Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι,  δηλαδή το διαμορφωμένο «μνημονιακό μπλοκ» στην ελληνική Βουλή,  ουδόλως ενδιαφέρονται για τα ταμειακά διαθέσιμα της γενικής κυβέρνησης. Αυτά που δεσμεύθηκαν με την περίφημη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των δανειστών. Δεν δίνουν δεκάρα για το πώς θα χρηματοδοτηθούν εφεξής οι περιφέρειες, οι δήμοι και όσοι εμπλέκονται στην όλη υπόθεση. Όπως φάνηκε ξεκάθαρα στην συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε η συγκεκριμένη ρύθμιση, ένα είναι το άγχος τους: Να κλείσει η συμφωνία με Ε.Ε – ΔΝΤ – ΕΚΤ, αν είναι δυνατόν αύριο, πράγμα που ισοδυναμεί με πλήρη αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών!

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Παρά την διαδικαστική φασαρία που προκάλεσαν στην συνεδρίαση της επιτροπής, εστιάζοντας στην – όντως απαράδεκτη– πρακτική των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, το στοιχείο αυτό ήταν καταφανές στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους.

  • «Είτε είστε ανίκανοι είτε είστε απρόθυμοι να καταλήξετε σε συμφωνία με τους θεσμούς» επισήμανε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Χρίστος Δήμας. Μάλιστα πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που ή ίδια δημιούργησε» «η υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων αποδεικνύει την απελπισία της κυβέρνησης να βρει πόρους»
  • «Όλα αυτά μου θυμίζουν το παράδειγμα της Κύπρου που τελικά δεν απέφυγε τα χειρότερα» υποστήριξε ο βουλευτής του Ποταμιού, Κυριάκος Χαρακίδης προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα της πολιτικής της».
  • Τα ίδια και από το ΠΑΣΟΚ αφού ο εισηγητής του, Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε πως «είναι προφανές ότι είστε σε πανικό» μιλώντας για «συνέπειες που θα έχουν αυτές οι ενέργειες» επειδή «δεν θέλατε χρήματα και θα καταργούσατε τα μνημόνια»!

Το χαιρέκακο μήνυμα είναι κοινό και στις τρείς τοποθετήσεις: Αυτά παθαίνει όποιος στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα δεν ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβενρήσεων. Γι αυτό ….τελειώνετε!

Ούτε λόγος για το ότι τα χρήματα που θα έπρεπε να διατίθενται στην κοινωνική πολιτική πηγαίνουν στην «μαύρη τρύπα» του χρέους, ούτε λόγος σχετικά με τις πασίγνωστες απαιτήσεις των δανειστών για καταστροφή του ασφαλιστικού συστήματος και νέα εσωτερική υποτίμηση με μείωση μισθών και βιοτικού επιπέδου.

Ενδεικτικό της πραγματικής στόχευσης της αντιπολίτευσης πάντως ήταν και τα όσα δήλωσε κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, στους διαδρόμους της Βουλής. Παραπονέθηκε ότι η κυβέρνηση δεν μας διευκρινίζει, αν η πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει ζητηθεί από τους δανειστές, γιατί «αν είναι έτσι να διευκολύνουμε….»

Ασάφεια 

Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως κάθε άλλο παρά … πειστικός για αν και πώς θα επιστραφούν τα χρήματα αυτά στους φορείς από τους οποίους αφαιρούνται υπήρξε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Κώστας Μάρδας. Αρκέστηκε να υποστηρίξει ότι «υπήρξε μια απρόσμενη εξέλιξη στον προϋπολογισμό. Μας δημιουργήθηκε ένα κενό από τις 22 Απριλίου έως τις 27 Απριλίου και μετά» οπότε υπήρχε ένα ταμειακό κενό το οποίο θα έπρεπε να καλυφθεί με κάποιο τρόπο. Πρόκειται για μια απρόσμενη εξέλιξη». Επίσης διευκρίνισε ότι από την ρύθμιση εξαιρούντοι οι ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, στις οποίες  συμμετέχουν και ιδιώτες, οι οποίοι δεν θα εμπλακούν στο όποιο ρίσκο υπάρχει. 

Διαφορετική (και μάλλον πιο κοντά στην αλήθεια) είναι πάνως η  ερμηνεία που έδωσε μιλώντας στην επιτροπή,  ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Οπως είπε  ο στοχος των δανειστών ειναι “να πάμε στην διαπραγμάτευση με την ελάχιστη άνεση ρευστότητας”. γι αυτό η κυβέρνηση παίρνει το συγκεκριμένο μέτρο.