Μάλιστα, τα νέα μέτρα, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα περάσουν με πολυνομοσχέδιο-μαμούθ, μετά το ασφαλιστικό, το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για σειρά ζητήματα, από τα κόκκινα δάνεια και τη φορολόγηση ενοικίων μέχρι αμυντικές δαπάνες και νέο ταμείο πλούτου με την περιουσία των 50 δισ. ευρώ.

Ειδικά σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια, το πολυνομοσχέδιο προσδιορίζει τις προϋποθέσεις για την πώλησή τους σε distress funds. Παράλληλα, περιλαμβάνει αλλαγές στο φορολογικό με νέες κλίμακες φορολόγησης εισοδημάτων.

Επιπλέον, προβλέπεται η ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων που θα εποπτεύει τη ροή των εισπράξεων από τέλη και φόρους, παράλληλα με τη νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Με την ψήφιση του εν λόγω πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πάρει τη δεύτερη δόση από το πρόγραμμα του ESM ύψους 5,7 δισ. ευρώ και να επισπεύσει τις αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, οι οποίες, με βάση το χρονοδιάγραμμα των εταίρων, που αναμένεται να παραλάβει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Πέμπτης, τοποθετούνται για τον ερχόμενο Μάιο.


Μαύρη λίστα και φορο-έλεγχοι σε σπίτια

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται η κατάρτιση και η δημοσιοποίηση λίστας με όλους τους οφειλέτες του Δημοσίου. Όσοι δηλαδή χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, θα βλέπουν τα ονόματά τους δημοσιευμένα σε λίστα.

Η Εφορία θα αποκτήσει υπερεξουσίες και θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί ελέγχους ακόμη και στα σπίτια των φορολογουμένων.

Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να πλήξουν ιδιαίτερα τους αγρότες, επιφέροντας αύξηση του φόρου εισοδήματος από το 13% στο 20% για φέτος και στο 26% για το 2017.

Το 2016 θα είναι η τελευταία χρονιά που θα ισχύσουν οι φοροαπαλλαγές, ενώ θα ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα και θα αλλάξουν προς το δυσμενέστερο τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής.


Κούρεμα αντικειμενικών και ΕΝΦΙΑ

Εντωμεταξύ, από τον Ιανουάριο του 2017 πρόκειται να ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες, που σε πρώτη φάση θα «κουρευτούν» σε ποσοστό 20% κατά μέσο όρο, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 θα έχουν εξισωθεί πλήρως με τις σημερινές εμπορικές αξίες.

Από την άλλη ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί και τα βασικά χαρακτηριστικά του, όπως το ύψος του αφορολόγητου ορίου, στα επίπεδα των 20.000-50.000 ευρώ, θα διαμορφωθούν με βάση τις νέες τιμές.

Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις και οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα καθυστερήσουν σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συνάντηση του Ευ. Τσακαλώτο με τον ομόλογό του Β. Σόιλμπε στο Βερολίνο την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών σημείωσε ότι η γερμανική θέση για το χρέος δεν έχει αλλάξει. Ενώ σχετικά με τη θέση της Αθήνας υπέρ της αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης για ακόμα μία φορά διαμήνυσαν ότι επί του παρόντος δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα.