Η «Πρωτοβουλία αναρχικών ενάντια στις κρατικές δολοφονίες» προχωρά στην αναστήλωση του μνημείου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, οργανώνοντας παράλληλα μια βδομάδα εκδηλώσεων.

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία:

«Η μνήμη της εξουσίας στέκει επιβλητικά παντού γύρω μας για να μας θυμίζει ποιοι είναι οι “ευεργέτες” και οι “σωτήρες” μας. Αγάλματα, ονόματα δρόμων, επιγραφές, μνημεία, ανθρώπων που ευθύνονται για όλο το αίμα που έχυσαν οι λαοί τους προηγούμενους αιώνες δεσπόζουν σε κάθε σημείο της μητρόπολης. Τα πράγματα είναι απλά : ο έλεγχος της μνήμης είναι πολεμική παραγωγή ιδεολογικών σημάτων, είναι ταξικός πόλεμος, είναι η δολοφονία της δικής μας μνήμης. Μνήμης ανατρεπτικής, μνήμης ταξικής, μνήμης επαναστατικής».

«Η μνήμη που δημιουργεί η αστική τάξη είναι μνήμη καθηλωμένη στις επαναλήψεις του παρόντος, είναι μνήμη που παρουσιάζεται σκόπιμα ως συλλογική αλλά είναι ταξικά προσδιορισμένη. Είναι μνήμη που κωδικοποιεί όλες τις επιβαλλόμενες συμπεριφορές και στην συνέχεια τις επιβάλει μέσω του πληροφοριακού πολέμου των επιτελείων της κυρίαρχης προπαγάνδας. Είναι μνήμη που φοράει άλλη μια αλυσίδα αυτή την φορά σημειολογική – ιδεολογική στα πόδια μας. Είναι η μνήμη του άσχημου και θλιβερού κόσμου τους».

«Τα μνημεία των δικών μας νεκρών, είναι τα δικά μας σύμβολα που κωδικοποιούν ιστορικές περιόδους αμετανόητου αγώνα, επαναστατικές θυσίες, ανθρώπινες ελπίδες, απογοητεύσεις και οράματα. Νίκες και ήττες ενός κόσμου που μπαίνει κάτω από την σημαία του αγώνα για να κερδίσει πίσω την ζωή του. Η φροντίδα τους, η προστασία τους, η ανάδειξη τους είναι πολιτικό καθήκον περιφρούρησης της ιστορίας μας. Είναι όμως και κάτι πολύ παραπάνω, η διεκδίκηση εδαφικής – υλικής ύπαρξης τους είναι πόλεμος υπέρ της μνήμης και της ταυτότητας μας. Πόλεμος κατά της αλλοτρίωσης, του εκφυλισμού, της παραίτησης, όλα τους χαρακτηριστικά της μνήμης που δημιουργεί η εξουσία».

Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων.