Ο Burak Ağarmış, δηλώνει στο οπτικοακουστικό μήνυμά του με ημερομηνία 10/1/2022, το οποίο λάβαμε μέσω της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατουμένους σε Τουρκία και Κουρδιστάν: «Είμαι ένας επαναστάτης κρατούμενος στη φυλακή του Μαλανδρίνου, για περίπου 2 χρόνια. Είμαι καταδικασμένος για την υπόθεση του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος Μετώπου DHKP-C. Στις 7 Ιανουαρίου 2022 έγινε παραπομπή στο κέντρο υγείας που βρίσκεται στο χωριό Λοιδωρίκι, 15 λεπτά μακριά από τη φυλακή, για να γίνει η δεύτερη δόση του εμβολίου, κατά του Covid-19. Οι αστυνομικοί που ήρθαν για τη μεταγωγή θέλησαν να μου κάνουν γυμνό σωματικό έλεγχο επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Δεν δέχτηκα το γυμνό σωματικό έλεγχο και γι’αυτό δεν με μετέφεραν στο κέντρο υγείας. Άρα δεν εμβολιάστηκα. Έτσι μου αφαιρέσαν το δικαίωμά μου στην υγεία, το δικαίωμά μου στη θεραπεία. Το γεγονός αυτό έχει ξανασυμβεί. Δεν με πήγαν στο νοσοκομείο για οφθαλμολογική εξέταση γιατί δεν δεχόμουν το βασανιστήριο του γυμνού ελέγχου».

Εξηγεί ότι δεν δέχτηκε τον γυμνό έλεγχο, «γιατί είναι προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πολιτικής μας ταυτότητας. Η γυμνή έρευνα είναι ένα απάνθρωπο βασανιστήριο που ταπεινώνει τους κρατούμενους. Είναι εξευτελιστικό να σε ξεγυμνώνουν στο όνομα μιας έρευνας. Η εφαρμογή του γυμνού σωματικού ελέγχου είναι μια κληρονομιά από τον ναζισμό. Όσους φυλάκιζαν στα στρατόπεδα τους, με το που έμπαιναν τους ανάγκαζαν να γδυθούν και να παρατάσσονται. Οι κρατούμενοι κάτω από αυτές τις πιέσεις βασανίστηκαν. Τώρα το ίδιο κάνουν οι ιμπεριαλιστές και οι συνεργάτες τους οι φασιστικές κυβερνήσεις. Κάποιος άνθρωπος που συλλαμβάνεται και οδηγείται στη φυλακή υποβάλλεται στα ίδια βασανιστήρια. Η έρευνα είναι καθαρά δικαιολογία, σκοπός δεν είναι να ψάξουνε, αλλά να συντρίψουνε την προσωπικότητα του κρατούμενου, να τον εξευτελίσουνε. Στόχος είναι να παραδοθεί η θέληση του κρατούμενου. Εάν η αστυνομία πρόκειται να ψάξει για ασφάλεια, υπάρχουν τεχνολογικές συσκευές, όπως ανιχνευτές ευαίσθητοι σε εργαλεία διάτρησης, κοπής και μετάλλου, μηχανήματα x-ray, που έχουν δημιουργηθεί, για το σκοπό αυτό. Αυτές οι συσκευές ανήκουν τόσο στην αστυνομία όσο και στη διοίκηση των φυλακών. Αυτές οι συσκευές είναι διαθέσιμες σε όλες τις φυλακές. Η έρευνα μπορεί να γίνει με αυτές τις συσκευές. Το να κάνεις γυμνό σωματικό έλεγχο δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια. Αποτελεί μια από τις πιο άθλιες μεθόδους βασανιστηρίων της αστυνομίας. Αφού αφαιρούν με τη βία όλα τα ρούχα από τον κρατούμενο, μετά καλείται να φορέσει ξανά όλα του τα ρούχα, πολλές φορές χωρίς καν να κάνουν έρευνα».

«Τα βασανιστήρια είναι έγκλημα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Να δοθεί τέλος στα βασανιστήρια. Να σταματήσει ο γυμνός σωματικός έλεγχος. Κάτω ο φασισμός, ζήτω ο αγώνας μας» καταλήγει στο μήνυμά του από τις Φυλακές Μαλανδρίνου.

Στην προσπάθεια μας να επιβεβαιώσουμε το περιστατικό επικοινωνήσαμε με τη διεύθυνση των φυλακών, που μας ανέφερε πως έπραξε σύμφωνα με τον κανονισμό, για τον οποίο μας παρέπεμψε στο αρμόδιο υπουργείο. Το γραφείο Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μας παρέπεμψε με τη σειρά του στη Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, δηλώνοντας αναρμόδιο για το καθεστώς των φυλακών. Παρά τις προσπάθειές μας, η Γ.Γ.Α.Π. δεν αποκρίθηκε τελικά στο αίτημα μας για επικοινωνία.

«Ο γυμνός σωματικός έλεγχος είναι ένα απάνθρωπο, εξευτελιστικό βασανιστήριο και έγκλημα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Ακολουθεί προηγούμενη καταγγελία, με ημερομηνία 8/1/2022, την οποία υπογράφουν από κοινού οι πολιτικοί κρατούμενοι Ali Ercan Gökoğlu, Burak Ağarmış, Hasan Kaya, Sinan Cam από τις φυλακές Μαλανδρίνου:

«Ο γυμνός σωματικός έλεγχος είναι ένα απάνθρωπο, εξευτελιστικό βασανιστήριο. Είναι έγκλημα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η αστυνομία μεταγωγών, θέλει να επιβάλλει γυμνό έλεγχο σε κρατούμενους που παραπέμπονται, στο νοσοκομείο για το εμβόλιο του Covid-19.

Είμαστε πολιτικοί κρατούμενοι που καταδικάστηκαν για την υπόθεση του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου. Κατά τη μεταφορά στο νοσοκομείο για τη διαδικασία του εμβολιασμού κατά του Covid 19, η αστυνομία στη μεταγωγή προσπάθησε να επιβάλλει γυμνό σωματικό έλεγχο, με την αιτιολογία των λόγων ασφαλείας.

Ο γυμνός σωματικός έλεγχος δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια. Το να ψάχνεις ξεγυμνώνοντάς τους κρατούμενους είναι ένα απάνθρωπο, ταπεινωτικό βασανιστήριο που τους εξευτελίζει. Τα βασανιστήρια είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Εάν η αστυνομία πρόκειται να ψάξει για ασφάλεια, υπάρχουν ηλεκτρονικές συσκευές (που εντοπίζουν αιχμηρά αντικείμενα και μέταλλα) και έχουν δημιουργηθεί για αυτό. Και ενώ αυτές οι συσκευές είναι διαθέσιμες τόσο στη διοίκηση των φυλακών όσο και στην αστυνομία, το να ξεγυμνώνετε τους κρατούμενους στο όνομα της έρευνας είναι βασανιστήριο.

Ως πολιτικοί κρατούμενοι, οι επαναστάτες σε όλο τον κόσμο αντιστάθηκαν και συνεχίζουν να αντιστέκονται στις απεχθείς μεθόδους βασανιστηρίων της αστυνομίας, των στρατιωτών και των διοικήσεων των φυλακών, ξεγυμνώνοντάς τους στο όνομα της έρευνας.

Εν κατακλείδι
1- Ο γυμνός σωματικός έλεγχος δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια. Είναι μια από τις αποκρουστικές μεθόδους βασανιστηρίων της αστυνομίας.
2- Η αστυνομία χρησιμοποιεί συσκευές ασφαλείας x-ray και με αυτόν τρόπο μπορεί να ελέγξει αν υπάρχουν μεταλλικά και αιχμηρά αντικείμενα στην κατοχή κάποιου.
3- Στις 07.01.2022, οι αστυνομικοί μεταγωγής δεν μετέφεραν τον Burak Ağarmış στο νοσοκομείο επειδή αντιτάχθηκε στο βασανιστήριο του γυμνού σωματικού ελέγχου. Οι αστυνομικοί αυτοί διέπραξαν αδίκημα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και γι’αυτό κάνουμε μήνυση εναντίον αυτών των αστυνομικών».