Τη θέση της Αθήνας ότι πρέπει να τελειώνουμε με τα Μνημόνια αντέτεινε στις πιέσεις του Μ. Ντράγκι, να υπάρξει και νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα ο Γκ. Χαρδούβελης, σε συνάντηση που είχαν χθες στο Μιλάνο
Η ΕΚΤ ζητεί να παραμείνει η Ελλάδα σε κάποιου είδους πρόγραμμα και υπό αυστηρή εποπτεία, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορεί να δέχεται τα χαμηλής αξιολόγησης ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας, σημειώνει δημοσίευμα της «Καθημερινής».
Eν τω μεταξύ, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος μετά τις συζητήσεις στο Παρίσι και εν όψει της έλευσης της τρόικας, εντός του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, θα εξετάσει το άτυπο Eurogroup σήμερα στο Μιλάνο, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ διεμήνυσε πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, μέσω του μηνιαίου δελτίου της, ότι ο φετινός στόχος του ελληνικού προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ είναι εφικτός, αλλά «για τα έτη μετά το 2014 υπάρχουν σημαντικά δημοσιονομικά κενά, σε σύγκριση με τους πιο φιλόδοξους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματά 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016».
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αβεβαιότητα γύρω από τις συνέπειες των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων στη φορολογία εισοδήματος οι οποίες ισχύουν από φέτος, οι δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν τις μειώσεις μισθών και συντάξεων σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και η οριακή οικονομική κατάσταση στον τομέα της υγείας αποτελούν τις τρεις εστίες κινδύνου για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας μας στο εγγύς μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση, για το 2015 η τρόικα επιμένει ότι το δημοσιονομικό κενό φθάνει τα 2 δισ. ευρώ και ζητά μέτρα κάλυψής του, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ περίπου.
Από την επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας στα τέλη Σεπτεμβρίου, δεν θα εξαρτηθεί μόνο η χορήγηση της τελευταίας δόσης του προγράμματος του EFSF ύψους 1,9 δισ. ευρώ και η δόση 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, αλλά θα αποκρυσταλλωθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την προσεχή διετία, αναφέρει το in.gr.
Καθώς η δανειακή στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014 η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με την Ευρωζώνη τη μορφή που θα έχει η επιτήρηση της χώρας από τις αρχές του 2015. Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως αυτό είναι μια πολιτική απόφαση της Ευρώπης που δεν επηρεάζει το Ταμείο και αφορά τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολιτικούς.