Οι βουλευτές της Ν.Δ. αντιλαμβάνονται ότι η πλήρης ταύτισή τους με τις επιλογές του Μαξίμου μπορεί σε ενδεχόμενο εκλογών να τους αφήσει εκτός επόμενης Βουλής, και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις Σαμαρά, προσπαθούν να αυτονομηθούν
Εντονη δυσφορία στην κυβέρνηση, αλλά και κινδύνους μείζονος πολιτικής αποσταθεροποίησης, προκαλεί η υπαναχώρηση της τρόικας σε τρία ζωτικής σημασίας θέματα.
Η ξαφνική απαίτησή της για λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ το 2014, η μετάθεση των αποφάσεων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους σε χρόνο μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και η μη εφαρμογή της απόφασης για χρονική μετάθεση της λήξης των ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα (ANFA’s) που θα κάλυπτε τμήμα του κενού χρηματοδότησης για το προσεχές έτος, συνθέτουν ένα σκηνικό κρίσης στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Ξεκίνησαν οι διαφοροποιήσεις
Σε πρωταγωνιστικό ρόλο, γράφει η Μαρίνα Μάνη στο capital.gr βρίσκονται οι βουλευτές της ΝΔ καθώς φοβούνται ότι θα έχουν… την «τύχη» των 130 πρώην συναδέλφων τους του ΠΑΣΟΚ που έχασαν τις έδρες τους στις περσινές εκλογές.
Το άρθρο συνοψίζει τη δραστηριότητα των κυβερνητικών βουλευτών:
– 60 βουλευτές της ΝΔ, υπό τον Δάνη Τζιαντζή, κατέθεσαν χθες ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα. Πλην της Ντόρας Μπακογιάννη και του Βύρωνα Πολύδωρα, οι υπόλοιποι 58 εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές, οπότε το κίνητρο είναι προφανές.
Το αδύνατο σημείο της κίνησής τους είναι πως εάν μειωθούν οι εν λόγω συντελεστές, το κόστος θα το φορτωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα αστικά κέντρα, δεδομένου ότι το ΥΠΟΙΚ προβάλλει ως επιχείρημα τα έσοδα που έχουν προϋπολογισθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
– 55 βουλευτές της ΝΔ, υπό τον Γιώργο Βλάχο, ζητούν με ερώτησή τους στον Γιάννη Στουρνάρα να καταβληθεί προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης με βάση εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια.
– 32 βουλευτές της ΝΔ, υπό τον Ηλία Βλαχογιάννη, κατέθεσαν ερώτηση στον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή. Τι ζητούν; Να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής το οποίο τελεί υπό κατάληψη από εργαζομένους της πρώην ΕΡΤ.
– 34 βουλευτές και από ΝΔ και από ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν χθες τροπολογία για την καταβολή επιδόματος ανεργίας στους εποχικούς υπαλλήλους.
Πώς αντιμετωπίζει το Μαξίμου αυτές τις ενέργειες; Όχι εχθρικά, καθώς, όπως σημειώνει παράγοντάς του, “σε αυτή τη φάση λειτουργούν ενισχυτικά στην διαπραγμάτευση με την τρόικα”, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Και η Ντόρα δεν θέλει νέα μέτρα
Έχει έρθει η ώρα για πολιτική διαπραγμάτευση, καθώς ο ελληνικός λαός «δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα», δήλωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τις πληροφορίες ότι η Τρόικα ζητάει νέα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2014, παραδεχόμενη ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει.
«Ήρθε η ώρα να πούμε καθαρές κουβέντες» είπε στο ΣΚΑΪ η κυρία Μπακογιάννη προσθέτοντας, «πρέπει οι δανειστές να καταλάβουν ότι είμαστε στα όριά μας, αν θέλουν η Ελλάδα να μη βουλιάξει, πρέπει να δείξουν ότι υπάρχει κατανόηση στα προβλήματα του λαού».
Κυρ. Μητσοτάκης: Υπαναχώρηση της τρόικας σε κάποια ζητήματα
Για υπαναχώρηση της τρόικας σε μια σειρά από ζητήματα που είχαν συμφωνηθεί για το χρηματοδοτικό κενό έκανε λόγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν άλλα φορολογικά και οριζόντια μέτρα.
«Και να τα εισηγείτο η κυβέρνηση η Βουλή δεν θα τα ψήφιζε», ανέφερε.
Επισήμανε ακόμη ότι είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση έχει επιχειρήματα στη διαπραγμάτευση, εστιάζοντας στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Η κυβέρνηση ποντάρει επικοινωνιακά στη δόση
Προτεραιότητα δίδεται στην δόση 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τις αποφάσεις του Ιουλίου. «Αν λειανθούν οι αντιδράσεις και εγκριθεί από το EWG θα αλλάξει λίγο το κλίμα και στο εσωτερικό», εκτιμά αρμόδια πηγή.
Τα «αγκάθια» είναι όμως πολλά και σε αυτό το πεδίο: συνδέεται με τέσσερα προαπαιτούμενα (αναδιάρθρωση αμυντικών βιομηχανιών, διαθεσιμότητα, κώδικας δικηγόρων, αποπληρωμή χρεών προς ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ).
Παρά την πληθώρα τεχνικών συναντήσεων που έχουν προηγηθεί, ειδικά στις αμυντικές βιομηχανίες, η διάσταση απόψεων παραμένει και – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – ως αιτία αναφέρεται η σκληρή στάση της τρόικας. Το ζήτημα σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ πιθανότατα θα συζητηθεί σήμερα σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κ. Γ Στουρνάρα και της Τρόικας.
Η άφιξη των επικεφαλής της τρόικας τοποθετείται πλέον στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και οι καθυστερήσεις φαίνεται να ρίχνουν τη μπάλα στο γήπεδο των πιστωτών. Γι’ αυτό το λόγο το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να πατήσει γκάζι με αλλεπάλληλες συσκέψεις και στόχο όσο το δυνατό περισσότερα μέτωπα να κλείσουν πριν επανέλθει η τρόικα και κυρίως, όταν έρθουν να μη «ριζώσουν» στην Ελλάδα.
Ενδεχομένο νέο πακέτο μέτρων, εκτιμά η «Καθημερινή», είναι δεδομένο πως θα αποσταθεροποιούσε πλήρως την κυβέρνηση, καθώς οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν βασίσει το σύνολο της πολιτικής τους στρατηγικής στη γραμμή «όχι νέα μέτρα».
Σε αντίθεση με τις παραδοχές του Ιουλίου, όταν και είχε συμφωνηθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, τον Σεπτέμβριο η τρόικα ζήτησε από την ελληνική πλευρά να λάβει νέα μέτρα άνω των 3 δισ., προκαλώντας σοκ όχι μόνο στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στο Μαξίμου, που έχει ενεργή εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.
Το θέμα των οριζόντιων παρεμβάσεων, η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήσει να το «γειώσει» εν τη γενέσει. Οι διαβεβαιώσεις για μη λήψη οριζόντιων μέτρων σε μισθούς και συντάξεις τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά όσο και δια στόματος υπουργού Οικονομικών είναι αλλεπάλληλες. Αν και αναδεικνύονται κυρίως οι κύριες συντάξεις…
Υπάρχουν, μάλιστα, ορισμένες πληροφορίες ότι οι διαρκείς αναφορές για μη λήψη μέτρων έχουν ενοχλήσει κυρίως την πλευρά του ΔΝΤ, αναφέρει άρθρο του Euro2day.
Όλα θα επιλυθούν σε… ανώτερο επίπεδο
«Ούτε Κίνα μπορούμε να γίνουμε, ούτε μπορούμε να είμαστε υπό επιτροπεία μέχρι το 2030 και το 2040» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης σε κατ΄ιδίαν συνομιλία,
αναφέρει το naftemporiki.gr.
Το μεγάλο αγκάθι από πλευράς τρόικας είναι η πρόβλεψη για δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. εντός του 2014 και 4,5 δισ. το 2015 και η απαίτηση για ανεύρεση τρόπων για των κάλυψή του. Ακόμη και να τα βρουν κυβέρνηση και τρόικα στο ύψος του ποσού θεωρείται πολύ δύσκολο η κάλυψή του να γίνει χωρίς τη λήψη και νέων μέτρων.
Την επίλυση των ανοικτών οικονομικών ζητημάτων επιδεινώνει το κλίμα έντασης στις σχέσεις Αθήνας – τρόικας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τη… μονομερή απόφαση της Αθήνας ως προς το επίδομα θέρμανσης, την οποία απέδωσαν σε επικοινωνιακούς τακτικισμούς
Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα και πάλι τον Νοέμβριο ή το αργότερο τον Δεκέμβριο, χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες όπως και πέρσι τέτοιο καιρό, θα υπάρξει μία «πολιτική απόφαση» μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το δάνειο που θα πρέπει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2016 και την φόρμουλα για την αναδιάρθρωση με επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ένα ενδιαφέρον ά
ρθρο του για το τι και το πώς της διαπραγμάτευσης ο Γιάννης Αγγέλης στο capital.gr.
Όσο για την ελληνική κυβέρνηση αυτή έχει ρόλο μέχρι τότε αλλά αυτός δεν ξεπερνά τα όρια του να βρει τρόπο να καλύψει το δημοσιονομικό «κενό» του 2014 στο οποίο η τρόικα δεν ανακατεύεται… Είναι και αυτό μέρος της πολιτικής συμφωνίας.