Ο Ιταλός πρωθυπουργός θέλησε να αναφερθεί και στην προχθεσινή δήλωσή του, σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι “η μόνιμη εργασία είναι βαρετή”.
Συνομιλώντας με αναγνώστες της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα πρόσθεσε: “η φράση μπορεί, μακριά από τα συμφραζόμενα, να προκαλέσει παρανόηση. Αν εννοούμε, ως μόνιμη εργασία, μια δουλειά με προστασία και σταθερότητα, είναι οπωσδήποτε κάτι θετικό. Αλλά η παρέμβασή μου είχε σκοπό να εξηγηθεί ότι οι νέοι πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι δεν θα έχουν την ίδια ακριβώς δουλειά, με τον ίδιο εργοδότη και το ίδιο γραφείο, για όλη τους την ζωή, όπως συνέβαινε στην δική μου γενιά”.
Ο Μόντι υποστήριξε ότι “είναι καλό να συνηθίσουμε να αλλάζουμε εργοδότη, χώρα και είδος εργασίας. Δεν είναι κάτι που πρέπει να θεωρούμε κακό ή να βλέπουμε με τρόμο. Οι ιταλοί και οι νέοι όμως είναι υπερβολικά δύσπιστοι ως προς τις μετακινήσεις και τις αλλαγές”.
Σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση της αγοράς της εργασίας, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό και οικονομολόγο το μοντέλο που μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς είναι εκείνο της Δανίας “όπου ο εργαζόμενος τυγχάνει προστασίας”.
Όσο για την μέθοδο παροχής δανείων από τις τράπεζες, μιλώντας στην ηλεκτρονική πύλη της Λα Ρεπούμπλικα, ο Μόντι υπογράμμισε ότι “οι τραπεζικοί οργανισμοί δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν υπόψη μόνο την μονιμότητα της εργασίας αλλά και το ότι ένας εργαζόμενος καταφέρνει να αλλάξει διάφορες θέσεις, παράγοντας εισόδημα”.
Σε σχέση, τέλος, με το “άρθρο 18”, που προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις με πάνω από δεκαπέντε υπαλλήλους δεν μπορούν να απολύουν αν δεν υφίσταται βάσιμη αιτία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης δήλωσε ότι “δεν ξέρει αν θα τύχει εξέτασης ως τον Μάρτιο, όταν θα ληφθούν τα πρώτα μέτρα για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αλλά με τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται στην Ιταλία, αποθαρρύνει τόσο τις ντόπιες όσο και τις ξένες επενδύσεις”.