«Αν μια χώρα, που νοικοκυρεύει τα του οίκου της, ζητήσει από τους μηχανισμούς στην ευρωζώνη μια βελτίωση, ώστε η χώρα αυτή να μη δανείζεται με τόσο υπερβολικό κόστος, είναι αυτό το αίτημα κάτι το αφύσικο;», διερωτήθηκε ο Μόντι.

 

Εξασφάλισε την έγκριση των εργασιακών μεταρρυθμίσεων

Θετική ήταν για την ιταλική κυβέρνηση η έκβαση και για τις άλλες δύο ψηφοφορίες εμπιστοσύνης ενώ, παράλληλα, κατάφερε να διασφαλίσει ότι εγκρίθηκε σειρά αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων για τα εργασιακά.

 
Το αποτέλεσμα θεωρείται ακόμη ότι θα ενισχύσει την θέση του βαλλόμενου στο εσωτερικό Μάριο Μόντι ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ όπου θα ζητήσει περισσότερα μέτρα για την ανάπτυξη και έναν μηχανισμό για την κάλυψη του κόστους δανεισμού της Ιταλίας.
 
Μία από τις πρώτες εξαγγελίες του Μόντι αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2011, η εργασιακή μεταρρύθμιση, ρυθμίζει επί το ευνοϊκότερο τη δυνατότητα των εργοδοτών στις απολύσεις, επεκτείνει τα επιδόματα ανεργίας από το 2017 και θέτει τέλος στην καθ’ υπέρβαση χρήση των ευέλικτων μορφών εργασίας, που επέτρεπε στους εργοδότες να μην προσλαμβάνουν εργαζόμενους με πλήρες ωράριο απασχόλησης.
 
Η εργασιακή μεταρρύθμιση του Μόντι είχε κατατεθεί προ τριών μηνών στο Κοινοβούλιο, έπειτα από μακρά διαπραγμάτευση με τα εργατικά σωματεία και την εργοδοσία, αλλά σύντομα χρειάσθηκε να αναθεωρηθεί, έπειτα από την πίεση των κομμάτων και τις ανησυχίες των συνδικάτων για αύξηση των απολύσεων, ή των εργοδοτών που φοβούνται αύξηση του κόστους εργασίας. 
 
Οι εργατικές ενώσεις ήδη έχουν οργανώσει πολυάριθμες κινητοποιήσεις κατά των προτεινόμενων αλλαγών.