«Ναι, αντέχει» απαντούσε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, καθώς κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα για το εάν αντέχει η ελληνική οικονομία ένα ενδεχόμενο δεύτερο κατέβασμα ρολών. Παράλληλα, υποστήριξε ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι περίπου στο 8%, προσθέτοντας ωστόσο πως η αβεβαιότητα είναι τρομερή και ενδέχεται, όπως είπε, να τον ακούσουμε σε 15 ημέρες να αλλάζει τις εκτιμήσεις του.

Την ίδια ώρα, ο υφιστάμενός του Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος είναι εκείνος που έχει αναλάβει το λεγόμενο «σχέδιο Πισσαρίδη» ψαλιδίζοντας επί τις ουσίας τις αρμοδιότητες του υπουργού Οικονομικών, δήλωνε στο ραδιόφωνο του Alpha 989 πως «ό,τι ξοδέψουμε θα υποχρεωθούμε, στην πορεία του χρόνου, να το βάλουμε σε φόρους ως κράτος». Ο ίδιος σημείωσε πως «χρειάζεται προσοχή» στις παροχές των κρατικών δαπανών, σημειώνοντας πως η Ευρώπη λέει «ένα πολύ απλό πράγμα: “Ξοδέψτε με βάση τις δυνατότητές σας, όχι όσα έχετε”».

Μάλιστα, μην αφήνοντας περιθώρια για παρανοήσεις, το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης διαμήνυσε ξεκάθαρα πως «σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη και των αγορών και των θεσμών για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα μέσα από αυτή την περιπέτεια με τρόπο ουσιαστικά θετικό για την οικονομία και την κοινωνία», εξηγόντας ένα βήμα παραπέρα πως «δηλαδή, εάν ξεφύγουμε τώρα δεν αποκλείεται – σε βάθος χρόνου βεβαίως – κι ένα νέο Μνημόνιο, δηλαδή δημοσιονομικές προσαρμογές νέες».

Η επιβεβαίωση για τα παραπάνω ήρθε από τις Βρυξέλλες και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος σε οδηγίες για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2021 προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, φρόντισε να βάλει τα όρια «στοχευμένων και προσωρινών» μέτρων.

«Τα έκτακτα μέτρα ενδεχομένως να χρειαστεί να προσαρμοστούν και να συνδυαστούν με μέτρα, τα οποία βελτιώνουν τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, υποστηρίζουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και έχουν θετικό αντίκτυπο στη (σ.σ. καταναλωτική) ζήτηση» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το υψηλόβαθμο στέλεχος της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, με την σημείωση μάλιστα πως ο προϋπολογισμός του 2021 θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Β. Ντομπρόβσκις, μπορεί να υπογραμμίζει ακόμα στις οδηγίες πως «υπό το βάρος της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας και τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, η “γενική ρήτρα διαφυγής” θα παραμείνει ενεργή και το 2021», όμως παρακάτω σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως «όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα επιδιώξουμε δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες θα επιτυγχάνουν συνετές δημοσιονομικές θέσεις μεσοπρόθεσμα».

Εδώ δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά τη στάση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο οποίος ξεκαθάριζε πως μετά από την πανδημία θα χρειαστεί «μάζεμα» στα δημοσιονομικά. Την προηγούμενη εβδομάδα, τόνισε ακόμα πως θα πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχεία που έχει επιβληθεί σε «μεταμνημονιακή» γραμμή, ενώ πρόσθεσε πως «καλωσορίζουν το σχέδιο Πισσαρίδη» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

«Δημοσιονομικό μάζεμα» μετά την πανδημία στην Ελλάδα ζητά ο ESM

Μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό, που μεγαλώνει…

Στο μεταξύ, αποκαλυπτικό των τεράστιων απωλειών που καταγράφει μέχρι σήμερα η ελληνική οικονομία είναι το τριμηνιαίο δελτίο του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου για τον Σεπτέμβριο του 2020, με τίτλο «Μακροοικονομικές και Δημοσιονομικές Εξελίξεις», η οποία καταγράφει μεγάλα ελλείμματα, τόσο σε επίπεδο Κρατικού Προϋπολογισμού, ύψους 10,9 δισ. ευρώ, όσο και σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, ύψους 9,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τονίζεται πως η δημοσιονομική επιβάρυνση για το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται βαριά.

Ακόμα, η έκθεση ρίχνει φως στην ζοφερή κατάσταση που καταγράφεται και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς τα 2,359 δισ. ευρώ του 2019 έχουν σήμερα γίνει 2,454 δισ. ευρώ, ενώ έχει ενδιαφέρον η διατύπωσή της για την ανεργία, που σημειώνει πως η σημαντική μείωση του εργατικού δυναμικού συγκρατεί «τεχνητά» την πτώση της ανεργίας, εννοώντας φυσικά πως η ανεργία αυξάνει.

Αξίζει επίσης να υπογραμμιστούν οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον, ειδικά υπό την σκιά ενός ενδεχόμενου νέου lockdown, που αναφέρουν «τα δημοσιονομικά αποτελέσματα αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω λόγω της συνέχισης της ύφεσης στην οικονομία, της πιθανής παράτασης της περιόδου εφαρμογής των εκτάκτων μέτρων στήριξης και κατά τους επόμενους μήνες του 2020, αλλά και λόγω περαιτέρω αύξησης των δαπανών (άνω των 6 δισ. ευρώ). Η αύξηση αυτή προβλέφθηκε, άλλωστε, με την κατάθεση δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του Σεπτεμβρίου».

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση: