Στη συζήτηση για τις προσφυγές κατά της απόφασης των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας με την οποία καταργήθηκαν 1.349 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ο αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Νικηφόρος Κανιούρης και η σύμβουλος Μεταξία Ανδροβίτσα, που εκπροσώπησαν το δημόσιο, τόνισαν ότι η απομάκρυνση των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων είναι μνημονιακή υποχρέωση και δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό.
Ως προς τη φύλαξη των Πανεπιστημίων, προβλήματα στην οποία επισήμαναν οι πρυτάνεις, είπαν πώς θα πρέπει τα ιδρύματα να στραφούν στην ιδιωτική φύλαξη.
Υποστήριξαν ακόμη, ότι η έλλειψη προσωπικού θα προκαλέσει αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, όπως είναι το Αττικό, ενώ ήδη το Αρεταίειο έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει το τμήμα εκείνο που λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος. Κίνδυνος όμως υπάρχει ακόμα και την για απώλεια βιολογικού υλικού (αυτοψίες, DNA, κ.λπ.) από τις Ιατρικές Σχολές των Αθηνών.
Επίσης, δεν παρέλειψαν να επισημάνουν, ότι λόγω της μη ύπαρξης προσωπικού, υπάρχει φόβος να χαθούν τεράστια ποσά από τη μη εκτέλεση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και του Έρασμος, ενώ οι γραμματείες των Σχολών δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Πανεπιστημίων (καθηγητών και φοιτητών).
Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μηλόπουλος ανέλυσε διεξοδικά τον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων και τόνισε ότι κανένα δημοσιονομικό ή άλλο όφελος δεν θα προκύψει από την απόλυση των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων, ενώ αντίθετα θα χρειαστούν πολλά χρόνια και μεγάλο κόστος για να αποκατασταθεί η βλάβη που θα προκληθεί στα ελληνικά Πανεπιστήμια.
Ως προς τη φύλαξη των Πανεπιστημίων οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου ανέφεραν στους Πρυτάνεις ότι θα πρέπει να στραφούν στην ιδιωτική φύλαξη, ενώ τους επισημάνθηκε γενικότερα ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να βρει διεξόδους.