Ο Ιταλός πρωθυπουργός έκανε λόγο για το ενδεχόμενο ενός death spiral, του οποίου οι συνέπειες θα γινόταν περισσότερο πολιτικές από ό,τι οικονομικές.
Μιλώντας στη Guardian και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Monti δήλωσε ότι χωρίς μια επιτυχημένη έκβαση της Συνόδου, «θα υπάρξουν σταδιακά περισσότερες επιθέσεις κερδοσκόπων σε μεμονωμένες χώρες, ενώ τα πράγματα θα είναι πιο άσχημα για τις ασθενέστερες χώρες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιθέσεις θα επικεντρωθούν όχι μόνο στις χώρες που δεν σεβάστηκαν τους κανόνες της ΕΕ, αλλά επίσης και σε αυτές όπως η Ιταλία.
Ο Mόντι προειδοποίησε ότι «ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης θα βρεθεί να πρέπει να συνεχίσει με πολύ υψηλά επιτόκια, επηρεάζοντας έτσι τα κράτη και εμμέσως τις εταιρείες. Είναι ακριβώς το αντίθετο από ό,τι χρειαζόμαστε για την ανάπτυξη της οικονομίας».
Υπογραμμίζοντας το αποτέλεσμα ενδεχόμενος αποτυχίας των συνομιλιών, ο Monti δήλωσε πως αντιμετωπίζοντας την οικονομική παράλυση, η δυσφορία του κοινού προς την Ευρώπη θα μεγαλώνει, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο».
Και προσθέτει ότι για να βγούμε δυνατοί από αυτή την κρίση στην ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή οικονομία, χρειάζεται ακόμη περισσότερη ενοποίηση. Εάν η σύνοδος αποτύχει να επιλύσει άμεσα τα προβλήματα, η κοινή γνώμη αλλά επίσης και οι κυβερνήσεις και η Βουλή, θα στραφούν εναντίον αυτής της μεγαλύτερης ενοποίησης.
Δήλωσε δε πως η αρχή αυτής της διαδικασίας θα μπορούσε να γίνει ακόμη «και από το ιταλικό κοινοβούλιο, που παραδοσιακά είναι φιλοευρωπαϊκό και τώρα δεν είναι πια».
Τόνισε δε πως οι ηγέτες της ευρωζώνης εργάζονται σε ένα σχέδιο με σκοπό να ανακόψουν τη ροή της μετάδοσης της κρίσης χρέους, το οποίο μάλιστα έκρινε ως «απολύτως αναγκαία» έκβαση της συνόδου της επόμενης εβδομάδας.