Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην καθαριότητα των δήμων αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς δεν την ικανοποίησε η νέα βελτιωμένη πρόταση του πρωθυπουργού κατά τη συνάντησή τους, το πρωί της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές το προσωπικό ασφαλείας θα είναι αυξημένο, λόγω και των ακραίων καιρικών συνθηκών.
 
Οι συνδικαλιστές αποφάσισαν αποκλεισμό αμαξοστασίων, 24ωρη απεργία την Πέμπτη και νέα συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, οι βελτιώσεις που πρότεινε η κυβέρνηση δεν διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας.
 
Συγκεκριμένα, η πρόταση αποτελούταν από τέσσερα σημεία:
 
1. Πλήρης απαλοιφή του ηλικιακού ορίου για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.
2. Μοριοδότηση των υφιστάμενων συμβασιούχων εργαζόμενων.
3. Οι θέσεις που θα προκηρυχτούν θα είναι περισσότερες από τις περίπου 2.500 θέσεις που έχουν ζητήσει μέχρι τώρα οι δήμοι.
4. Δέσμευση της κυβέρνησης ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.
 

«Δεν αρκούν οι βελτιωμένες προτάσεις»

 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκο Τράκα «οι βελτιωμένες προτάσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Θα υπάρχουν χιλιαδες απολύσεις συμβασιούχων. Συνεχίζουμε μέχρι Πέμπτη οπότε και θα συνεδριάσουμε μετά το συλλαλητήριο. Δίνουμε τη μάχη για την υιοθέτηση της δικής μας πρότασης». Παράλληλα, προανήγγειλε ότι «το προσωπικό ασφαλείας θα είναι αυξημένο για να μην υπάρχουν προβλήματα στην δημόσια υγείας».
 
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωση με την οποία παραθέτει τους λόγους τις απεργίας η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, δεν διασφαλίζει ούτε τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων ούτε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας. «Η κυβέρνηση με τις προτάσεις της προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Μεταθέτει το πρόβλημα στους δημάρχους και σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζεται η προκήρυξη ακόμα και των 2.500 θέσεων εργασίας», τονίζει.
 

 
Παρά ταύτα, την Τρίτη στη Βουλή εγκρίθηκε η τροπολογία με τις κυβερνητικές ψήφους, με την αντιπολίτευση πλη Ένωσης Κεντρώων και Χρυσής Αυγής, που ψήφισαν «παρών», να καταψηφίζουν.
 
Η τροπολογία με τίτλο «Επανακαθορισμός του πλαισίου παροχής υπηρεσιών καθαριότητας των Ο.Τ.Α α΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών» εντάχθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και προβλέπει την υπογραφή νέων συμβάσεων για όσους εργάζονται ήδη ως συμβασιούχοι, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρμόδιοι Δήμοι θα προχωρήσουν στις συμβάσεις και θα καλύψουν τις αναγκαίες πιστώσεις.


Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον Αλ. Τσίπρα (Sooc) 

Το γεγονός πάντως πως μετά τη συνάντηση με την κυβέρνηση, η αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΕ εμφανίστηκε ικανοποιημένη, πριν ακολούθως καταλήξει στη συνέχιση των κινητοποιήσεων, έριξε λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση να επιτίθεται ξεκάθαρα κατά της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την πως κάνει ότι μπορεί για να μπουν οι ιδιώτες στην καθαριότητα.
 

«Σκουπιδοπόλεμος» με γεμάτους κάδους

 
«Ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της ΔΑΚΕ, επενδύει πολιτικά στα σκουπίδια και επικροτεί τη μετατροπή της χώρας σε σκουπιδότοπο εν μέσω καύσωνα, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία. Οι συνδικαλιστές της ΝΔ άλλαξαν στάση και ενώ ήταν “κατά” της απεργίας σήμερα ψήφισαν “λευκό”, προκειμένου να μην ανασταλεί η κινητοποίηση των εργαζομένων» σχολίασε το απόγευμα της Τρίτης ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο μετά την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
 
«Η ΝΔ και ο αντιπρόεδρός της, Άδωνις Γεωργιάδης, ομολογούν με θράσος πως θέλουν ιδιώτες εργολάβους στην αποκομιδή των σκουπιδιών, ταυτιζόμενοι πλήρως με επιχειρηματικά συμφέροντα. Όλοι, πλέον, γνωρίζουν ότι οι λέξεις “ΝΔ” και “εργολάβοι” ταυτίζονται» συμπλήρωσε το κυβερνών κόμμα.
 
«Την ώρα που η κυβέρνηση προσφέρει την επιπλέον μοριοδότηση (μπόνους) και την απάλειψη των ορίων ηλικίας για τους υφιστάμενους συμβασιούχους στον τομέα καθαριότητας των δήμων, σχετικά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, κάποιοι από τη ΝΔ παίζουν βρώμικο παιχνίδι με επαγγελματίες συνδικαλιστές για λογαριασμό ιδιωτικών συμφερόντων» δήλωσε από τη μεριά του μικρότερου εταίρου της κυβέρνησης η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.
 
«Στην πράξη, οι εν λόγω κύκλοι της Ν.Δ. σε αγαστή σύμπνοια με τους επαγγελματίες συνδικαλιστές, προαναγγέλλουν την είσοδο ιδιωτικών εργολαβικών εταιρειών στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η κ. Παπαδοπούλου.
 
Με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Β. Κικίλιας απάντησε στην κυβέρνηση:
 
«Η ΝΔ δια του προέδρου της Κ.Μητσοτακη έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί για το θέμα των συμβασιούχων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σταματήσει τα παιχνίδια και να αναλάβει τις ευθύνες της», έγραψε ο Β. Κικίλιας.
 

 

 
Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία να μην μεταφέρει αλλού τις δικές της βαριές ευθύνες, τονίζοντας σε ανακοίνωή της πως η κυβέρνηση έχει «την πολύ μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή χαοτική κατάσταση».
 
Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως «είναι προφανές ότι κανείς δεν την πιστεύει, καθώς έχει απωλέσει κάθε στοιχειώδη αξιοπιστία στο διάλογό της με τους ίδιους τους εργαζόμενους». Σημείωσε δε ότι έχει εκφράσει ξεκάθαρη θέση με τη δήλωση του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη «για την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αποκομιδή των σκουπιδιών που ταλαιπωρεί και επιβαρύνει τους πολίτες».
 
Η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να εφαρμόσει «το σύνολο των προτάσεων της Νέας  Δημοκρατίας που οδηγούν στη λύση του προβλήματος».
 
«Με την ψήφο του κ. Μητσοτάκη, η χώρα βυθίζεται στα σκουπίδια» τόνισε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM». Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ακολουθεί «ανεύθυνη, ανάλγητη και καταστροφική πολιτική» και αναδεικνύεται σε «πρωταθλήτρια υποκρισίας και ανευθυνότητας».
  
Αναφερόμενος στη διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ μίλησε για «παραλυτικές», «αγκυλωτικές» καταστάσεις και «πολιτικές σκοπιμότητες», είπε ότι στους εργαζόμενους το κλίμα δεν είναι το ίδιο και εκτίμησε ότι την Παρασκευή θα έχει λήξει το πρόβλημα με τα σκουπίδια.
 

Νομοθετικές βελτιώσεις από την κυβέρνηση

 
Την ώρα που η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσιζε την συνέχιση των κινητοποιήσεων, στη Βουλή ελάμβανε το «πράσινο φως» η τροπολογία της κυβέρνησης για τους συμβαιούχους που είχε κατατεθεί στο αθλητικό νομοσχέδιο. Βάση των βελτιώσεων που προστέθηκαν στην τροπολογία:
 
α) απαλείφεται πλήρως το όριο ηλικίας των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν θέσεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων κατά τους επικείμενους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, ώστε να μην αποκλειστεί από τους διαγωνισμούς κανένας «παρατασιούχος».
 
β) γίνεται επίκληση της νομολογίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αποσαφηνίζεται ότι οι δήμοι μέχρι να να προβούν στις προσλήψεις νέου προσωπικού, μέσω των διαδικασιών ΑΣΕΠ, «οφείλουν να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες με ίδια μέσα». Πρόκειται για πρόβλεψη που έχει στόχο αφενός να παροτρύνει τους δήμους να προχωρήσουν οι διαδικασίες για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αλλά και να αποτρέψει εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.

 
«Το όριο ηλικίας το καταργήσαμε, περισσότερες από 2.500 θέσεις υποσχεθήκαμε. Το μόνο που δεν κάναμε γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να μονιμοποιήσουμε προσωπικά κάθε έναν από τους συμβασιούχους», φέρεται να υποστήριξε ανώτατη κυβερνητική πηγή με άριστη γνώση των διαμειφθέντων στην διαπραγμάτευση  σύμφωνα με το News247, εκτιμώντας ότι «δεν έχουν λόγο να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, καθώς ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματά τους».
 
Όπως αναφέρεται, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ δεν ήραν χθες την απεργία για λόγους τακτικής, που σχετίζονται με την γνωστή συνδικαλιστική πρακτική να επιχειρείται το μέγιστο δυνατό όφελος ως τη δωδεκάτη ώρα -και πως θα το πράξουν στην αυριανή τους συνεδρίαση. Διαφορετικά, όπως τονίζουν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «ο νόμος δίνει δυνατότητες για να κινηθεί η κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει την δημόσια υγεία», χωρίς το πλάνο αυτό να περιλαμβάνει επιστρέτευση ή ανάθεση σε ιδιώτες.
 

Μερική αποκομιδή σε δήμους

 
Σύμφωνα με συνδικαλιστές που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων περνάει στον ΧΥΤΑ Φυλής ένα 15% των απορριματοφόρων με αστικά απορρίματα. Όπως αναφέρεται, από τους 66 δήμους της Αττικής, πέντε με έξι εκτελούν κανονικά δρομολόγια, ενώ άλλοι δέκα υποαπεργούν.
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τους δήμους ανά την Ελλάδα, σε μερική αποκομιδή σκουπιδιών προχωρούν ήδη στους δήμους Βόλου, Πατρέων, Κέρκυρας, Νέας Ιωνίας, Τήνου, Ηρακλείου, Καβάλας, καθώς και στη Θεσσαλονίκη.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως για την Αθήνα, ο δήμαρχος Καμίνης χαρακτήρισε την απόφαση για συνέχιση κινητοποιήσεων «άστοχη και υπερβολική», προκαλώντας την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου Πέτρου Κωνσταντίνου που καταδίκασε «τα απεργοσπαστικά καλέσματα και την κινδυνολογία για τη δημόσια υγεία» του δημάρχου.
 
«Παρά τα επιμέρους προβλήματά της, η ρύθμιση που εγκρίθηκε από τη Βουλή ικανοποιεί ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων της ομοσπονδίας» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων καλώντας τους εργαζόμενους «να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους» καθώς «μόνο έτσι θα υπηρετήσουν την αποστολή τους και δεν θα έρθουν αντιμέτωποι με την κοινωνία».