Στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής συζητούνταν σήμερα το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις απο την ΕΥΠ. Το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται ως «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών» υπερψηφίστηκε με την πλειοψηφία της κυβέρνησης.
Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση για το νομοσχέδιο συνεχίζεται τώρα στην Επιτροπή επί των άρθρων.
Σκληρή κριτική από τους φορείς
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του documentonews.gr, η κριτική απέναντι στο νομοσχέδιο ξεκίνησε με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, κατά τον οποίο το νομοσχέδιο περιορίζει τα δικαιώματα των πολιτών αντί να τα ενισχύει. Η Ελευθερία Κώνστα από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τόνισε τον προβληματισμό της για το μεγάλο διάστημα που απαιτείται για να μπορέσει κάποιος να απευθυνθεί στην αρμόδια αρχή και να μάθει αν έχει τελέσει υπό παρακολούθηση.
Ακόμα, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, δήλωσε την αντίθεση του με το νομοσχέδιο τονίζοντας πως ένας δεύτερος εισαγγελέας δεν λύνει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα.
Παραφωνία από τον Φιστόπουλο
Ο άλλος εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Φιστόπουλος, πατώντας στα βήματα της Βασιλικής Βλάχου, δήλωσε πως ούτε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. «Είναι ένα υποθετικό ερώτημα. Στο άρθρο 3 και 4 του νομοσχεδίου προβλέπονται οι διαδικασίες άρσης απορρήτου για πολιτικά πρόσωπα. Εάν και εφόσον συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις, δεν θα υπήρχε κάποια διάκριση αναφορικά με οποιοδήποτε πρόσωπο» απάντησε σε σχετική ερώτηση που του απευθύνθηκε από τον Χρήστο Σπίρτζη.