Όπως ανακοινώθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος, την ερχόμενη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου «συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προκειμένου να ασχοληθεί με τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως. Στο δεύτερο μέρος της Συνεδρίας θα παραστεί ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την Ερίτιμο Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως».

Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση της ΔΙΣ, η οποία συγκαλείται εκτάκτως προκειμένου ο Κ.Μητσοτάκης να ανακοινώσει τη μονιμοποίηση 4.000 περίπου ιερέων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να συσταθούν επιπλέον 4.000 οργανικές θέσεις ιερέων, τις οποίες θα καταλάβουν υπηρετούντες εφημέριοι των ναών, οι οποίοι μονιμοποιούνται και θα μισθοδοτούνται από το Δημόσιο.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι από μόνη της η συμμετοχή αυτή του πρωθυπουργού έχει βαρύνουσα σημειολογία και δίνει έμφαση στην απόπειρα για σύσφιγξη των σχέσεων από πλευράς της Πολιτείας με την Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος πρόκειται να παραδώσει στον πρωθυπουργό υπόμνημα το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, όπως αυτά αναδεικνύονται και από την Επιτροπή Σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας. Η συγκεκριμένη επιτροπή είχε θεσμοθετηθεί επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου από την τότε υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά κατέστη ανενεργή την περίοδο των κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα. Η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη φρόντισε να επανενεργοποιήσει την επιτροπή αυτή.

Σύμφωνα με την επιτροπή, προτεραίοτητα είναι η θεσμοθέτηση οργανικών θέσεων για περίπου 4.000 κληρικούς, πέραν των 6.000 που έχουν αναγνωριστεί με νόμο από το 1945, κάτι που συμμερίζεται και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Σήμερα, περίπου 10.000 κληρικοί μσθοδοτούνται από το δημόσιο ενώ η αναγνώριση των επιπρόσθετων οργανικών θέσεων σήμαινει την τυπική εξασφάλισή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ακόμα, ο Κώστας Γαβρόγλου, ο τότε υπουργός παιδείας είχε επισημάνει ότι εάν το Ελεγκτικό Συμβούλιο ζητήσει να μάθει γιατί μισθοδοτούνται όλοι αυτοί οι πέραν των οργανικών θέσεων ιερωμένοι, οι συγκεκριμένοι κληρικοί μπορεί να βρεθούν στον αέρα. Επομένως, η Εκκλησία είχε έντονη ανάγκη να διευθετηθεί το ζήτημα άμεσα.

Αυτή η κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη πραγματοποιείται εν μέσω πανδημικής κρίσης, με την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, την υποστέλεχωση των δημόσιων νοσοκομείων και την συνεπακόλουθη κατάρρευση του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με την εγκληματική έλλειψη προσωπικού στο πυροσβεστικό σώμα και την κυβερνητική αδράνεια για τη μονιμοποίηση εκπαιδευτικών. Τελικά όλα είναι ζήτημα προτεραιοτήτων. Και δυστυχώς για όλους μας η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προτεραιοποιήσει το φαγοπότι των κληρικών έναντι των προσλήψεων των γιατρών.