Μιλώντας ο Κυριάκος Μητοστάκης, το πρωί της Παρασκευής 10 Ιουνίου 2022 στον ραδιοφωνικό σταθμό Fm100. λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για τη Θεσσαλονίκη για τη σύνοδο στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τα έργα στην πόλη μίλησε ο πρωθυπουργός, δήλωσε πως «Θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας και να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομoλόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες αλλά σε καμιά περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία.Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο, τον οποίο μπορεί να παίξει η Ελλάδα».

Ωστόσο, σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη απασχόλησαν τα έργα υποδομή στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο πρωθυπουργός, με αφορμή και τα νέα επεισόδια στο ΑΠΘ, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω για την πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία θα αναπτυχθεί στα ΑΕΙ μέσα στο καλοκαίρι.

«Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία στο δίλημμα “βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα” συντάσσεται με το αυτονόητο. Δεν γίνεται να έχουμε εστίες κατάληψης στα πανεπιστήμια και ομάδες που ασκούν βία», τόνισε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία, είπε, έχει ήδη εκπαιδευτεί και «περιμένουμε την τελική δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος, είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα μπορεί να… «αναλάβει» δράση μέσα στο καλοκαίρι. «Η κυβέρνηση δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω», τόνισε.

Αναφερόμενος στα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση θα «δει» μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα μια σειρά από έργα υποδομής και στη Βόρεια Ελλάδα. «Το “ορφανό χιλιόμετρο” στη Χαλκιδική αντιμετωπίζεται. Αυτή η κυβέρνηση αντιμετώπισε εκκρεμότητες από το παρελθόν. Οι Θεσσαλονικείς που θα κινηθούν στη Χαλκιδική το καλοκαίρι δεν θα ταλαιπωρηθούν», τόνισε.

Μιλώντας για το μετρό της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι «είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι το μετρό θα γίνει και θα παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς. Καταλαβαίνω απόλυτα τη δυσπιστία για ένα έργο που μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας. Το έργο θα παραδοθεί στο τέλος του 2023. Αντιμετωπίσαμε κυκεώνα δικαστικών προσφυγών, δικαιωθήκαμε πλήρως από το Ανώτατο Δικαστήριο. Έχουμε και έναν υπερσύγχρονο σταθμό στη Βενιζέλου και θα προστατευτούν τα αρχαία της περιοχής» είπε ο πρωθυπουργός.