε να κάνουμε την πράσινη συμφωνία και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε τα υφέρποντα ζητήματα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας; Πώς θα έχουμε πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια; Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία έχουμε συζητήσει κατά το παρελθόν. Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις επιτυχώς, αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα να κινηθούμε προς τα εμπρός. Και η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πρόεδρος κυρία φον ντερ Λάιεν ακριβώς αναγνωρίζουν ότι αυτή είναι η στιγμή για γενναία δράση[…]»
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Ρίτσαρντ Κουέστ αν θα είναι υπέρ και αν θα προωθήσει στο Συμβούλιο την εφαρμογή των συστάσεων – προτάσεων Ντράγκι, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «φυσικά και θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι πριν από τέσσερα έτη, όταν εμείς πολεμούσαμε την πανδημία, δημιουργήσαμε το ταμείο ανάκαμψης Νext Generation EU. Πολλοί απρόθυμοι πίστευαν ότι δεν θα συνέβαινε. Αλλά συνέβη. Γιατί; Διότι οι καιροί το απαιτούσαν και τώρα είμαστε σε ένα σημείο καμπής. Κάποιες αποφάσεις φυσικά θα σημάνουν ότι πρέπει να σκεφτούμε τον κοινό δανεισμό, την κοινή χρηματοδότηση, ενώ κάτi άλλα κομμάτια έχουν να κάνουν με την απλοποίηση ή με άλλα λόγια, θα πρέπει να υπερβούμε τις ενστάσεις, όπως η κεφαλαιαγορά σε ενιαίο επίπεδο». Έτσι κατέληξε για το θέμα αυτό πως «είμαι υπέρ μιας ολιστικής προσέγγισης προς την έκθεση Ντράγκι. Όχι μόνο τι είναι βολικό προς εμάς. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν κατά πλειοψηφία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες μπορούν να διατηρήσουν τις ενστάσεις τους επί κρίσιμων ζητημάτων, όπως η εξωτερική πολιτική ή η άμυνα ή η ασφάλεια».
Ερωτηθείς για τη σημασία της εκλογής Τραμπ ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε, αρχικά, ότι «πιστεύω ότι η κρίση ήταν ήδη εδώ και φυσικά κάποιοι δεν ήθελαν να την αντιμετωπίσουν» και έκρινε ότι «η ενέργεια, για παράδειγμα, οι τιμές ενεργείας, το γεγονός ότι δεν προωθήσαμε ένα οικοσύστημα νεοφυών εταιρειών για να δαμάσουμε την τεχνητή νοημοσύνη, δεν επενδύσαμε αρκετά σε καθαρές τεχνολογίες όπου μπορούμε να διαδραματίσουμε έναν ηγετικό ρόλο. Ο κώδων χτυπούσε πάρα πολύ έντονα, ακόμη και πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ. Νομίζω ότι αυτή η αλλαγή στην αμερικανική σκηνή μπορεί να δράσει ως μια ώθηση για να αντιμετωπιστούν τα υφέρποντα προβλήματα που υπήρχαν επί μακρόν, αλλά δυστυχώς είχαμε επιλέξει να αγνοήσουμε[…]».
Προβάλλοντας ότι «είμαι ένα από τα λίγα μέλη του Συμβουλίου που έχει εργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ», στην συνέχεια, προσέθεσε πως «είμαι πεπειραμένος για να καταλάβω πώς δουλεύει το Συμβούλιο και νομίζω ότι έχω το προνόμιο να εκπροσωπώ μια χώρα η οποία έχει επιτύχει αξιοθαύμαστη ανάκαμψη. Αν σκεφτείτε ότι τώρα πολλές χώρες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά θέματα, αναφέρατε κάποιες, αλλά η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα».
«Είναι μια χώρα η Ελλάδα που μειώνει φόρους, αντίθετα από άλλες. Υπάρχουν άλλες χώρες όπου βλέπουμε πρόβλημα στη μεταποίηση. Όχι στην Ελλάδα. Άρα πιστεύω ότι ερχόμαστε στο τραπέζι έχοντας σε τάξη τα του οίκου μας» ισχυρίστηκε ακόμα, αντίθετα σε όλες τις εκθέσεις και τους δείκτες για την ζωή των πολιτών στην χώρα.
Όσον αφορά το μετρό Θεσσαλονίκης, επανέλαβε ότι «έχουμε ένα πείραμα ενός μουσείου, οι επιβάτες μπορούν να θαυμάζουν ένα μουσείο όταν μετακινούνται με το μετρό στη Θεσσαλονίκη» κατά το δεύτερο μέρος της συνέντευξης. Είπε, συγκεκριμένα: «Ήταν ένα πολύπλοκο έργο, διότι καθώς κάναμε τις εργασίες για το μετρό, είδαμε διαφορετικά στρώματα της αρχαίας πόλης της Θεσσαλονίκης. Η πραγματική πρόκληση ήταν να χτίσουμε το έργο, διατηρώντας παράλληλα την πολιτιστική μας κληρονομιά που είναι μοναδική. Τι έπρεπε να κάνουμε; Έπρεπε να απομακρύνουμε κάθε μικρό κομμάτι που τώρα θαυμάζουν οι επισκέπτες και μετά να το τοποθετήσουμε εκ νέου τώρα σε ένα σταθμό μετρό. Τι έχουμε; Έχουμε ένα πείραμα ενός υπόγειου μουσείου. Οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν από το μουσείο ενώ θέλουν να πάρουν το συρμό για τη δουλειά τους. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό το έργο και είμαστε υπερήφανοι που ολοκληρώθηκε (…)»
«Είναι το παράδειγμα της χώρας που κοιτάζει με αυτοπεποίθηση το μέλλον, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά περήφανη για το παρελθόν της. Και πάλι, μιλάμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος. Είναι ένα έργο που πολλοί πίστευαν ότι δεν θα χτιζόταν, διότι αντιμετώπισε αντιδράσεις. Πολλοί σκέπτονταν ότι δεν θα μπορούσαμε να χτίσουμε το μετρό, διατηρώντας παράλληλα την πολιτιστική μας κληρονομιά. Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος» συνέχισε στο ίδιο μοτίβο.
Στην θεματική AI και social media, στην ερώτηση: «Τι γνώμη έχετε για τον Anthony Albanese στην Αυστραλία και την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την αυστραλιανή κυβέρνηση; Υπάρχει χώρος για τέτοιες σκέψεις είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη; Το βρίσκετε συναρπαστικό, ενδιαφέρον ή ότι δεν είναι για εσάς;»
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε «απολύτως, πρόκειται για κάτι ενδιαφέρον. Από τη μία πλευρά, έχουμε καταλήξει σε μια στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης που θέλει να τοποθετήσει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του ρυθμιστικού έργου, για να προσκαλέσουμε επιχειρήσεις να αναπτύξουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Από την άλλη πλευρά, σε θέματα όπως η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, πιστεύω πολύ στη συνεργασία με τις εταιρείες τεχνολογίας. Και αν δεν μπορούμε να τις πείσουμε να αλλάξουν πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο «αγκιστρώνουν» τα παιδιά και τους εφήβους μας με τις εφαρμογές τους, η ρύθμιση θα πρέπει ενδεχομένως να είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί ώστε, ό,τι κι αν κάνουμε, να έχουμε την ικανότητα να το εφαρμόσουμε. Στην προκειμένη περίπτωση, χρειαζόμαστε κατάλληλες τεχνολογίες επαλήθευσης της ηλικίας».
«Θέλουμε τεχνολογίες εξακρίβωσης» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, ούτως ώστε να προστατεύονται οι ανήλικοι.
Ανέλυσε πως «από τη μια πλευρά, λοιπόν, έχουμε μια στρατηγική επί του AI που θέτει την Ελλάδα στην προμετωπίδα σε σχέση με τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ζητήματα όπως η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να έχουμε ένα διάλογο με εταιρείες τεχνολογίας. Αν δεν τις πείσουμε να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο δελεάζουν τα παιδιά και τους εφήβους προς τις εφαρμογές τους, τότε οι κανόνες και οι νόμοι θα είναι ο δρόμος προς το μέλλον. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι οτιδήποτε και αν κάνουμε πρέπει να μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε. Γι’ αυτό θέλουμε τεχνολογίες εξακρίβωσης. Στην Ελλάδα έχουμε καταργήσει τα κινητά στα σχολεία. Πολλοί πίστευαν ότι δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά είχαμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Έως τώρα λειτουργεί καλά. Όταν κριθεί απαραίτητο, όταν θέλουμε να προστατέψουμε την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και θα ήθελα να διαδραματίσει ένα ρόλο όχι μόνο εντός Ελλάδος αλλά και εντός της ΕΕ».