Με τις 154 ψήφους των βουλευτών της ΝΔ πέρασε η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση Προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Μεταφορών για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Από την ψηφοφορία απείχαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, ενώ απουσίαζαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Αντώνης Σαμαράς, Παύλος Σαράκης καθώς και ο βουλευτής της Πλεύσης Διαμαντής Καραναστάσης.

Ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα ο Α’ Αντπρόεδρος του σώματος Γιάννης Πλακιωτάκης πρότεινε, η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεξαγωγή προκαταρτικής εξέτασης να αποτελείται από 26 μέλη και να υποβάλει το πόρισμά της σε δύο μήνες από την συγκρότηση της Επιτροπής.

Παράλληλα, η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ κατά των πρώην Υπουργών Μεταφορών και Υποδομών Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, καθώς και κατά των πρώην Υφυπουργών Μιχαήλ Παπαδόπουλου, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, Γεωργίου Καραγιάννη, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, Νικόλαου Μαυραγάνη και Αθανάσιου Μωραΐτη», καθώς και,

Επίσης απορρίφθηκε η πρόταση του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών που υποστηρίχθηκε από τις ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης, της Πλεύσης Ελευθερίας και των 6 Ανεξάρτητων βουλευτών-μελών του Κινήματος Δημοκρατίας «κατά: 1) του Κυριάκου Μητσοτάκη του Κωνσταντίνου, Πρωθυπουργού, 2) του Κωνσταντίνου Καραμανλή του Αχιλλέα, πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και νυν βουλευτή, 3) του Ιωάννη Κεφαλογιάννη, πρώην Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών και νυν Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, 4) του Γεωργίου Καραγιάννη, πρώην Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, 5) του Μιχάλη Παπαδόπουλου, πρώην Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, 6) του Γεώργιου Γεραπετρίτη, πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και νυν Υπουργού Εξωτερικών, 7) του Ιωάννη Τσακίρη, πρώην Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 8) της Ζωής Ράπτη, πρώην Υφυπουργού Υγείας και πρώην Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 9) του Αθανάσιου Πλεύρη, πρώην Υπουργού Υγείας και νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, 10) του Νικολάου Παπαθανάση, πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και νυν Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και 11) του Χρήστου Σπίρτζη, πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών».

Αναλυτικά:

Κάλπη 1 – Κων. Αχ. Καραμανλής

Ευρέθησαν 235 ψηφοδέλτια. Έγκυρα: 231. Άκυρα: 3 Λευκά: 1

Πρόταση ΠΑΣΟΚ: ΝΑΙ 47, ΟΧΙ 156 , “ΠΑΡΩΝ” 0

Πρόταση ΝΔ: ΝΑΙ 154, ΟΧΙ 13, “ΠΑΡΩΝ” 1

Πρόταση Ε.Λ, Νίκης, Π.Ε και Ανεξ.: ΝΑΙ 40 , ΟΧΙ 150, “ΠΑΡΩΝ” 0

Κάλπη 2 – Χρήστος Σπίρτζης

Ευρέθησαν 236 ψηφοδέλτια. Έγκυρα: 229. ‘Ακυρα: 6. Λευκά: 1

Πρόταση ΠΑΣΟΚ: ΝΑΙ 46, ΟΧΙ 157, “ΠΑΡΩΝ” 0

Πρόταση Ε.Λ, Νίκης, ΠΕ και Ανεξ.: ΝΑΙ 39, ΟΧΙ 154, “ΠΑΡΩΝ” 0

Κάλπη 3 – Μιχαήλ Παπαδόπουλος

Ευρέθησαν 235 ψηφοδέλτια. Έγκυρα: 230. ‘Ακυρα: 3. Λευκά: 2

Πρόταση ΠΑΣΟΚ: ΝΑΙ 46, ΟΧΙ 156, “ΠΑΡΩΝ” 0

Πρόταση Ε.Λ, Νίκης, Π.Ε και Ανεξ: ΝΑΙ 39, ΟΧΙ 153, “ΠΑΡΩΝ” 0

Κάλπη 4 – Ιωάννης Κεφαλογιάννης

Ευρέθησαν 235 ψηφοδέλτια. Έγκυρα: 232. ‘Ακυρα: 2. Λευκά: 1

Πρόταση ΠΑΣΟΚ: ΝΑΙ 45, ΟΧΙ 158, “ΠΑΡΩΝ” 2

Πρόταση Ε.Λ, Νίκης, Π.Ε και Ανεξ.: ΝΑΙ 38, ΟΧΙ 152, “ΠΑΡΩΝ” 1

Κάλπη 5 – Γεώργιος Καραγιάννης

Ευρέθησαν 236 ψηφοδέλτια. Έγκυρα: 233. ‘Ακυρα: 2. Λευκά: 1

Πρόταση ΠΑΣΟΚ: ΝΑΙ 46, ΟΧΙ 159, “ΠΑΡΩΝ” 0

Πρόταση Ε.Λ, Νίκης, Π.Ε και Ανεξ.: ΝΑΙ 39, ΟΧΙ 155, “ΠΑΡΩΝ” 0

Κάλπη 6 – Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Ευρέθησαν 236 ψηφοδέλτια. Έγκυρα: 217. ‘Ακυρα: 3. Λευκά: 16

Πρόταση ΠΑΣΟΚ: ΝΑΙ 55, ΟΧΙ 160, “ΠΑΡΩΝ” 2

Κάλπη 7 – Νικόλαος Μαυραγάνης

Ευρέθησαν 236 ψηφοδέλτια. Έγκυρα: 217. ‘Ακυρα: 4. Λευκά: 15

Πρόταση ΠΑΣΟΚ: ΝΑΙ 56, ΟΧΙ 160, “ΠΑΡΩΝ” 1

Κάλπη 8 – Αθανάσιος Μωραΐτης

Ευρέθησαν 236 ψηφοδέλτια. Έγκυρα: 214. ‘Ακυρα: 6. Λευκά: 16

Πρόταση ΠΑΣΟΚ: ΝΑΙ 50, ΟΧΙ 163, “ΠΑΡΩΝ” 1

Κάλπη 9 – Κυριάκος Μητσοτάκης

Ευρέθησαν 201 ψηφοδέλτια. Έγκυρα: 197. ‘Ακυρα: 3. Λευκά: 1

Πρόταση Ε.Λ, Νίκης, Π.Ε και Ανεξ: ΝΑΙ 38, ΟΧΙ 159, “ΠΑΡΩΝ” 0

Κάλπη 10 – Γεώργιος Γεραπετρίτης

Ευρέθησαν 202 ψηφοδέλτια. Έγκυρα: 196. ‘Ακυρα: 5 Λευκά: 1

Πρόταση Ε.Λ, Νίκης, Π.Ε και Ανεξ: ΝΑΙ 40, ΟΧΙ 155, “ΠΑΡΩΝ” 1.

Κάλπη 11 – Ιωάννης Τσακίρης

Ευρέθησαν 202 ψηφοδέλτια. Έγκυρα: 199. ‘Ακυρα: 2. Λευκά: 1

Πρόταση Ε.Λ, Νίκης, Π.Ε και Ανεξ: ΝΑΙ 41, ΟΧΙ 157, “ΠΑΡΩΝ” 1

Κάλπη 12 – Ζωή Ράπτη

Ευρέθησαν 201 ψηφοδέλτια. Έγκυρα: 198. ‘Ακυρα: 1. Λευκά: 2.

Πρόταση Ε.Λ, Νίκης, Π.Ε και Ανεξ: ΝΑΙ 40, ΟΧΙ 157, “ΠΑΡΩΝ” 1

Κάλπη 13 – Αθανάσιος Πλεύρης

Ευρέθησαν 201 ψηφοδέλτια. Έγκυρα: 198. ‘Ακυρα: 2. Λευκά: 1

Πρόταση Ε.Λ, Νίκης, Π.Ε και Ανεξ: ΝΑΙ 38, ΟΧΙ 159, “ΠΑΡΩΝ” 1

Κάλπη 14 – Νικόλαος Παπαθανάσης

Ευρέθησαν 201 ψηφοδέλτια. Έγκυρα: 198. ‘Ακυρα: 2. Λευκά: 1

Πρόταση Ε.Λ, Νίκης, Π.Ε και Ανεξ: ΝΑΙ 39, ΟΧΙ 157, “ΠΑΡΩΝ” 2.

Η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, που έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής, αφορά στο «τραγικό δυστύχημα, που έλαβε χώρα στις 28/02/2023 στην περιοχή Ευαγγελισμός Τεμπών Λάρισας» για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος «της παράβασης καθήκοντος (259 ΠΚ) και ειδικότερα της κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και τις 28.2.2023, κατά παράβαση του άρθρου 40 παρ.3 του νόμου 4974/2022 και προς τον σκοπό πρόκλησης οικονομικής βλάβης στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΑΕ», εκ προθέσεως παράλειψής του,

α. να καθορίσει ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης για τον τομέα των σιδηροδρόμων,

β. να μεριμνήσει για τη διασφάλιση διάθεσης προς τον ΟΣΕ των δημόσιων πόρων που ήταν απαραίτητοι για τη συντήρηση, επισκευή, επέκταση και ανακαίνιση του σιδηροδρομικού δικτύου και την ορθή κατάρτιση του προϋπολογισμού με βάση ένα πολυετές Στρατηγικό Πρόγραμμα Σιδηροδρομικών Επενδύσεων που χρηματοδοτείται από το συγχρηματοδοτούμενο ή το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χάριν και της στελέχωσης της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ με το αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του προσωπικό», κατά την άσκηση των καθηκόντων του και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση, «από τον κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή του Αχιλλέως, πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών».

Μητσοτάκης σε αντιπολίτευση: «Κάνετε Τεμπορυχία όχι απλά τυμβωρυχία» – Ισχυρίστηκε ότι έδωσε το παρών στη μνήμη των θυμάτων

«Κάνετε Τεμπορυχία όχι απλά τυμβωρυχία» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας να κάνει λογοπαίγνιo από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών και τα αδικήματα του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα – Αχ. Καραμανλή. «Αποφάσισα να βρεθώ στη Βουλή σήμερα για να καταγγείλω μια αντιπολίτευση, που δύο ολόκληρα χρόνια δηλητηριάζει την κοινή γνώμη» είπε επικεντρώνοντας όλη του την ομιλία στην στάση της αντιπολίτευσης, ενώ με θράσος αργότερα δήλωσε ότι «δίνω το παρών για να τιμήσω και να τιμήσουμε τα θύματα των Τεμπών».

Μεγάλο κομμάτι της τοποθέτησης του αφορούσε την πρόταση, που παρουσίασε η Μαρία Καρυστιανού, προέδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, και την οποία υπογράφουν 32 βουλευτές και βουλεύτριες από την Πλεύση Ελευθερίας, την Ελληνική Λύση, τη Νίκη και ανεξάρτητοι/ες που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας και περιέχει το μέγιστο αδίκημα της «εσχάτης προδοσίας». Ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα ήταν γελοία εάν δεν ήταν επικίνδυνη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε για ακόμα μία φορά πως η αντιπολίτευση επιχειρεί την «εργαλειοποίηση της τραγωδίας», ενώ μίλησε και για μια «ετερόκλητη συμμαχία» της Πλεύσης Ελευθερίας, της Ελληνικής Λύσης, του κόμματος Νίκη και του Στέφανου Κασσελάκη για νέα προανακριτική για τα Τέμπη.

«Δεν θα κρύψω ότι προβληματίστηκα πολύ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η σημερινή ομιλία για εμένα έχει μια ιδιαιτερότητα. Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των τεσσάρων, πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης, να μετατρέψουν ένα δράμα σε μια πολιτική σκευωρία. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές σε αυτήν την αίθουσα για την τραγωδία των Τεμπών και έχω αναφερθεί εκτενώς στη δική μου ερμηνεία, όχι μόνο για το τι προκάλεσε αυτό το περιστατικό, αλλά κυρίως για το πώς θα το αντιμετωπίσουμε από εδώ και στο εξής και κυρίως για το πώς θα κάνουμε τα τρένα μας πιο ασφαλή» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημειώνεται, στο σημείο αυτό, πως δύο χρόνια μετά το έγκλημα των Τεμπών, οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομοι καταγγέλλουν την έλλειψη των συστημάτων ασφαλείας και την υποστελέχωση του κλάδου.

«Δεν θα μπορούσα όμως, να μην αντιδράσω σε μία χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα συλλογικό δράμα σε μία άθλια πολιτική σκευωρία, φτάνοντας στο πιο ακραίο και γι’ αυτό είμαι σήμερα εδώ, με αιχμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, να κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό της χώρας για εσχάτη προδοσία. Με άλλα λόγια να συκοφαντήσουν εμένα και τη Νέα Δημοκρατία ως τάχα υπονομευτές του πολιτεύματος, με στόχο την κατάλυση του» συνέχισε τον σχολιασμό του για την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας.

«Συκοφάντησαν εμένα και τη Νέα Δημοκρατία ως υπονομευτές του πολιτεύματος με στόχο την κατάλησή του», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Είναι μια αθλιότητα εναντίον της παράταξης που επανέφερε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Είναι μια αθλιότητα ενός εκλεγμένου πρωθυπουργού σε τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε: «Ο πολιτικός αμοραλισμός πάντα ενώνει τα άκρα», με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας αντιδρά έντονα από το ακροατήριο στις προσβολές του πρωθυπουργού.

«Ένα στόχο έχετε από τη τραγωδία των Τεμπών. Να πέσει η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης» συνέχισε στο ίδιο μοτίβο. «Η κατηγορία περί εσχάτης προδοσίας, που συνυπέγραψαν 32 βουλευτές, δεν είναι παρά το ύστατο αδιέξοδο μιας απόπειρας να χτυπηθεί η κυβέρνηση» τόνισε.

Στην συνέχεια ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως, «θεωρώ ότι τη συγκεκριμένη πρόταση εκτροπή του κοινοβουλευτισμού και προσβολή της ίδιας της δημοκρατικής τάξης και γι’ αυτό και αρνούμαι να συζητήσω το περιεχόμενο της. Δεν πρόκειται να καταστήσω συνομιλητή μου κανέναν συκοφάντη. Ούτε και θα γίνω συνένοχος σε μια δραματική υποβάθμιση του πολιτικού διαλόγου».

Με έπαρση, σημείωσε ακόμα πως «δεν είμαι εδώ για καμία εσχάτη προδοσία, για κανένα κακούργημα, για καμία άλλη απίθανη επινόηση. Δίνω το παρών για να τιμήσω και να τιμήσουμε τα θύματα των Τεμπών, επιμένοντας στη θέση ότι την κάθαρση σε αυτό το δράμα μπορεί τελικά να τη φέρει μόνο η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Και με το φυσικό δικαστή να κρίνει όποιο πολιτικό πρόσωπο σχετίζεται με την υπόθεση. Ειδικά από τη στιγμή που το ζητά και ο ίδιος».

«Αλίμονο αν η ελληνική κοινωνία ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η καινούργια ετερόκλητη παρέα της» ειρωνεύτηκε και συμπλήρωσε πως η έρευνα θα πρέπει να αναδείξει την αλήθεια σε κάθε επίπεδό της, προσωπικό, διοικητικό και «ασφαλώς το πολιτικό».

Σε μία συζήτηση στη Βουλή που αφορά ξεκάθαρα το έγκλημα των Τεμπών, ο πρωθυπουργός επέλεξε να ανοίξει για πολλοστή φορά τη συζήτηση για την τραγωδία στο Μάτι και να καταφύγει σε συγκρίσεις. Συγκεκριμένα, είπε πως οι τότε υπουργοί δεν έχουν βρει τίποτα λάθος, ενώ αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε αμέσως και το πολιτικό βάρος και την πολιτική ευθύνη αυτής της τραγωδίας.

«Και τα στελέχη της, πιστεύοντας στην αθωότητά τους, είναι πρόθυμα να εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Πότε στην ιστορία της μεταπολίτευσης έχει γίνει κάτι ανάλογο από την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία με τη σύμφωνη γνώμη στελεχών της, ουσιαστικά να παραπέμπει στελέχη της, στο Δικαστικό Συμβούλιο, μόνο και μόνο για να μπορέσουν αυτά να βρούνε όπως τα ίδια αισθάνονται, πραγματική, δίκαιη αντιμετώπιση» είπε, ευλογώντας τα γένια της παράταξης του.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι, «θα προτείνουμε την αναθεώρηση του άρθρου 86. Έτσι ώστε να περιοριστεί ο ρόλος της Βουλής και οι υποθέσεις να φτάνουν πιο γρήγορα στον φυσικό δικαστή».

Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε ξανά στην πτέρυγα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα μιλώντας στον Νίκο Παππά, είπε: «Εσείς πήγατε στην ελληνική Δικαιοσύνη, εσείς καταδικαστήκατε από την ελληνική Δικαιοσύνη. Σιγά τα αίματα. Δεν θα μας δείρετε, σιγά κύριε», του είπε.

«Είστε πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Είστε εγκλωβισμένοι στις αντιφάσεις σας», είπε κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατέβηκε από το βήμα λέγοντας προκλητικά ότι «η συνεδρίαση αυτή θα περάσει στο χθες».

Ανδρουλάκης: «Παρακολουθήσαμε μια ακόμα παράσταση με τίτλο “Μητσοτάκης ο κυνηγημένος”»

«Έστησε ένα σκηνικό αυτοθυματοποίησης, λες και το δράμα είναι δικό του και όχι των οικογενειών που θρηνούν. Η προσπάθεια να μετατρέψει τη σημερινή συζήτηση σε προσωπική πολιτική αφήγηση είναι θλιβερά φθηνή» σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, από το βήμα της Βουλής, την τοποθέτηση του πρωθυπουργού που είχε προηγηθεί κατά την συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη. Την κριτική του έστρεψε και προς κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «για να είμαι ακριβοδίκαιος, τα 4 κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης λειτουργούν ως χορηγοί του πρωθυπουργού, καθώς επέτρεψαν στον κύριο Μητσοτάκη, με κατηγορίες που δεν αφορούν τη συγκεκριμένη δικογραφία, να επιχειρήσει να δραπετεύσει παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως θύμα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκίνησε την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, με ευθείες κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι έχει αναλάβει να μην λογοδοτήσει ο ίδιος και τα κυβερνητικά στελέχη για τη τραγωδία των Τεμπών, σχολιάζοντας με νόημα πως «παρακολουθήσαμε μια ακόμα παράσταση με τίτλο “Μητσοτάκης ο κυνηγημένος”. Σε μια προσπάθεια ο θύτης να γίνει θύμα».

Συνέχισε αναφέροντας πως ο κ. Μητσοτάκης «έστησε ένα σκηνικό αυτοθυματοποίησης, λες και το δράμα είναι δικό του και όχι των οικογενειών που θρηνούν. Η προσπάθεια να μετατρέψει τη σημερινή συζήτηση σε προσωπική πολιτική αφήγηση είναι θλιβερά φθηνή». Συμπλήρωσε ότι η ελληνική κοινωνία απαιτεί αλήθεια και δικαιοσύνη και όχι στρεψοδικίες, υποκρισίες και επικοινωνιακά παιχνίδια. «Αυτό αποδεικνύει την ηθική, πολιτική και θεσμική σας παρακμή! Η ανοχή σε αυτές τις πρακτικές σάς αποθρασύνει!», είπε ακόμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έστρεψε την κριτική του και προς ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Για να είμαι ακριβοδίκαιος, τα 4 κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης λειτουργούν ως χορηγοί του πρωθυπουργού, καθώς επέτρεψαν στον κύριο Μητσοτάκη, με κατηγορίες που δεν αφορούν τη συγκεκριμένη δικογραφία, να επιχειρήσει να δραπετεύσει παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως θύμα» έκρινε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Αποτέλεσμα, αντί να απολογείται που για δεύτερη φορά αθωώνει σήμερα τον υπουργό του από τις κακουργηματικές του ευθύνες, να μην διστάζει να επιτίθεται και από πάνω. Ποιος είναι το θύμα κύριε Μητσοτάκη; Εσείς; Που προστατεύσατε τον κ. Καραμανλή να μην ερευνηθεί για τις κακουργηματικές του ευθύνες σχετικά με τη σύμβαση 717;», διατύπωσε απανωτά ερωτήματα ο Νίκος Ανδρουλάκης και έκανε λόγο «για μεθοδευμένο σχέδιο συγκάλυψης των ευθυνών σας!».

Συνέχισε, τονίζοντας ότι «φτάσατε στο σημείο, κύριε πρωθυπουργέ, στην απέλπιδα προσπάθεια αυτοθυματοποίσης σας να πετύχετε την αυτογελοιοποίηση σας. Οι δικές σας μεθοδεύσεις και ανακολουθίες εξέθρεψαν τη συνωμοσιολογία και την καχυποψία στην κοινή γνώμη». Εξήγησε ότι «αν είχαν διερευνηθεί τα σκάνδαλα της εποχής σας, όπως θα γινόταν σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δεν θα μπορούσατε ούτε λεπτό να σταθείτε ούτε ως πρωθυπουργός, ούτε ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ούτε καν ως βουλευτής. Και έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ να εμφανίζεστε χωρίς ντροπή και ενσυναίσθηση!».

Σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δήλωσε ότι είναι «ένα χρέος ηθικό, πολιτικό και θεσμικό: Να υπηρετήσουμε την αλήθεια, τη δικαιοσύνη. Οφείλουμε να διερευνήσουμε πλήρως και χωρίς συμψηφισμούς την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη πρώην υπουργών και υφυπουργών Μεταφορών» . Στο σημείο αυτό, διευκρίνισε ότι η επιλογή των πολιτικών προσώπων, υπουργών και υφυπουργών δεν κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες αλλά αφορά «δύο διαφορετικές κυβερνήσεις και έγινε αποκλειστικά, βάσει των αρμοδιοτήτων τους στα δημοσιευμένα ΦΕΚ. Τόσο καθαρά».

Επεσήμανε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν αποδίδει πρόθεση ανθρωποκτονίας αλλά εξετάζει το κατά πόσον γνώριζαν την επισφάλεια και, παρ’ όλα αυτά, ανέχτηκαν και επέτρεψαν τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, εκθέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. «Αν δεν περάσει η δική μας πρόταση, τότε ενταφιάζεται η διερεύνηση του κακουργήματος και όλοι οι υπεύθυνοι θα πέσουν “στα μαλακά”» έκρινε.

Χαρακτήρισε σοβαρή και νομικά στέρεη την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, και απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε ότι «εσείς κατασκευάσατε ένα ψεύτικο κατηγορητήριο για να ρίξετε στάχτη στα μάτια ότι τάχα οδηγεί τον υπουργό σας στη δικαιοσύνη, ενώ στην πραγματικότητα με αυτό το ψεύτικο κατηγορητήριο στόχος σας είναι να τον αθωώσετε!».

Ακόμα, προειδοποίησε πως δημιουργείται δεδικασμένο, αν απορριφθεί η πρότασή και θάβεται το κακούργημα οριστικά. «Με την απόρριψη της πρότασής μας, που είναι η μόνη που στέκεται νομικά, και με την ψεύτικη κατηγορία που επινοήσατε επιδιώκετε να δέσετε τα χέρια των δικαστών. Επιδιώκετε να τους απαγορεύσετε κάθε έρευνα για τις ευθύνες για την ανασφάλεια και την επικινδυνότητα», είπε και παρατήρησε ότι ο εφέτης ανακριτής κ. Μπακαΐμης, είναι αυτός που προσδιορίζει ότι ο κ. Καραμανλής είχε εποπτεία ως προς την ασφάλεια και δεν ήταν διακοσμητικός όπως τον εμφανίζει η ΝΔ παραθέτοντας το σχετικό απόσπασμα από το κατηγορητήριο του.

«Το αίτημα για δικαιοσύνη δεν είναι κομματικό. Είναι ηθικό, κοινωνικό και συνταγματικό. Η Βουλή δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη μπροστά σε 57 νεκρούς και δεκάδες οικογένειες που ζητούν να βρουν το δίκιο τους. Είναι ώρα για ανάληψη ευθύνης. Απορρίπτοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, τη μόνη πρόταση που είναι στέρεη νομικά και βασίζεται στα στοιχεία της δικογραφίας, τότε δένετε τα χέρια της δικαιοσύνης ώστε να μη μπορεί να προχωρήσει στη διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων. Το ΝΑΙ στη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, με βάση το αίτημα του ΠΑΣΟΚ είναι ΝΑΙ στην αλήθεια. ΝΑΙ στη δικαίωση της μνήμης των θυμάτων. ΝΑΙ στην αξιοπιστία της Δημοκρατίας μας. Είμαστε όλοι υπόλογοι στον ελληνικό λαό. Σήμερα καθένας μας αναμετράται με τη συνείδηση του», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Φάμελλος: «To καθεστώς Μητσοτάκη προσπαθεί να μπαζώσει την αλήθεια»

«Είναι προκλητικό ότι λείπει από την αίθουσα ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος είναι στα πρόσωπα που ελέγχεται. Είναι διπλά προκλητικό, θα πρέπει να ντρέπεται που ήρθε να ζητήσει τα ρέστα και να προσπαθήσει να βγει από πάνω» σημείωσε.

«Πείτε στον κύριο Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να αποδράσει από τις ευθύνες του όπως έφυγε σήμερα άρον άρον. Η ευθύνη και για τη σύγκρουση αλλά και για το δεύτερο μεγάλο έγκλημα, αυτό της συγκάλυψης, είναι της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό δεν θα ξεχαστεί από την ελληνική κοινωνία» προσέθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη φανέρωσε, με τον πιο σκληρό τρόπο, την απαξίωση του σιδηροδρόμου από Κυβερνήσεις που μεθόδευσαν την πολυδιάσπαση του ΟΣΕ, την κακοδιαχείριση με σκάνδαλα, τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις, τη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης της περιουσίας του και την διανομή του συγκοινωνιακού του έργου σε ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό το έργο είχε ξεκινήσει από τη δήθεν “εξυγίανση” του ΟΣΕ, από τον κ. Κωστή Χατζηδάκη. Τότε ξεκινήσατε και την απογύμνωση του ΟΣΕ από εξειδικευμένο προσωπικό, το πολύτιμο κεφάλαιό του» συμπλήρωσε.

«Το έργο αυτό της μείωσης προσωπικού το συνέχισε ο κ. Καραμανλής από το 2019, αποδομώντας ότι είχαμε διορθώσει κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Λόγω των πολιτικών της ΝΔ το σιδηροδρομικό δίκτυο ήταν επικίνδυνο, χωρίς τα απαραίτητα συστήματα ασφαλείας, χωρίς στελέχη. Ποιος ευθύνεται για τη μείωση των εργαζομένων στον ΟΣΕ κατά 50% από το 2019 μέχρι το 2022; Γιατί δεν αποκαταστάθηκε το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στην Λάρισα που καταστράφηκε τον Ιούλιο του 2019; Γιατί η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών δεν έπραξε απολύτως τίποτα ώστε να επαναλειτουργήσει το Δευτεροβάθμιο Όργανο Ελέγχου, που λειτουργούσε στην Καρόλου μέχρι και τον Μάιο του 2020 αν και ήταν απολύτως αναγκαίο για την ασφάλεια των συγκοινωνιών; Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον κ. Καραμανλή να νομιμοποιεί παράνομες μετατάξεις Ποιοι και γιατί δεν φρόντισαν να καθορίσουν και να εφαρμόσουν τα ελάχιστα επίπεδα ασφάλειας, σύμφωνα με τους επιβεβλημένους Εθνικούς Κανόνες Ασφάλειας που εσείς νομοθετήσατε με τον 4632/19;» αναρωτήθηκε.

«Θέλουμε μία ξεκάθαρη απάντηση: Γνώριζαν ή όχι ο πρωθυπουργός της χώρας και οι αρμόδιοι υπουργοί την κατάσταση και την επικινδυνότητα του σιδηροδρόμου; Υπήρχε πληθώρα εγγράφων, που ελάμβαναν από υπηρεσιακά στελέχη και εργαζόμενους για την έλλειψη ασφάλειας; Ποιος έθαψε τα εξώδικα των εργαζομένων; Γιατί ενώ υπήρχε διπλή γραμμή που παραδόθηκε προς χρήση μόλις το 2018, υπήρξε πορεία των τραίνων στην ίδια γραμμή; Ποιος ευθύνεται για την τραγική καθυστέρηση των έργων σηματοδότησης και τηλεχειρισμού, που είχαν δρομολογηθεί με παρεμβάσεις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και είχαν ορίζοντα μόλις ενός χρόνου όταν αναλάβατε την κυβέρνηση;» συνέχισε.

«Ποιος φταίει για την απαλλαγή των επενδύσεων που υποχρεούταν να κάνει η Hellenic Train και μειώθηκαν από 645 εκατομμύρια σε 62 εκατομμύρια με υπογραφή του κυρίου Καραμανλή, ενώ απαλλάχθηκε το ελληνικό Δημόσιο από έργα ασφάλειας, επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας; Ποιος ευθύνεται για τα συνεχή συμβάντα – προάγγελους δυστυχώς της τραγωδίας, μέχρι και την πτώση καλωδίου λίγες ημέρες πριν από τη σύγκρουση; Ποιος αγνόησε την προειδοποίηση της Εθνικής Αρχής Ασφάλειας το 2021 που μιλούσε για κινδύνους από τις καθυστερήσεις των έργων ασφάλειας; Τι απαντάτε σε όλα αυτά;» κατέληξε.

Κουτσούμπας σε ΝΔ: «Αν ήταν μόνο στο χέρι σας το θέμα των Τεμπών, θα είχε ήδη θαφτεί»

Για «πρόταση-πλυντήριο» έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενος στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη. Ακόμα, τόνισε ότι «ο σιδηρόδρομος που κινείται στις ράγες του αδηφάγου κέρδους, τα μέτρα ασφαλείας λογίζονται ως κόστος που πρέπει να συμπιεστεί όλο και περισσότερο και ας βάζει σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές» και προσέθεσε πως «το έγκλημα, βέβαια, συνεχίζεται και μέχρι σήμερα, όπου διαπράττεται το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο χιλιάδων ανθρώπων».

Από το βήμα της Βουλής, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκίνησε την ομιλία του απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «είμαστε σήμερα εδώ για μία “πρόταση-πλυντήριο”, καθώς για τον πρώην υπουργό σας (τον Κώστα Καραμανλή) προτείνατε το απλό πλημμέλημα, ενώ για τους άλλους εμπλεκόμενους τίποτα, πόσω μάλλον για τον εαυτό σας, ούτε καν για τα μάτια του κόσμου».

«Μην μας παριστάνετε και το πολιτικό θύμα, έλεος πια», τόνισε, ακόμα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, και συμπλήρωσε ότι «έχετε προδιαγράψει το αποτέλεσμα, τον κ. Καραμανλή τον έχετε ήδη αθωώσει». «Θέλετε να είστε βέβαιοι ότι δεν θα έχετε διαρροές από τους δικούς σας βουλευτές στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, καθώς αυτοί πιέζονται από την οργή του κόσμου» σχολίασε ακόμα με νόημα.

«Βρήκατε και σε αυτό πάλι τα γνωστά συνεταιράκια σας και σε αυτή την μεθόδευση. Για το ΠΑΣΟΚ μιλάω κυρίως, που την στήριξε και όσους άλλους έδειξαν ανοχή για την κατάπτυστη αυτή διαδικασία σήμερα εδώ μέσα» είπε ο γγ. του ΚΚΕ στρέφοντας την κριτική του και προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Κουτσούμπας προετοίμασε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση θα κλείσει το ζήτημα πριν καν ξεκινήσει, «χωρίς να επιτελέσει έργο, χωρίς να εξετάσει μάρτυρες και στοιχεία. Για τα μάτια του κόσμου γίνεται η συζήτηση και η ψηφοφορία».

«Η στάση σας συνιστά κανονική πρόκληση απέναντι στον ελληνικό λαό και την νεολαία που δεν έχουν σταματήσει εδώ και δύο χρόνια να διαδηλώνουν και να κρατάνε το ζήτημα στην επιφάνεια» είπε απευθυνόμενος ξανά προς την κυβέρνηση, και προσέθεσε ότι «δεν μπορείτε να κρύψετε ότι είστε και εκτεθειμένοι και στριμωγμένοι και ότι σε μεγάλο βαθμό η προπαγάνδα σας έχει ηττηθεί».

«Έχετε σπεύσει να προδικάσετε ότι φταίει μόνο το ανθρωπινό λάθος ενός σταθμάρχη», υπενθύμισε και μιλώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε «δεν τολμάτε να τα ξεστομίσετε αυτά σήμερα, δεν πείθετε κανέναν και προκαλούν μεγαλύτερη οργή». «Αν ήταν μόνο στο χέρι σας το θέμα, θα είχε ήδη θαφτεί» συμπλήρωσε.

Τη δήλωση εκείνη του πρωθυπουργού, σχολίασε ξανά αναφέροντας ότι «αυτό που φταίει δεν είναι το ανθρώπινο λάθος, η κακιά η ώρα, η κακιά η στιγμή, αλλά η ανικανότητα και η διαφθορά. Πρέπει να μας απασχολεί, όμως, πάνω σε ποιο έδαφος αναπτύσσονται αυτά».

«Όλα τα παραπάνω, λειτούργησαν ως θρυαλλίδα στο έγκλημα, διότι αναπτύσσονται στο έδαφος της πολιτικής» σημείωσε ακόμα. Ο Κουτσούμπας συνέχισε λέγοντας ότι «ο σιδηρόδρομος που κινείται στις ράγες του αδηφάγου κέρδους, τα μέτρα ασφαλείας λογίζονται ως κόστος που πρέπει να συμπιεστεί όλο και περισσότερο και ας βάζει σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές».

Σχετικά με τη διαχείριση του κόμματος του δήλωσε ότι «τοποθετήθηκε με ευθύνη, χωρίς παζάρια, χωρίς να κρύβεται πίσω από κανέναν άλλον, πήρε την πολιτική ευθύνη για αυτά που περιλαμβάνει η πρότασή του».

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι αγνόησε προκλητικά τις προειδοποιήσεις των εργαζόμενων του σιδηροδρομικού δικτύου, οι οποίοι γίνονταν μάρτυρες κάκιστων συνθηκών και πολλών ατυχημάτων. «Συνέχιζαν την λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, αποδεικνύοντας ότι προτεραιότητα δεν είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», αντίθετα, «οι υπεύθυνοι των κυβερνήσεων γνώριζαν και είχαν αποδεχτεί την μεγάλη πιθανότητα επέλευσης ενός θανατηφόρου ατυχήματος» είπε συγκεκριμένα.

«Το έγκλημα, βέβαια, συνεχίζεται και μέχρι σήμερα, όπου διαπράττεται το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο χιλιάδων ανθρώπων» υπογράμμισε ακόμα ο γγ. του ΚΚΕ. Μάλιστα, «ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει ότι το 2027 θα είναι σχετικά ασφαλής ο σιδηρόδρομος, την ίδια ώρα που λειτουργεί κανονικά, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας» κατήγγειλε επίσης.

Το ΚΚΕ δεν έχει αυταπάτες, τόνισε ο Κουτσούμπας, λέγοντας ότι «η πολιτική σας και η ίδια η εξουσία σας, σάς έχει κάνει ανάλγητους, αλλά αυτοί είστε. Ούτε πρόκειται να αλλάξετε». Ο Κουτσούμπας τόνισε τέλος ότι η ολόπλευρη δικαίωση θα έρθει μέσα από την δράση του ίδιου του λαϊκού παράγοντα, που έχει την δύναμη να ασκήσει την πιο αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση και «να φέρει τα πάνω κάτω».

Αμετανόητος ο Κώστας Αχ. Καραμανλής υποστήριξε πως «δεν κώφευσε στις εκκλήσεις» για την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο

Στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με το έγκλημα στα Τέμπη, ο πρώην υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε αμετανόητος, επιχειρώντας να παρουσιάσει τον εαυτό του ως αθώο και υποστηρίζοντας πως «έκανα όσα μπορούσα, δεν ολιγώρησα, δεν αδιαφόρησα για τον σιδηρόδρομο».

«Σας λέω από την αρχή ότι στηρίζω ολόψυχα την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση προκαταρκτικής Επιτροπής. Και το ίδιο ζητώ να κάνουν και οι συνάδελφοί μου βουλευτές. Θέλω να ζητήσω προσωπικά από τον καθένα και την καθεμιά συνάδελφό μου να υπερψηφίσουν τη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και από εκείνους που θεωρούν άδικη τη παραπομπή μου. Δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από καμία ασυλία ή κυβερνητική πλειοψηφία» υποστήριξε.

«Ξέρω ότι είμαι αθώος προσβλέπω στην κρίση της Δικαιοσύνης» είπε, κάνοντας λόγο για «ψέματα και ανακρίβειες στις προτάσεις της αντιπολίτευσης». «Ως Υπουργός δεν κώφευσα, όπως με κατηγορούν. Δεν αδιαφόρησα στις εκκλήσεις και στις επιστολές για τα χρόνια προβλήματα του ΟΣΕ και του σιδηροδρόμου. Προσπάθησα, με τους συνεργάτες μου, να αντιμετωπίσω τις συνέπειες εγκατάλειψης του σιδηροδρόμου για πάνω από 10 χρόνια», υπσοτήριξε παρα το γεγονός πως ο ίδιος μέσα στη Βουλή είχε καταφερθεί απαξιωτικά στις καταγγελίες για τα ζητήματα ασφαλείας στο σιδηρόδρομο και διαβεβαίωνε για την ασφάλεια των τρένων, μόλις 8 μέρες πριν το έγκλημα των Τεμπών.

Επιπλέον, υποστήριξε πως «το δυστύχημα δεν έγινε επειδή δεν υπήρχε σύστημα ασφάλειας», ούτε λόγω της μη ολοκλήρωσης της σύμβασης 717. «Είναι η τήρηση του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας που αποτρέπει τα δυστυχήματα. Αυτός παραβιάστηκε πολλαπλά το βράδυ του δυστυχήματος των Τεμπών. Ο Κανονισμός προβλέπει την κυκλοφορία τραίνων χωρίς σύστημα σηματοδότησης και τηλε-διοίκησης. Και ορίζει τις διαδικασίες που θα πρέπει να εφαρμόζονται στην περίπτωση αυτή. Διαδικασίες που το τραγικό βράδυ του δυστυχήματος των Τεμπών παραβιάστηκαν πολλές φορές. Αν ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας τηρείται, τότε είναι ασφαλής η σιδηροδρομική κυκλοφορία και χωρίς τα αυτόματα συστήματα» συμπλήρωσε, επιμένοντας στη θεωρία της αποκλειστικής ευθύνης του σταθμάρχη.

«Ο έλεγχος της ασφάλειας αφαιρέθηκε από το υπουργείο Μεταφορών το 2013» προσέθεσε, ρίχνοντας τις ευθυνες στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ). «Ο έλεγχος της ασφάλειας αφαιρέθηκε από το υπουργείο Μεταφορών το 2013 – αλλά το 2023 όλοι ζητούσαν ευθύνες από τον υπουργό. Γιατί; Γιατί το ψέμα ήταν πολύ πιο βολικό από τις σκληρές αλήθειες που ο πολιτικός κόσμος οφείλει στον ελληνικό λαό» είπε.

Τέλος, χωρίς να έχει δείξει ίσχος αυτοκριτικής, έκανε λόγο για «πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών από την αντιπολίτευση», η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «έφτασε σε τόσο χαμηλό σημείο όπου κατηγορείτε και στοχοποιείτε όποιον με πλησιάζει. Τους συμπατριώτες μου επειδή με ψήφισαν. Τους συναδέλφους επειδή τόλμησαν να με χειροκροτήσουν. Φτάσατε να αμφισβητείτε την ηθική, όχι μόνο τη δική μου αλλά και ολόκληρης της ιστορικής μας παράταξης, της παράταξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Κωνσταντοπούλου : «Θέλετε να έχετε τον έλεγχο σε ό,τι ερευνάται και σε ό,τι λέγεται»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης του δυστυχήματος στα Τέμπη, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό αυταρχισμό και έλλειψη ανάληψης ευθύνης. Τόνισε ότι οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαιοσύνη και επανέλαβε την ανάγκη για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Έκανε λόγο για απόπειρα ελέγχου της δημόσιας συζήτησης από την κυβέρνηση και χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της ΝΔ «αντιπερισπασμό».

«Τί χρώμα έχει το δίκιο; Είναι διάφανο. Τί μυρωδιά έχει; Οξυγόνο. Τί γεύση; Σαν του καθαρού γάργαρου νερού από την κρύα πηγή. Τι αίσθηση; Ελευθερίας. Τί όψη; Την όψη του φωτός. Τί χρώμα έχει η διακυβέρνησή σας; Μαύρο. Τί μυρωδιά; Την οσμή του τόπου του εγκλήματος, των σκοτωμένων ανθρώπων του παράνομου, εύφλεκτου υλικού. Τί γεύση; Δηλητηρίου. Τί αίσθηση; Ασφυξίας. Τί όψη; Την άσχημη όψη της συγκάλυψης των παρακρατικών μεθοδεύσεων, της αντιδημοκρατικής συνεχούς καταπίεσης, της περιφρόνησης για τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά.

«Σκέφτηκα ένας εν αναμονή μέλλων κατηγορούμενος που ακόμα και σήμερα σε αυτή την λαμπρή ευκαιρία που του δόθηκε να χτίσει υπόδειγμα, να βγει μπροστά, να αναλάβει τις ευθύνες του, ως ιθύνων, να σας απαλλάξει από το μαρτύριο να τον καλύπτετε και να συγκαλύπτετε τις πράξεις του, επέλεξε να δράσει ως δυνάστης, μνα κρυφτεί πίσω από τους βουλευτές του, να τους υποχρεώσει να τον καλύψουν, με απειλή μάλιστα κομματικής πειθαρχίας και να αξιώσει την κοινοβουλευτική συγκάλυψη, την ψήφο της συγκάλυψης, σαν να διαφεντεύει εκείνος τις συνειδήσεις ή σα να μην υπάρχουν συνειδήσεις» προσέθεσε.

«Πόσες φορές ακόμα θα κάνετε ότι σας λένε? Πόσες φορές ακόμα θα σας καλέσουν να μπαζώσετε την αλήθεια? Πόσες φορές ακόμα θα σας ζητήσουν να διαστρέψετε την πραγματικότητα και να κουκουλώσετε τις ευθύνες και τα εγκλήματα;» ανέφερε, απευθυνόμενη στους κυβερνητικούς βουλευτές, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «τόλμησε να μιλήσει για «Τεμπορυχία»».

«είναι αυτό που ζητούν οικογένειες θυμάτων και εσείς αυτό το αποκαλείτε χυδαιότητα. Το αποκάλεσε ο πρωθυπουργός κατήφορο, χυδαίο, οι πιο μαύρες σελίδες. Γιατί δεν θέλετε η φωνή των πολιτών, των συγγενών των θυμάτων, γιατί δεν θέλετε να ακούγεται μέσα στη Βουλή;» ανατρωτήθηκε αναφορικά με την πρόταση των συγγενών για την προανακριτική, ενώ προσέθεσε πως «θέλετε να έχετε τον έλεγχο σε ό,τι ερευνάται και σε ό,τι λέγεται».

«Είναι σαφές ότι προσπαθώντας να αντιμεταθέσει την προσοχή σε ένα μόνο από τα αδικήματα, ουσιαστικά επιχειρεί να συγκαλύψει τα πλέον βαριά αδικήματα για τα οποία ζητείται ο έλεγχός του», είπε προς τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «η πρόταση των συγγενών ενοχλεί γιατί δεν είναι ούτε ισορροπητική, ούτε αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, ούτε αποτέλεσμα συνεννόησης. Είναι η επίμονη προσπάθεια των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, να φέρουν επιτέλους τη δικαιοσύνη».

«Ότι και να γίνει στη ψηφοφορία, έχετε χάσει την ευκαιρία να αποκαταστήσετε το στίγμα σας στην ιστορία. Ό,τι και να γίνει στην ψηφοφορία, η δικαιοσύνη στο τέλος θα λάμψει για αυτόν τον λαό που δικαιούται και να την αναπνέει και να την γεύεται και να τη βλέπει να λειτουργεί, για αυτόν τον λαό που δικαιούται να ζει σε μια χώρα, δημοκρατική και δίκαιη όπου τα παιδιά δεν μπαίνουν σε τρένα που κινούνται στα τυφλά, όπου οι μανάδες δεν ψάχνουν τα υπολείμματα των παιδιών τους» κατέληξε.

Χαρίτσης: Να μην επιτρέψουμε να λειτουργήσει η Βουλή ως πλυντήριο για τις ευθύνες της κυβέρνησης για το έγκλημα στα Τέμπη

«Καθεστωτική αλαζονεία» και «παντελή έλλειψη σεβασμού» στη μνήμη των νεκρών καταλόγισε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Νέας Αριστέρας, Αλέξης Χαρίτσης κατά την παρέμβασή του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την Προανακρικριτική για την τραγωδία των Τεμπών.

«Ακούμε για ‘γενναιότητες’ και ‘ποιότητα’ των υπουργών σας και για τον φυσικό δικαστή. Για ποιες γενναιότητες μιλάτε; Για τους υπουργούς σας που κρύβονται πίσω από την ωμή παραβίαση του Συντάγματος, αυτούς που προστατεύετε από τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να περιορίσετε όσο μπορείτε περισσότερο τις δυνατότητες του φυσικού δικαστή;», διερωτήθηκε, απορρίπτοντας ότι αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε πολιτική ευθύνη και σχολιάζοντας ότι τα ρίχνει «όλα στον μύλο της μη ευθύνης».

Κάνοντας αναφορά και σε άλλα θέματα, στα οποία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, είπε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ότι ακόμα και σήμερα που συζητιέται το έγκλημα των Τεμπών, «έχετε το μυαλό σας στις τις business με τους ισχυρούς φίλους σας», ενώ για τις γεωπολιτικές εξελίξεις ότι χαρακτηρίζετε συλλήβδην «κατώτερους των περιστάσεων» την αντιπολίτευση, την ώρα που «παίζετε την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας στα ζάρια για να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Χαρίτσης έκανε μια αναδρομή στα γεγονότα τις 28ης Φεβρουαρίου 2023, επισημαίνοντας ότι δυόμιση χρόνια μετά και παρά τον αγώνα των συγγενών των θυμάτων, τα ερωτήματα, για όλα αυτά που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών, παραμένουν αμείλικτα, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει «καμία ευθύνη».

«Σε μια υποδομή χωρίς τηλεδιοίκηση, χωρίς φωτοσήμανση, με κλειστό το δευτεροβάθμιο κέντρο της Καρόλου, σε έναν σιδηρόδρομο υποστελεχομένο και απαξιωμένο, ο Υπουργός, κατά την κυβέρνηση, δεν είχε την παραμικρή ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «συνεχείς παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης» και προσπάθειες «συγκάλυψης».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, σε ρόλο συντονιστή και ενορχηστρωτή, κατέστρωσαν από την αρχή ένα καλά οργανωμένο σχέδιο», είπε, υποστηρίζοντας πως αυτό το σχέδιο ξεκίνησε με την Εξεταστική Επιτροπή – «παρωδία» και συνεχίστηκε μετά τις διαδηλώσεις με το πολύ «καινοτόμο» σενάριο, να συμφωνήσει η ΝΔ στη «σύσταση επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση, αλλά χωρίς να γίνει προκαταρκτική εξέταση», «να ασκηθεί ποινική δίωξη, αλλά αθώος ο κ. Τριαντόπουλος».

Αυτό το νέο «μοντέλο», σημείωσε, αναμένεται να εφαρμοστεί και στην παραπομπή του κ. Καραμανλή, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της ΝΔ για προανακριτική «κέντημα» καθώς ο «Υπουργός των Τεμπών» απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη για την ασφάλεια των συγκοινωνιών. «Από τη συγκάλυψη περνάμε στην αμνήστευση», τόνισε, ενώ κατήγγειλε και τη διαδικασία ψηφοφορίας που αποφασίστηκε να γίνει ανά πρόταση και όχι ανά πρόσωπο και ανά αδίκημα έτσι ώστε να μην μπορεί κάθε βουλευτής να επιλέξει «ελεύθερα και αντικειμενικά».

«Η απόδοση Δικαιοσύνης απαιτεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα είναι δεσμευμένη να αναζητήσει την αλήθεια και να διερευνήσει πλήρως κάθε πτυχή αυτή της τραγωδίας. Και να αποδώσει πλήρεις ευθύνες όπου απαιτείται, όσο ψηλά και αν βρίσκονται οι υπεύθυνοι του εγκλήματος. Η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θα το κάνει», υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει σημασία μόνο τι θα υπερψηφιστεί σε αυτήν εδώ την αίθουσα αλλά και τι θα απορριφθεί, γιατί δημιουργεί ένα «δεδικασμένο».

Ως εκ τούτου εξήγησε, ότι η απόρριψη της πρότασης για κακούργημα που αφορά το πρόσωπο του Υπουργού Μεταφορών και το πρόσωπο του Πρωθυπουργού θα οδηγήσει στο κλείσιμο της υπόθεσης».

«Γι’ αυτό τον λόγο εμείς αποφασίσαμε να είμαστε συνεπείς στη μέχρι τώρα στάση μας. Να μην δώσουμε οδό διαφυγής στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Καραμανλη. Να μην επιτρέψουμε να λειτουργήσει η Βουλή ως πλυντήριο για τις ευθύνες αυτής της κυβέρνησης για το έγκλημα στα Τέμπη», είπε και δεσμεύτηκε ότι θα παλέψει «για έναν άλλο συσχετισμό» μέσα στην κοινωνία και το κοινοβούλιο με τον οποίο θα μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη, καλώντας τα άλλα κόμματα «έστω την ύστατη στιγμή, να κρατήσουν την υπόθεση ανοιχτή».