Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε οτι υπέγραψε μνημόνιο «κατανόησης» με την ομόλογο του στην Λιβύη, Νέκλα Μάνγκους, για τους υδρογονάνθρακες τη Δευτέρα. Η Τουρκία, μάλιστα, τόνισε θα σταθεί χωρίς διασταγμό στο πλευρό της Λιβύης.

Το μνημόνιο φέρεται να προβλέπει, μεταξύ άλλων, άδειες για έρευνες σχετικές με υδρογονάνθρακες στην Τουρκία. «Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα».

Επίσης θα υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας σε ότι αφορά το φυσικό αέριο όπως ενημέρωσε ο Τσαβούσογλου. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης και στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, που όπως τόνισε, ξεπερνάει τα 4 δις δολάρια.

Κοινοβούλιο Λιβύης : Παράνομη η συμφωνία με την Τουρκία

Λίγη ώρα μετά τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το κοινοβούλιο της Λιβύης πήρε καθαρή θέση κατά της συμφωνίας.

Όπως μεταδίδει το The Libya Update: «το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» καθώς, όπως αναφέρει, η κυβέρνηση δεν έχει εξουσιοδοτηθεί για να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Το Λιβυκό Κοινοβούλιο αναφέρει πως η συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία αποστερεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής από τα δικαιώματά της στους υδρογονάνθρακες. Θεωρείται πάντως για μία αναμενόμενη παρέμβαση αφού το κοινοβούλιο δεν αναγνωρίζει την εξουσία της κυβέρνησης του του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε μάλιστα ότι καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να επέμβει στο τουρκολιβυκό σύμφωνο (η ελληνική πλευρά το χαρακτηρίζει παράνομο αφού “πέφτει” πάνω σε μέρος της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο).

Η τουρκική αντιπροσωπεία που μετέβη στην Τρίπολη για συνομιλίες για διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα αποτελείτο, εκτός από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους, τον διευθυντή Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν.