Όπως αποφάσισαν οι αγρότες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στη Νίκαια, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν πρόκειται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, εκτός και αν πάρει πίσω τα μέτρα για το ασφαλιστικό Συγκεκριμένα, Το μπλόκο της Νίκαιας αποφάσισε καθημερινούς 6ωρους αποκλεισμούς με τον Βαγγέλη Μπούτα να δηλώνει ότι δεν συζητά με τον πρωθυπουργό αν δεν αποσυρθεί το Ασφαλιστικό.
Ο Δημήτρης Παπαδάκης, δήλωσε από τη Σίνδο ότι οι αγρότες συνεχίζουν τον αγώνα τους και δεν θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, αν δεν αποσυρθεί το ασφαλιστικό και το φορολογικό. «Αποφασίστηκε ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Καμία συνάντηση με τον πρωθυπουργό μέχρι να αποσυρθεί το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Θέλουμε δεσμεύσεις και από τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων για τη στάση που θα τηρήσουν. Κλιμακώνουμε τον αγώνα και συνεχίζουμε»
Στο μέτωπο των κινητοποιήσεων, τη Δευτέρα, έκλεισαν η Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας, Αθηνών – Πατρών, Πατρών – Πύργου, Αντιρρίου – Ιωαννίνων.
Αγρότες από διάφορα χωριά του νομού Τρικάλων, αναμένεται σήμερα Τρίτη, να ενισχύσουν το μπλόκο της Νίκαιας.
Μπλόκα υπάρχουν επίσης στο τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών, στα Κερδύλλια επί της Εγνατίας Οδού, καθώς και σε Δράμα, Χαλκιδική, Γρεβενά, Κοζάνη, Κιλκίς και Πιερία, Τέμπη και Μαγνησία.
Τις κινητοποιήσεις κλιμακώνουν και οι αγρότες σε Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, αλλά και Νάξο. Στον χορό της διαμαρτυρίας μπαίνουν από την Τρίτη και οι αγρότες της Ζακύνθου, οι οποίοι αποφάσισαν να κατέβουν με τα τρακτέρ στην περιοχή της Λούμπας. Η συγκέντρωση πραγματοποίηθηκε στις 9.30 το πρωί και ακολούθως τα τρακτέρ κατέβηκαν στο λιμάνι.
Μπλόκα στην Ήπειρο
Οι αγρότες στην Ηγουμενίτσα θα προσχωρήσουν σε δίωρο αποκλεισμό της εξόδου προς την Εγνατία οδό, από τις 19.00 έως τις 21.00 το βράδυ. Παράλληλα, σε αποκλεισμούς δρόμων το βράδυ προσανατολίζονται οι αγρότες στο Κομπότι και την παλιά γέφυρα της Άρτας, ενώ το μπλόκο που αιφνιδιαστικά έστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι το απόγευμα της Τρίτης στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακκαβιάς, ενισχύθηκε το πρωί οπότε και πραγματοποιήθηκε δίωρος αποκλεισμός από τις 11.00.
Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το ασφαλιστικό
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, ενώ κινητοποίηση σημειώθηκε και στα γραφεία του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη
Νωρίτερα στις 10 το πρωί σημειώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του Νομού Χαλκιδικής αναμένεται να κατευθυνθούν στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Το σημερινό πρόγραμμα των αγροτικών κινητοποιήσεων περιλαμβάνει δίωρους αποκλεισμούς το πρωί (12-14.00), με «μπλοκάρισμα» και των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία, αφού έχουν στηθεί μπλόκα στα τελωνεία Προμαχώνα, Δοϊράνης, Ευζώνων και Κρυσταλλοπηγής.
Παναττικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ
Εντωμεταξύ, σε παναττικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια ενάντια στο Ασφαλιστικό καλεί το ΠΑΜΕ στις 18:00 το απόγευμα, την ώρα που θα πραγματοποιείται στη Βουλή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το ασφαλιστικό, απαιτώντας την απόσυρση του «νόμου-λαιμητόμου», όπως χαρακτηρίζει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Το ΠΑΜΕ καλεί να αποσυρθεί ο νόμος.
Καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες να δώσουν το παρών για μία απάντηση «μαζική, μαχητική και αποφασιστική», σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του.
Υπενθυμίζεται ότι για τις 4 Φεβρουαρίου έχει προκηρυχθεί γενική απεργία σε όλη τη χώρα.
Κάλεσμα από την ΑΔΕΔΥ
Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αλλά και όλους τους πολίτες της Αττικής, απευθύνει η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Θα ακολουθήσει πορεία προς την Βουλή, την ώρα που θα πραγματοποιείται η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το ασφαλιστικό.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, «το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το ασφαλιστικό αποτελεί ένα βαθιά αντιλαϊκό νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα έχει απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση, προωθεί νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά».
Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «για βίαιη μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη “μεταρρύθμιση” που συνεχίζει επάξια την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» και εκτιμά ότι στόχος της συγκυβέρνησης «είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της από το τρίτο μνημόνιο για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να τα δώσει στους δανειστές για την αποπληρωμή του επαχθούς, παράνομου και άδικου δημοσίου χρέους της χώρας».
Καλεί επίσης τους πολίτες «με άμεση κλιμάκωση των πολύμορφων κινητοποιήσεων με συλλαλητήρια, καταλήψεις, αποκλεισμούς δρόμων με τη γενική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου και την παραπέρα κλιμάκωση, με στόχο να μην τολμήσει η συγκυβέρνηση να το καταθέσει».
Απόφαση γιατρών για κλιμάκωση
Τέλος, κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αποφασίστηκε στο πλαίσιο του έκτακτου διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), το οποίο πραγματοποιήθηκε μετά από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας και τη συνάντηση των γιατρών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τη Δευτέρα.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, με ομόφωνα αποφασίστηκε «συστράτευση με τις υπόλοιπες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας που πλήττονται βάναυσα από τη λαίλαπα των μέτρων που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση».
Ειδικότερα αποφασίστηκε:
- Κλιμάκωση και ενδυνάμωση των κινητοποιήσεων του ιατρικού κόσμου
- Έκτακτες συναντήσεις με τις υγειονομικές ενώσεις, τους ιατρικούς συλλόγους και τους επαγγελματικού φορείς για την δημιουργία ενός κοινού μετώπου
- Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 4 Φεβρουαρίου
Ο ΙΣΑ τονίζει ότι «δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να καταστρέψει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και να οδηγήσει στη μετανάστευση και στην επαγγελματική εξαθλίωση χιλιάδες νέους επιστήμονες οδηγώντας τη χώρα σε οικονομικό μαρασμό».