Σε εξέλιξη βρίσκεται την Πέμπτη η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες συναφείς ρυθμίσεις» στην Ολομέλεια της Βουλής, στο οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η άσχετη τροπολογία για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών σε συγκεκριμένους εργασιακούς τομείς, καθώς και ακόμα τρεις τροπολογίες.

Όπως έχει γίνει γνωστό πρώτη αφορά διατάξεις για την επιτάχυνση των συνταξιοδοτικών δικών, για τη χορήγηση αποζημιώσεων σε ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, την τροποποίηση του άρθρου 54 του Κώδικα περί Δικηγόρων σχετικά με τις ευθύνες των δικηγορικών εταιρειών, καθώς και του άρθρου 42 του ν. 4194/2013 που αφορά την αυτοτέλεια εμμίσθου δικηγόρου. Η δεύτερη τροπολογία είναι του υπουργείου Οικονομικών και αφορά διατάξεις για τον έλεγχο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Αυθεντικότητας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις. Η τρίτη τροπολογία κατατέθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά τις επιχορηγήσεις του ΕΛΓΑ, καθώς και ρυθμίσεις για να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις του Οργανισμούς προς τους πληγέντες από τον ανοιξιάτικο παγετό του 2021.

Αναφορικά με την επίμαχη τροπολογία για την επιβολή υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με επίδειξη στην εργασία τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση ότι έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο, η κυβέρνηση μένει μόνη της στην ψήφισή της, εξασφαλίζοντας μόνο τη στήριξη βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιτίθεται στη διάταξη.

Όπως δήλωσε ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, «κατηγορηματικά αντίθετοι στην μεθόδευση αυτή, εννοείτε, ότι στηρίζουμε την ιδέα του καθολικού εμβολιασμού, εννοείτε ότι στηρίζουμε την ιδέα του εμβολιασμού ως δικαιώματος που πρέπει να διασφαλίζεται ισότιμα σε όλο τον κόσμο με την άρση της πατέντας». Μάλιστα, αναρωτήθηκε «με τα υπόλοιπα 3 εκατομμύρια ανεμβολίαστων συμπολιτών μας τι θα κάνετε ακριβώς, πως θα πετύχουμε την επιτάχυνση της ανοσίας, θα πάμε σε γενικευμένη υποχρεωτικότητα; Αυτό είναι το σχέδιό σας; Νομίζω ότι εάν έχετε τέτοιο σενάριο στο μυαλό σας είστε βαθιά νυχτωμένοι».


«Με δεδομένο ότι είναι χιλιάδες οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που ακόμη δεν έχουν δεχτεί να εμβολιαστούν, τι θα κάνετε αν αυτοί εμείνουν στην άρνησή τους; […] εάν τους θέσετε σε αναστολή εργασίας, όπως η τροπολογία σας προβλέπει, είναι προφανές ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας εν μέσω πανδημίας θα καταρρεύσει. Και τότε θα έχετε διαπράξει ένα τεράστιο έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας» επιτέθηκε από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης, που ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά της τροπολογίας, παρότι υποστηρίζει την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ πως «θα δούμε τι θα κάνουμε», με τον Γ. Ραγκούση να αντιτείνει πως «θα χρειαστεί να τροποποιήσετε την τροπολογία, αλλά σε αυτή την περίπτωση να μη φέρετε την τροποποίηση στη Βουλή, αλλά την παραίτησή σας ως κυβέρνηση». Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κυβέρνηση προώθησε και «νομοτεχνική βελτίωση» με την οποία μπορεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και σε άλλους εργασιακούς κλάδους, και μάλιστα, δίνοντας αυτή τη δυνατότητα στον υπουργό Υγείας για την εξειδίκευση των μέτρων και την επέκταση των κατηγοριών εργαζόμενων.

Σημειώνεται πως η τροπολογία περιέχει διατάξεις για τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε όλους τους εργαζόμενους και απασχολούμενους σε μονάδες, κέντρα και δομές υγείας και φροντίδας και ρυθμίσεις για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζομένων/ απασχολούμενων, καθώς και τα διοικητικά πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους εργοδότες που θα διαπιστωθεί ότι αποδέχονται εργασία από ανεμβολίαστους εργαζόμενους ή απασχολούμενούς τους. Αυτή η τροπολογία αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, καθώς ήδη υπάρχουν ανακοινώσεις διαφωνίας από κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Για το ΚΚΕ η εξασφάλιση ενός έγκαιρου γενικού εμβολιασμού στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κρατικού συστήματος Υγείας αποτελεί ανάγκη και δικαίωμα του λαού και η διασφάλισή του πρέπει να είναι υποχρέωση του κράτους» αναφέρει από την πλευρά του ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης, ξεκαθαρίζοντας πως και το κόμμα του θα καταψηφίσει την τροπολογία.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, πρόκειται για τροπολογία «συνονθύλευμα αντιεπιστημονικών διατάξεων, αυταρχικών προβλέψεων, δώρων στους επιχειρηματίες και ψεμάτων για να κουκουλώσει την προκλητική έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού», όπως είναι «η απαράδεκτη κατάσταση του επικίνδυνα υποστελεχωμένου δημόσιου τομέα Υγείας, της ανύπαρκτης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς και οι αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα που αφήνουν εκτεθειμένο το λαό». Ακόμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «κουνάει το δάχτυλο» στον κόσμο, καλώντας παράλληλα «τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την πολιτική της, αντιθέτως θα τους περικόπτει το μισθό ή ανοίγει τον δρόμο για την απόλυσή τους».

Για το ΚΚΕ, η εν λόγω τροπολογία «στοχεύει να μετατοπιστεί η συζήτηση από τα προβλήματα που δημιουργεί η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, να ενισχύσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, να ταυτίσει οποιαδήποτε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ακροδεξιές, συνωμοσιολογικές, ανορθολογικές, και αντιεμβολιαστικές απόψεις και κινήσεις που καθόλου αυθόρμητες δεν είναι και που η ίδια προβάλλει, αξιοποιεί και ανέχεται, αφού αποτελούν ένα βολικό αντίπαλο, νερό στο μύλο της άθλιας προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Ακόμα, αντίθετο στην τροπολογία εμφανίζεται και το ΜέΡΑ25, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να καταγγέλλει «την κυβερνητική τροπολογία που στόχο έχει την εκμετάλλευση της πανδημίας ώστε να διχάσει τον λαό, να εισάγει νέες μόνιμες μορφές εξουσίας επί των εργαζόμενων και, εν τέλει, να κάνει άλμα προς την Κοινωνία του Μεγάλου Ψηφιακού Αδελφού». Ξεκαθαρίζει δε πως το κόμμα του υποστηρίζει την ανάγκη εμβολιασμού όλων όσων αναφέρονται, ειδικά νοσηλευτές και εργαζόμενους στα γηροκομεία, όμως αντιτίθεται στα εμβολιαστικά διαβατήρια, που καταστρατηγούν βασικές αρχές προσωπικών δεδομένων.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε ακόμα λόγο για «μια τροπολογία που υποτίθεται ότι αφορούσε την πραγματική ανάγκη εμβολιασμού των εργαζόμενων στον ευαίσθητο κλάδο των δημόσιων νοσοκομείων και γηροκομείων, η πανικόβλητη κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε το αδύνατο: Επιβάλλοντας στους εργοδότες ΟΛΩΝ των κλάδων να ελέγχουν την εμβολιαστική ταυτότητα των εργαζόμενων, και υπονόμευσε το εμβολιαστικό της πρόγραμμα (ενισχύοντας ηθικά και πολιτικά τους αντιεμβολιαστές) και έδωσε στους εργοδότες δικαιώματα αποκλεισμού και ελέγχου πιστοποιητικών υγειονομικών φρονημάτων και προσωπικών ιατρικών δεδομένων που κανείς ιδιώτης δεν επιτρέπεται να έχει σε κοινωνίες δικαίου».