«Σύμφωνα με σαφείς πληροφορίες που ήρθαν στο φως, ορισμένοι αξιωματικοί στην υπηρεσία του στρατού είχαν εμπλακεί στη αποτρόπαια συνωμοσία για την ανατροπή του συστήματος της δημοκρατικής κυβέρνησης», δήλωσε ο ταξίαρχος Μουχάμαντ Μασούντ Ραζάκ στους δημοσιογράφους.
Ο ταξίαρχος είπε ότι τα ονόματα των αξιωματικών έγιναν γνωστά. Ορισμένοι κρατούνται και θα προσαχθούν ενώπιον του στρατιωτικού δικαστηρίου τόνισε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι «φανατικοί» ένοπλοι ισλαμιστές που έχουν διασυνδέσεις με το στρατό, ίσως προσπαθήσουν να ανατρέψουν την Χασίνα.
«Μια ομάδα φανατικών αξιωματικών αποπειράθηκε να ανατρέψει τη δημοκρατική κυβέρνηση. Η απόπειρά τους απετράπη με τις συντονισμένες προσπάθειες στρατιωτών των ενόπλων δυνάμεων, πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι η απόπειρα του πραξικοπήματος είχε υποκινηθεί από υπηκόους του Μπανγκλαντές που βρίσκονται στο εξωτερικό και φανατικά θρησκευόμενους αξιωματικούς», είπε ο ταξίαρχος Ραζάκ.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, δύο απόστρατοι αξιωματικοί, μεταξύ τους ένας συνταγματάρχης, συνελήφθησαν σε σχέση με την απόπειρα αυτή. Ένας εν ενεργεία αξιωματικός, ο διοικητής Σιέντ Ζιαούλ Χακ, κατηγορήθηκε ως ένας από τους διοργανωτές της απόπειρας.
Διαρκής φόβος για εκτροπή
Η Χασίνα ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2009 και έκτοτε αντιμετωπίζει απειλές από ισλαμιστικές και άλλες ριζοσπαστικές οργανώσεις.
Μια στάση στις παραστρατιωτικές δυνάμεις της χώρας το Φεβρουάριο του 2009 ξέσπασε στη Ντάκα και εξαπλώθηκε σε ακόμη 12 πόλεις, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 70 άνθρωποι, μεταξύ του 51 αξιωματικοί του στρατού.
Η στάση κατεστάλη δύο ημέρες αργότερα αλλά έκτοτε η χώρα ζει με το φόβο νέων εξεγέρσεων.
Το Μπανγκλαντές έχει πλούσιο ιστορικό στα πραξικοπήματα μετά την ανεξαρτησία του το 1971, με στρατηγούς του στρατού να διοικούν τη χώρα αυτή της νότιας Ασίας επί 15 χρόνια μέχρι το τέλος του 1990