Με νέες βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, υιοθετώντας προτάσεις βουλευτών από όλα τα κόμματα, ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τίτλο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ». Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής των άρθρων και στο σύνολο του κατά πλειοψηφία. Υπέρ της αρχής του τάχθηκε μόνο η ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.
Επίσης, κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε και η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης η οποία προβλέπει την υποχρεωτική αποχώρηση από τις δομές και την διακοπή της οικονομικής ενίσχυσης όλων όσων έχουν πάρει άσυλο.
Αξίζει να σημειωθεί πως μία πρόταση του εισηγητή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, με την οποία συντάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ και θεωρήθηκε «ενδιαφέρουσα» από το ΥΠΕΣ, προβλέπει να στηριχθούν οικονομικά με τα ίδια προνόμια και δικαιώματα που έχουν οι οικονομικά αδύναμοι, όλοι όσοι θα πάρουν άσυλο. Ο Τ. Θεοδωρικάκος δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει για την πρόταση το υπουργείο Μετανάστευσης που είναι αρμόδιο ώστε να την εξετάσει και να την καταθέσει σε επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
«Πρέπει η πολιτεία να φροντίσει ώστε αυτός που παίρνει άσυλο να έχει ότι και ο πολίτης που είναι οικονομικά αδύναμος και εντάσσεται στο πρόγραμμα στήριξης. Διαφορετικά θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό και θα επιβεβαιώσουμε τη προπαγάνδα του Ερντογάν που ισχυρίζεται ότι δεν τηρούμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Πρέπει να τους στηρίξουμε με τις ελάχιστες πρόνοιες όσους παίρνουν άσυλο για να μην είναι έρμαιο των διακινητών», ανέφερε ο Β. Κεγκέρογλου.
Πέτσας προς υπεράσπιση του πλουραλισμού στον Τύπο
Την Πέμπτη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπεραμύνθηκε της διάταξης για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, υποστηρίζοντας πως σκοπός της είναι η προαγωγή της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της ποιότητας στο δημόσιο διάλογο.
Ο ίδιος υπερασπίστηκε τις τεράστιες καθυστερήσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα υποστήριξης που η ίδια είχε δεσμευτεί πως θα καταθέσει προ μηνών, υποστηρίζοντας πως το προηγούμενο πλαίσιο ενίσχυσης του Τύπου αποδείχθηκε στην πράξη ότι οδηγούσε σε στρεβλώσεις για αυτό και η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση του.
«Προχωράμε στη θέσπιση ενός νέου πλαισίου οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων οι οποίες τηρούν τη δημοσιογραφική ηθική και δεοντολογία και η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών που εφαρμόζουμε με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια», ανέφερε.
Ο Στ. Πέτσας χαρακτήρισε θετικό ότι η κατάργηση των αντικινήτρων που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, οδήγησε σε νέες επενδύσεις στον χώρο των επιχειρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και πρόσθεσε ότι «είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρο ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στον ευρύτερο χώρο των οπτικοακουστικών μέσων, που θα τραβήξουν προς τα πάνω τον κλάδο και την απασχόληση σε αυτόν.
Μίλησε ακόμα για εκτενή διαβούλευση που έγινε πριν την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης και πρόσθεσε ότι «αποτελεί χρέος της Πολιτείας να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Τύπου, μακριά από τις τοξικές παρενέργειες της διαπλοκής, της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης, η οποία, δυστυχώς, έχει αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες και πλέον επικίνδυνες μάστιγες της εποχής μας, μέσα από την κατασκευή και διακίνηση των fake news».
«Ιδίως αυτές τις ημέρες που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια χιονοστιβάδα fake news από πλευράς της Τουρκίας, με αφορμή την χρησιμοποίηση μεταναστών και προσφύγων εκ μέρους της, ως πιόνια, για την επιδίωξη γεωπολιτικών σκοπών. Και είναι πραγματικά κρίμα, που ελληνικά μέσα και δημοσιογράφοι, υιοθετούν και αναπαράγουν τα τουρκικά fake news. Τέτοια φερέφωνα δεν θα τα σχολιάζαμε, αν δεν έπλητταν το εθνικό συμφέρον. Τα αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών τους και όλων των Ελλήνων», κατέληξε ο Στ. Πέτσας.