«Έχετε αντικαταστήσει τη θεσμική λειτουργία της ΕΡΤ με μηχανισμούς παραδιοίκησης με ποικίλα κέντρα ανεύθυνης εξουσίας, όπου κύριο ρόλο διαδραματίζουν οι εκπρόσωποι ενός λούμπεν πελατειακού “συνδικαλισμού”, με αποκρουστικό για την κοινωνία πρόσωπο και αισθητική, δυσφημώντας κάθε έννοια υγιούς και ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη οποιασδήποτε εταιρείας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Μιχαλίτσης, στην επιστολή παραίτησής του προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ, Βασίλη Κωστόπουλο. Όπως καταγγέλλει επίσης:
- Έχετε υποβαθμίσει το πρόγραμμα της ΕΡΤ, αφήνοντάς το χωρίς στοιχειώδη σχεδιασμό
- Ξεδοντιάζετε την ΕΡΤ απομακρύνοντας ικανότατα στελέχη
- Έχετε εξοργίσει παραδοσιακούς φίλους της ΕΡΤ (κινηματογραφιστές, παραγωγούς, δημοσιογράφους) και τους στρέφετε εναντίον της
- Αδιαφορείτε συστηματικά για τη διαμόρφωση στοιχειώδους επιχειρησιακού ή στρατηγικού σχεδίου
- Αδιαφορείτε για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου που έχει συντάξει η Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας
- Σχεδιάσατε αδιαφανώς και εγκρίνατε αιφνιδιαστικά, χωρίς στοιχειώδη διάλογο ένα εξάμβλωμα που ονομάσατε “νέο Οργανόγραμμα” που γυρίζει οργανωτικά την εταιρεία μας στον προηγούμενο αιώνα και για το οποίο είχα καταθέσει έγκαιρα και τεκμηριωμένα όλες τις διαφωνίες μου στον εσωτερικό διάλογο της εταιρείας, αλλά εις μάτην.
- Εγκρίνατε, και πάλι αδιαφανώς και χωρίς διάλογο, προσθήκες στον υπάρχοντα Γενικό Κανονισμό Προσωπικού που (με την εξαίρεση της δίκαιης αναγνώρισης της προϋπηρεσίας μεγάλης μερίδας συναδέλφων μας) περιέχουν διατάξεις σκανδαλώδεις και προκλητικές για την κοινωνία που στήριξε την ΕΡΤ σε δύσκολες στιγμές.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του TPP, ο Νίκος Μιχαλίτσης εξηγεί εκτενέστερα τις παραπάνω καταγγελίες του, ζητάει μεγαλύτερη ανεξαρτησία για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ενώ αναφέρεται και σε άλλα προβλήματα που ταλανίζουν την ΕΡΤ μετά την επαναλειτουργία της, όπως η οικονομική δυσχέρεια και η αδυναμία ανανέωσης του προσωπικού της, μέσω κανονικών προσλήψεων.
Συνέντευξη στους Κωνσταντίνο Πουλή και Θάνο Καμήλαλη
Θα θέλατε να μας πείτε συνοπτικά τους λόγους που σας εξώθησαν σε αυτήν την απόφαση – παρέμβαση, γιατί στην επιστολή σας εκθέτετε πολλά προβλήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Ναι, αυτό που ζούμε στην ΕΡΤ τον τελευταίο καιρό, με αυτήν τη διοίκηση, είναι αυτό που περιγράφω στην επιστολή μου, δηλαδή αντί να ασχολούνται με τον σχεδιασμό του προγράμματος, με την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου κλπ, αντί γι αυτά, έφεραν να ψηφίσουμε δύο κανονισμούς, ο πρώτος ήταν ένα νέο οργανόγραμμα, σε σχέση με το παλιό που υπήρχε και ο δεύτερος ήταν κάτι προσθήκες στον γενικό κανονισμό προσωπικού. Με το πρώτο κομμάτι, το νέο οργανόγραμμα, κατά την άποψή μου, διαλύουν τον συνεκτικό ιστό της ΕΡΤ . Δηλαδή, διαλύουν πρώτα απ όλα τη Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας, από έξι διευθύνσεις που είχε αφήνουν στην ουσία δυόμιση και σε λίγο μιάμιση, γιατί μία θα φύγει και θα πάει σε κρατική εταιρεία. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό, είναι ότι αντί να εφαρμόζουμε αυτό γίνεται σε όλες; τις ευρωπαϊκές ραδιοτηλεοράσεις, δηλαδή οι τεχνικές υπηρεσίες και οι διοικητικοοικονομικές να παρέχουν οριζόντια τις υπηρεσίες τους σε κάθε κατακόρυφη δομή περιεχομένου, που μπορεί να είναι η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο, εφαρμόζουν μια λογική καθετοποίησης, κάθε δηλαδή Γενική Διεύθυνση Περιεχομένου να έχει τις δικές της καθετοποιημένες υπηρεσίες. Αυτό είναι και μεγάλη σπατάλη δυνάμεων αλλά και εμποδίζει την τεχνολογική ανάπτυξη μιας εταιρείας, την οποία την έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η ΕΡΤ, αν υπολογίσουμε και τα δύο χρόνια του μαύρου, που δεν έγινε τίποτα αλλά και τα πολύ μικρά κονδύλια που δόθηκαν στα τρία πρώτα χρόνια μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Το δεύτερο είναι οι προσθήκες στον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού. Αυτές πήραν και δημοσιότητα, ήταν προσθήκες εξαιρετικά προκλητικές προς την κοινωνία. Δηλαδή, εφαρμόζουν ειδικά για την ΕΡΤ και παρανόμως κατά την άποψή μου, κάποια προνόμια που είναι προκλητικά για την υπόλοιπη κοινωνία. Να πω χαρακτηριστικά ότι οι συνδικαλιστικές άδειες, των συνδικαλιστών μόνο της ΠΟΣΠΕΡΤ είναι σκανδαλώδεις. Δηλαδή είχαμε μια πλήρη απαλλαγή οκτώ ατόμων από τα καθήκοντά τους στην ΕΡΤ, την στιγμή που η ΕΡΤ έχει ανάγκη από εργατικά χέρια. Αυτοί αποσπώνται στην ΠΟΣΠΕΡΤ και δεν θα δουλεύουν για την ΕΡΤ. Κατά την άποψή μου αυτό είναι προκλητικό.
Μιλάμε δηλαδή για επαγγελματίες συνδικαλιστές;
Ναι, γίνονται επαγγελματίες συνδικαλιστές. Το δεύτερο είναι ότι όλοι οι πρόεδροι και γενικοί γραμματείς των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΠΟΣΠΕΡΤ, έχουν από τρεις έως πέντε πρόσθετες άδειες το μήνα και επιπροσθέτως έχουν άδειες όποτε έχουν διοικητικό συμβούλιο, συμμετοχή σε επιτροπές, συνέδρια κτλ. Δηλαδή αυτά τα άτομα δεν θα δουλεύουνε καθόλου, επομένως δεν είναι μόνο τα οχτώ άτομα που έχουν πλήρη απαλλαγή, είναι πολλά περισσότερα γιατί είναι τρεις από κάθε πρωτοβάθμιο σύλλογο. Να πω επίσης ότι ο νόμος επιτρέπει αυτήν τη στιγμή για επιχειρήσεις σαν την ΕΡΤ απαλλαγή μόνο για ένα άτομο. Δηλαδή συνδικαλιστική άδεια απαλλαγής μόνο για ένα άτομο. Προφανώς αυτά γίνονται για να εδραιώσει η ΠΟΣΠΕΡΤ τη συνδικαλιστική εξουσία που έχει και που κατά την άποψή μου δεν είναι μόνο συνδικαλιστική εξουσία, έχει φτάσει, όπως καταλαβαίνουν όλοι στην ΕΡΤ, να συνδιοικεί και σε πολλά πράγματα να διοικεί ουσιαστικά την ΕΡΤ.
Είχαμε δημοσιεύσει και μια ανοιχτή επιστολή εργαζομένων της ΕΡΤ πριν μερικές εβδομάδες. Θα θέλαμε να επιμείνουμε σε κάτι που το υπαινιχθήκατε σύντομα: Δεν υπάρχει αντίστοιχη διεθνής εμπειρία και δεν υπάρχει κάποιο διεθνές παράδειγμα που θα μπορούσε να υποστηρίξει επιστημονικά αυτό το μοντέλο. Είναι σωστό αυτό;
Ναι, αν μιλάμε για το νέο οργανόγραμμα, η διεθνής εμπειρία είναι ακριβώς αντίθετη από αυτό που πάνε να εφαρμόσουν. Είναι καταστροφικό δηλαδή. Ήταν κι αυτός ένας λόγος που με οδήγησε στην παραίτησή μου. Καταστροφικό όχι μόνο για τη Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας, αλλά για όλες τις Γενικές Διευθύνσεις..
Η συζήτηση αυτή για τα εσωτερικά της ΕΡΤ έχει και πολιτικό περιεχόμενο; Δηλαδή, η αλλαγή αυτή που την περιγράφετε πειστικά ως μια αλλαγή προς το χειρότερο, έχει και στήριξη από την κυβέρνηση; Κι αν ναι αυτό σχετίζεται με την στάση που κρατάει η ΕΡΤ απέναντι στο κυβερνητικό έργο;
Κοιτάξτε, δεν θέλω να πάρω θέση σε αυτό αλλά θα μιλήσω για αυτό που φαίνεται. Υπήρξαν δύο παρεμβάσεις της διοίκησης οι οποίες ήταν κρίσιμες για τη δομή της ΕΡΤ. Όπως είπα, το οργανόγραμμα και κάποιες προσθήκες στον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, προκλητικές για την κοινωνία. Η γνώμη μου είναι ότι εκεί θα έπρεπε να υπάρχει μια παρέμβαση από την πολιτική ηγεσία, που έχει τοποθετήσει αυτήν τη διοίκηση. Η γνώμη μου είναι λοιπόν ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει η Πολιτεία, ειδικά όταν υπήρξαν πολλές αρνητικές κριτικές και όταν οι αποφάσεις δεν πάρθηκαν με διαφάνεια και διάλογο, αλλά ήρθαν αιφνιδιαστικά και παρουσιάστηκαν ως ένα σχέδιο το οποίο ήρθε και ψηφίστηκε άμεσα. Και πέραν της κακής δομής, το οργανόγραμμα είχε και ευτράπελα μέσα, πράγματα που δεν διαβάζονταν. Αυτό σημαίνει ότι έγινε στο πόδι, για να εξυπηρετήσει κάποιον σκοπό. Δεν μπορώ ή δεν θέλω να πω ποιος ήταν αυτός ο σκοπός, αλλά νομίζω ότι σε τέτοια θέματα, όταν δεν υπάρχει διαφάνεια και διάλογος, νομίζω ότι θα έπρεπε να παρέμβει η πολιτική ηγεσία, τουλάχιστον για την τήρηση των διαδικασιών.
Άρα το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν υπήρξε καμία πίεση για την τήρηση των διαδικασιών…
Ναι νομίζω ότι υπήρξε αδιαφορία ως προς αυτό..
Η επόμενη ερώτηση είναι πολύ άμεση: Πώς μπορεί να λυθεί όλο αυτό; Δεν ακούμε πρώτη φορά τέτοια πράγματα για την ΕΡΤ, τα ακούγαμε αυτά και την εποχή του μαύρου. Το ThePressProject ήταν πολύ κοντά σε εκείνα τα γεγονότα, ο Κώστας Εφήμερος έχει πει και έχει γράψει αρκετές ιστορίες για εκείνη την περίοδο και από τότε φαίνεται ότι υπήρχε μια κάστα ανθρώπων που, να το πω απλά και ωμά, έβλεπαν την ΕΡΤ ως δικό τους μαγαζί. Αυτό το πράγμα λοιπόν φαίνεται ότι συνεχίζεται και πολύ καιρό μετά την επαναλειτουργία. Πώς μπορεί η ΕΡΤ να απεμπλακεί από όλο αυτό;
Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής, από τη διοίκηση της ΕΡΤ. Όλα αυτά που έθιξα πρέπει να αλλάξουν και να ανατραπούν. Ένα δεύτερο είναι το θέμα της ανεξαρτησίας. Η ΕΡΤ νομίζω ότι δεν είναι φοβική μόνο ως προς την κυβέρνηση. Είναι φοβική προς όλα τα κόμματα. Όλα τα κόμματα πιέζουν και χρησιμοποιούν την ΕΡΤ για να παρουσιάσουν την πολιτική τους στην τηλεόραση το ραδιόφωνο κλπ. Πρέπει η ΕΡΤ να είναι πιο ανεξάρτητη και να μπορεί να λέει όχι για το αν θα διακόψει για παράδειγμα το πρόγραμμά της για να μεταδώσει την ομιλία ενός πολιτικού αρχηγού.
Υπάρχουν κι άλλα δύο προβλήματα στην ΕΡΤ. Το ένα είναι το οικονομικό. Αν συγκρίνουμε την ΕΡΤ πριν το κλείσιμο με αυτήν που είναι τώρα, έχει ακριβώς τις ίδιες δραστηριότητες, μπορεί σήμερα και περισσότερες. Από το ανταποδοτικό τέλος όμως, από τα 4,24 ευρώ έχει πάει τώρα στα 3 ευρώ. Από αυτά όμως, συνολικά 67 εκατ. ευρώ πρέπει να εμφανίζονται ως πλεόνασμα, βάσει του μνημονίου. Που σημαίνει ότι το ανταποδοτικό τέλος που λαμβάνει η ΕΡΤ είναι στα 2,25 ευρώ. Δεν μπορεί με αυτές τις δραστηριότητες, η ΕΡΤ να μπορέσει και να κάνει μια σωστή τεχνολογική ανάπτυξη αλλά και να έχει λειτουργικό πρόγραμμα. Το δεύτερο είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας στην ΕΡΤ είναι στα 53 χρόνια. Δεν μπορεί μια σύγχρονη ραδιοτηλεόραση να έχει έναν τέτοιο μέσο όρο ηλικίας και να μην μπορεί να προσλάβει ούτε ένα νέο άτομο με σύμβαση κανονική. Μπορεί να προσλάβει μέσω εταιρειών, αλλά αυτό δεν είναι μια κανονική διαδικασία, ειδικά για τεχνικούς, που είναι μεγάλοι σε ηλικία.
Πρέπει η ΕΡΤ να μπορεί να προσλαμβάνει με σύμβαση αορίστου χρόνου, μέσω ΑΣΕΠ, κανονικά και αυτό σήμερα δεν μπορεί να το κάνει. Θέλω να πω ότι πέρα από μια πολιτική, της διοίκησης, που είναι κατά τη γνώμη μου κακή αυτή τη στιγμή και πρέπει να επιλυθεί, πρέπει να λυθούν κι αυτά τα δύο προβλήματα, το οικονομικό και το ότι πρέπει να εισαχθεί νέο αίμα στην ΕΡΤ. Γιατί ξαναλέω, δεν μπορεί μια σύγχρονη ραδιοτηλεόραση να έχει μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη.
Κλείνοντας, θέλουμε να ρωτήσουμε μόνο αν νιώθετε ανακούφιση ή μεγαλύτερη πίεση μετά την απόφασή σας να παραιτηθείτε. Γιατί καταλαβαίνουμε ότι είναι κάτι που δεν είναι απλό και δεν είναι εύκολη απόφαση από μία τόσο κρίσιμη θέση και σε μια τέτοια περίοδο να παραιτηθεί κανείς.
Ήταν συνειδητή απόφαση, γιατί θα το θεωρούσα λάθος, να συνεχίσω να συμμετέχω από μία θέση ευθύνης, όσο υπάρχει μια τέτοια πολιτική. Κι επειδή έβλεπα ότι αυτή η πολιτική δεν αλλάζει, νομίζω ότι ήταν σωστή η απόφασή μου και νιώθω μια κάποια ανακούφιση, γιατί το να συγκρούεσαι συνεχώς, με μια διοίκηση της οποίας κατά κάποιον τρόπο είσαι μέρος, κατέχοντας μια θέση ευθύνης, είναι κάτι που δεν βοηθάει συνολικά την εταιρεία να προχωρήσει. Νιώθω μια απελευθέρωση αυτήν τη στιγμή, βεβαίως μπορεί η οικονομική μου κατάσταση να είναι πιο δύσκολη το επόμενο διάστημα, αλλά κάποια πράγματα μετράνε περισσότερο από τη θέση και τα επιδόματα.
Ευχόμαστε καλή συνέχεια και σε εσάς και στην ΕΡΤ και βεβαίως θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις.
Ευχαριστώ πολύ. Πρέπει να πω ότι χάρηκα πολύ που θα μιλήσω στο ThePressProject, γιατί κι εγώ και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν ξεχνάμε ότι το TPP ήταν το μέσο που από την πρώτη μέρα του μαύρου, όταν είχαμε δυσκολίες να αντιμετωπίσουμε τη ζήτηση του προγράμματός μας στο διαδίκτυο, ήταν το ThePressProject, ο Κώστας Εφήμερος βεβαίως τότε αλλά και οι εργαζόμενοι του, που ήρθαν και μας παρείχαν αυτήν τη δυνατότητα και μπορέσαμε να μείνουμε ζωντανοί, τις πρώτες μέρες μετά το μαύρο. Και χαίρομαι που μιλάω στο ThePressProject, που υπάρχει κι ελπίζω ότι θα συνεχίσει να υπάρχει και θα αναπτυχθεί περισσότερο