Μετά το Πάσχα θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο για την εξομάλυνση του προβλήματος που έχει προκύψει με τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας
Menelaos Myrillas / SOOC
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός τόνισε ότι θα εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών.
Ο κ. Μπαλτάς απηύθυνε έκκληση στις Αρχιτεκτονικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης να τηρήσουν τις φετινές μετεγγραφές, καθώς το ακαδημαϊκό έτος βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του.
Ο υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα υπερπληθυσμού που προκλήθηκε από το κύμα μετεγγραφών στις δύο πανεπιστημιακές σχολές, σχολιάζοντας ότι προήλθε από «απαράδεκτες υποσχέσεις, που στηρίχθηκαν σε ψηφοθηρικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα κεντρικά και να αδειάσουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια».
«Η Πολιτεία προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, με στέγαση και τροφή, όμως δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορούν να γίνουν πολλά» σημείωσε.
Ο κ. Μπαλτάς εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα πανεπιστήμια θα τηρήσουν τις μετεγγραφές που έχουν κάνει, αφού έχουν ήδη κάνει τις εγγραφές των φοιτητών».
«Για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, το υπουργείο έχει προετοιμαστεί για λιγότερες μετεγγραφές, όμως ζητάμε από τα Πανεπιστήμια να κάνουν δεκτές τις μεταγραφές τις φετινές» επανέλαβε ο υπουργός.
Το ΣτΕ με απόφαση-βόμβα βάζει πλαφόν στις μετεγγραφές φοιτητών στις σχολές.
Το πλαφόν θα καθορίζεται από τις σχολές (και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% για κάθε ακαδημαϊκό έτος) και θα αφορά μόνο σε δύο κατηγορίες φοιτητών: αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και αυτούς που έχουν ανυπέρβλητη οικονομική δυσχέρεια, ενώ κανένα άλλο κοινωνικό κριτήριο δεν ισχύει, όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και ορφανοί.