«Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά από τις δραματικές ημέρες της άνοιξης του 2010 και από το ταραγμένο καλοκαίρι του 2015» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ ο Πιέρ Μοσκοβισί, μην παραλείποντας να κάνει ακόμα μία ειδική μνεία στον ρόλο του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για την προώθηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, ειδικά «κάθε φορά που έχουμε πληγεί ή καθυστερήσει από τα πολλά εμπόδια που ήταν διάσπαρτα κατά μήκος της διαδρομής»
 
Όπως τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, «έχω εργαστεί πολύ καλά με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τα τελευταία χρόνια. Οι ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας έχουν καθοριστική σημασία για να προωθήσουμε τη διαδικασία προς τα εμπρός, κάθε φορά που έχουμε πληγεί ή καθυστερήσει από τα πολλά εμπόδια που ήταν διάσπαρτα κατά μήκος της διαδρομής. Και πάντα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια αυτά μαζί. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σκληρά ήταν τα τελευταία χρόνια για τον ελληνικό λαό, του οποίου οι τεράστιες θυσίες τώρα αποδίδουν».
 
Ακολούθως, ο Γάλλος υποστήριξε πως το προσεχές διάστημα αποτελεί το τελευταίο μέρος της μνημονιακής εποχής, σπεύδοντας ωστόσο να κάνει σαφές, τόσο πως πλήθος μνημονιακών δεσμεύσεων θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, όσο και πως το μνημόνιο θα διαδεχθεί ένα σαφές πρόγραμμα εποπτείας, που θα περιλαμβάνει σειρά «υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών».
 
«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι μετά το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα γίνει ξανά, από οικονομική άποψη, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Οι οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα εξακολουθήσουν να υλοποιούνται πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας κατάλληλος τύπος εποπτείας μετά το πρόγραμμα. Αλλά ας είμαστε σαφείς: δεν θα υπάρχουν πλέον “μνημόνια” και, υπό την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα αναληφθούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει πλέον ανάγκη για πολιτικές λιτότητας».
 

Βολές κατά του λαϊκισμού και υποσχέσεις για τη φορολόγηση

 
Παράλληλα,  ερωτηθείς για το κύμα λαϊκισμού στην Ε.Ε., ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε πως «αυτό θα το ξεπεράσουμε μόνο μέσω ισχυρών ενεργειών και καθοριστικών αποτελεσμάτων. Έχουμε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν από το τέλος της θητείας μας. Ας αξιοποιήσουμε -προτρέπει- αυτό το χρόνο για να πείσουμε όλους τους πολίτες μας για τα οφέλη και τη δυναμική της ΕΕ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για μας πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019».
 
Χρησιμοποιώντας ως αντιπαραδείγματα αυτά της Λε Πεν στη Γαλλία, την άνοδο του ξενοφοβικού και ακροδεξιό AfD στη Γερμανία, τη συμμετοχή της ακροδεξιάς σε βασικές κυβερνητικές θέσεις στην Αυστρία, την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ιταλία και την επέλαση του ρατσιστή Ορμπάν στην Ουγγαρία, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε πως «η απειλεί από τα ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα είναι πραγματικά και δεν δείχνει κανένα σημάδι μείωσης».
 
Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος πως οι παραπάνω εξελίξεις «είναι λιγότερο αποτέλεσμα όσων που κάναμε και περισσότερο αποτέλεσμα όσων δεν καταφέραμε να πράξουμε σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα», χαρακτηρίζοντας τα λαϊκιστικά κόμμα ως «κληρονομιά της κρίσης» και των αποκλίσεων που παραμένουν στην ευρωζώνη. Ο Γάλλος, προσδίδοντας στις δηλώσεις του προεκλογικό χαρακτήρα για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, έθεσε αυτό το ορόσημο ως χρονοδιάγραμμα για να προχωρήσει η ΕΕ σε «ισχυρές ενέργειες και καθοριστικά αποτελέσματα».
 
Δίνοντας μία γεύση για τα παραπάνω και αναφορικά με την εμβάθυνση της ΟΝΕ, ο Επίτροπος δήλωσε πως «επί του παρόντος οι εργασίες επικεντρώνονται στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, και συγκεκριμένα στην καθιέρωση ενός κοινού, ανοιχτού συστήματος για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης. Αυτοί είναι οι δύο τομείς που εντόπισαν οι ηγέτες της ευρωζώνης ως τους πλέον ώριμους για συμφωνία. Όμως, η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς δεν πρέπει να σημαίνει ότι θα αποκλίνουμε από τις άλλες προτεραιότητες: να καταστήσουμε τη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ πιο αποτελεσματική και δημοκρατική, και να καταπολεμήσουμε τις αποκλίσεις εντός της ευρωζώνης μέσω μιας λειτουργικής δημοσιονομικής σταθεροποίησης».
 
Παράλληλα, ο Π. Μοσκοβισί επανέλαβε για ακόμα μία φορά τον καταγγελτικό του λόγο για την φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή, τα οποία χαρακτήρισε παγκόσμια φαινόμενα και υπογράμμισε πως έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για την αντιμετώπισή τους, επικεντρώθηκε σε δύο προτάσεις «καίριες για την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου, πιο ανταγωνιστικού εταιρικού φορολογικού συστήματος στην Ευρώπη». Συγκεκριμένα, στην κοινή ενοποιημένη βάση εταιρικής φορολόγησης, προαναγγέλλοντας μια «αποτελεσματικότερη φορολόγηση των συχνά τεράστιων κερδών» των ψηφιακών γιγάντων στην Ευρώπη, καθώς και στην εμβάθυνση της ΟΝΕ όπως την περιέγραψε.
 
«Το “παράθυρο ευκαιρίας” που έχουμε μπροστά μας για να λάβουμε μια αξιόπιστη σειρά αποφάσεων για την εμβάθυνση της ΟΝΕ είναι όλο και στενότερο. Θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όχι περισσότερο από αυτό. Επομένως, πρέπει τώρα να επιταχύνουμε το έργο μας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» υπογράμμισε.