Αιγυπτιακό δικαστήριο επικύρωσε την καταδίκη σε θάνατο 183 υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων για επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος κοντά στο Κάιρο εν μέσω της άγριας καταστολής που ακολούθησε την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι
Διαδηλωτής κρατά αφίσα με φωτογραφία του Μοχάμεντ Μόρσι σε παλαιότερη κινητοποίηση στο Κάιρο
Η επικύρωση της θανατικής καταδίκης έρχεται ταυτόχρονα με την ανακοίνωση ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι οδηγείται σε νέα δίκη, την τέταρτη, με την κατηγορία της «κατασκοπείας» στις 15 Φεβρουαρίου.
Οι 188 κρίθηκαν ένοχοι στην υπόθεση του θανάτου 16 αστυνομικών τον Αύγουστο του 2013 στην πόλη Κερντάσα, στη διάρκεια της γενικευμένης αναταραχής και αφού οι δυνάμεις της τάξης είχαν σκοτώσει πάνω από 700 υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που διαδήλωναν στο Κάιρο.
Περισσότεροι από 140 εκ των καταδικασθέντων τελούν ήδη υπό κράτηση, ενώ οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν ερήμην.
Εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων έχουν καταδικαστεί μέχρι στιγμής σε θάνατο, αλλά καμία ποινή δεν έχει εκτελεστεί.
Τέταρτη δίκη σε βάρος του Μόρσι
Την ίδια στιγμή, η αιγυπτιακή Δικαιοσύνη ανακοίνωσε την έναρξη στις 15 Φεβρουαρίου τέταρτης δίκης σε βάρος του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κατηγορείται για «προδοσία» και για «κατασκοπεία» υπέρ του Κατάρ.
Ο Μόρσι, ο οποίος καθαιρέθηκε και συνελήφθη στις 3 Ιουλίου 2013 κατόπιν διαταγής του πρώην αρχηγού του στρατού και νυν προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, κινδυνεύει ήδη με την ποινή του θανάτου σε τρεις άλλες δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το φόνο διαδηλωτών, κατασκοπεία και απόδραση από τη φυλακή.
Ανελέητη καταστολή
Οι υποστηρικτές του Μόρσι αποτελούν στόχο ανελέητης και αιματηρής καταστολής εκ μέρους του καθεστώτος του Σίσι, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος τον Μάιο αφού εξάλειψε από την πολιτική σκηνή κάθε αντιπολίτευση, την ισλαμιστική και στη συνέχεια τη λαϊκή και τη φιλελεύθερη.
Στη νέα δίκη, στην οποία κινδυνεύει και πάλι με την εσχάτη των ποινών, ο Μόρσι – ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη δημοκρατικά στην Αίγυπτο έναν χρόνο μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011- κατηγορείται ότι την εποχή που ήταν αρχηγός του κράτους διαβίβασε «απόρρητα έγγραφα» στην υπηρεσία πληροφοριών του Κατάρ και στο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας Al Jazeera.
Το Κατάρ υποστήριζε ανέκαθεν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του Μόρσι, οι οποίοι είχαν κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μετά την πτώση του Μουμπάρακ και μέχρι την καθαίρεση του ισλαμιστή προέδρου. Τον Δεκέμβριο του 2013 οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακηρύχθηκαν «τρομοκρατική οργάνωση» από τη νέα εξουσία.
Πάνω από 1.400 διαδηλωτές νεκροί
Από το καλοκαίρι του 2013, περισσότεροι από 1.400 διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας στην Αίγυπτο, περισσότεροι από 15.000 οπαδοί του έχουν συλληφθεί και εκατοντάδες έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σε μαζικές δίκες που ολοκληρώνονται μερικές φορές μέσα σε μερικά λεπτά και καταγγέλλονται διεθνώς.