Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τις διατάξεις για τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού. Δηλαδή, ότι ο κατώτατος μισθός από το 2028 θα καθορίζεται με αλγόριθμο με τον συνυπολογισμό της επίπτωσης του πληθωρισμού στο 20% των πιο χαμηλών αμοιβών σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Υπερψηφίστηκε, λοιπόν, το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό, με 157 «Ναι» και 139 «Όχι», (μεταξύ των 296 ψηφισάντων) και σύσσωμη την αντιπολίτευση να το καταψηφίζει. Είχε προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΚΚΕ, επί της αρχής και των άρθρων 1-15 του νομοσχεδίου.

Σημειώνεται ότι κατά την ολομέλεια, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «δεν μπορούμε να βλέπουμε μόνο την αύξηση του μισθού ως ένα σημαντικό εργαλείο βελτίωσης του εισοδήματος των ασθενέστερων εργαζομένων. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τις πραγματικές αντοχές των επιχειρήσεων», υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τους εργαζομένους.

«Το ΠΑΣΟΚ ζητάει την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μετά από συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Η Νέα Δημοκρατία απέναντι στους κοινωνικούς εταίρους δεν έχει όρια, γιατί προωθεί ένα μοντέλο αδιαφάνειας, στο πλαίσιο του οποίου οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται συλλογικά αλλά μονομερώς από την κυβέρνηση. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καθορίζουν τον κατώτατο μισθό μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Γιατί όχι και στην Ελλάδα;», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η Νίκη Κεραμέως απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε έντονο ύφος: «Σας καλωσορίζουμε στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους που έχει ξεκινήσει κ. Ανδρουλάκη 5,5 χρόνια τώρα. Αν δεν κάνω λάθος, είστε τρία χρόνια αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Προκαλεί προφανώς εύλογα ερωτηματικά γιατί σας πήρε τρία χρόνια για να κάνετε μια τέτοια συνάντηση; Κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Ο Σωκράτης Φάμελλος παρουσιάζοντας την θέση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως «υπεράσπιση και αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου των εργαζομένων είναι μια δέσμευσή μας. Θεμελιώδης δέσμευση, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν ισχύει για την κυβέρνηση. Η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια υλοποιεί πολιτικές ακραία αντεργατικές».

Δριμεία κριτική άσκησε με τη σειρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επιμένοντας ότι «φτάνει πια με την κοροϊδία σας. Το ίδιο θέατρο συνεχίζετε να παίζετε και με τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού. Ψέματα, ψέματα και πάλι ψέματα. Λέτε συνειδητά ψέματα ότι με το νόμο αυτό δεν θα μειώνονται οι μισθοί. Καλά, τι νομίζετε ότι ζούμε σε χώρα λωτοφάγων; Να αποσύρετε το δικό σας τερατούργημα και να φέρετε για ψήφιση τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, αν όντως επιθυμείτε την επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας στην Ελλάδα».