Μιλώντας την Τετάρτη σε ολλανδούς βουλευτές στη Χάγη, ο Κοστέλο έκανε ξεκάθαρη τη θέση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται καθαρή έξοδος από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, καθώς η χώρα θα βρίσκεται υπό αυστηρό πλαίσιο εποπτείας προκειμένου να διασφαλιστεί η διαρκής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στην «μεταμνημονιακή» περίοδο υπογράμμισε πως στην περίπτωση των «βαθιών και καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα χρειαστούν πέντε και σε ορισμένες περιπτώσεις δέκα χρόνια σταθερής εφαρμογής για να αποδώσουν, ενώ η τεχνική εφαρμογή των μέτρων για την αποτελεσματική απόδοση της φορολογικής πολιτικής θα χρειαστεί περίπου πέντε χρόνια για να υλοποιηθεί».


Ζητούμενο η διαρκής εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

Ο Κοστέλο δήλωσε ότι «η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξέλθει επιτυχώς του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση το τέλος των πολιτικών λιτότητας, καθώς οι δανειστές εντοπίζουν σοβαρά προβλήματα που δεν διασφαλίζουν την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.

«Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξέλθει επιτυχώς του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Υπάρχουν όμως  πραγματικές προκλήσεις σχετικά με το αν θα καταφέρει η Ελλάδα να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα».

Σύμφωνα με τους δανειστές, η πραγματική πρόκληση δεν είναι η έξοδος από το τρίτο μνημόνιο αλλά η διαρκής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ζητούμενο λοιπόν είναι «να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλαίσιο μετά τη λήξη του προγράμματος που θα διασφαλίζει τη διαρκή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».


«Καθυστερούν οι ιδιωτικοποιήσεις»

Εκτός από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη φορολογική πολιτική οι δεσμεύσεις της επόμενης μέρας θα αφορούν και το μέτωπο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, και συγκεκριμένα το Κτηματολόγιο ή το άνοιγμα των αγορών δικτύων, όπως της ενέργειας. «Χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα με πέντε χρόνια σταθερής υλοποίησης για να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, αναγνώρισε πως τον τελευταίο χρόνο έχει σημειωθεί πρόοδος από την κυβέρνηση, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. Εκτίμησε ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να φτάσουν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018 ή μέχρι τα μέσα του 2019, ενώ εκτίμησε ότι το στρατηγικό σχέδιο για τις αλλαγές σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ «θα χρειαστεί γύρω στα τρία με πέντε χρόνια». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) χρειάζεται καλύτερα εκπαιδευμένο προσωπικό.


Νέα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, τάχθηκε με τη γραμμή του ΔΝΤ και υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο και για να συμβεί αυτό «χρειάζονται επιπλέον μέτρα». Επανέλαβε πως το στοίχημα για τους δανειστές δεν είναι η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια αλλά το πώς θα συνεχίσει η χώρα να ανταποκρίνεται σε όσα της επιβάλουν.

«Υπάρχει μεγάλη έκθεση της Ελλάδας σε δανεισμό, το ερώτημα δεν αφορά στο αν θα εξέλθει η χώρα από το πρόγραμμα επιτυχώς, αλλά πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει σε βιώσιμη ανάπτυξη και θα ανταποκριθεί εξ ολοκλήρου στις υποχρεώσεις της».

Συνεχίζουν παρά «τις δραματικές οι συνέπειες»

Αναφερόμενος στην ανεργία των πολιτών δήλωσε πως συνεχίζει να «κινείται σε μη αποδεκτά υψηλά επίπεδα», ενώ για το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης με 700.000 αποδέκτες δήλωσε ότι «δεν είναι γενναιόδωρο σύστημα».

Τέλος, υποστήριξε ότι αναγνωρίζει το μέγεθος της φτώχειας και τις δραματικές συνέπειες που είχε η κρίση στα εισοδήματα των πολιτών, αλλά χαρακτήρισε μονόδρομο τη συνέχιση αυτής της πολιτικής. «Γνωρίζουμε τις δραματικές συνέπειες της κρίσης στο ελληνικό εισόδημα και το μέγεθος της φτώχειας, αλλά για να γίνουν διορθώσεις χρειάζεται εκσυγχρονισμός του συστήματος».

Επιμένει σε καθαρή έξοδο ο Τσακαλώτος

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters, πως στόχος της κυβέρνησης είναι η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018 και υπογράμμισε πως θα επεξεργαστούν το μεταμνημονιακό τους πλάνο, δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, δήλωσε πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους δανειστές στη βάση της γαλλικής πρότασης που συνδέει το μέγεθος της ελάφρυνσης με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, υποστήριξε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποκτήσει αξιοπιστία στα μάτια των δανειστών.